ΚΟΣΜΟΣ

Ρωσία: Ο Πούτιν «βλέπει» πόλεμο διαρκείας στην Ουκρανία

O Βλαντιμίρ Πούτιν
O Βλαντιμίρ Πούτιν
ΑΡ

Ο Πούτιν αναγνωρίζει ότι ο πόλεμος της Ρωσίας στην Ουκρανία μπορεί να είναι μακρύς

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν παραδέχτηκε ότι ο στρατός του θα μπορούσε να πολεμά στην Ουκρανία για μεγάλο χρονικό διάστημα, αλλά είπε οτι προς το παρόν δεν θα υπάρξει δεύτερη επιστράτευση.

Ο Πούτιν δεν μιλάει συχνά για τον πόλεμο που ξεκίνησε πριν από περισσότερους από εννέα μήνες, αλλά είπε σε μια τηλεοπτική συνάντηση την Τετάρτη ότι θα μπορούσε να συνεχιστεί για αρκετό καιρό ακόμη. «Αυτή μπορεί να είναι μια μακρά διαδικασία», είπε. Η Ρωσία έχει αναγκαστεί σε μια σειρά από σημαντικές υποχωρήσεις με φόντο την ουκρανική αντεπίθεση που διεξάγεται με τα αυξανόμενα αποθέματα δυτικών όπλων, στα ανατολικά και τα νότια της χώρας από τον Ιούλιο.

Η Ρωσία ξεκίνησε αυτό που αποκαλεί «ειδική στρατιωτική της επιχείρηση» τον Φεβρουάριο, λέγοντας ότι η εμβάθυνση των δεσμών της Ουκρανίας με τη Δύση αποτελεί απειλή για την ασφάλειά της. Η Ουκρανία και οι σύμμαχοί της λένε ότι η εισβολή ισοδυναμεί με «ιμπεριαλιστική αρπαγή γης».

«Δεν τρελαθήκαμε, ξέρουμε τι είναι τα πυρηνικά όπλα»

Ο Πούτιν, στις παρατηρήσεις του, είπε ότι ο κίνδυνος ενός πυρηνικού πολέμου αυξάνεται, αλλά η Ρωσία δεν θα απειλούσε απερίσκεπτα να χρησιμοποιήσει τέτοια όπλα. «Δεν τρελαθήκαμε, συνειδητοποιούμε τι είναι τα πυρηνικά όπλα», είπε ο Πούτιν. «Έχουμε αυτά τα μέσα σε πιο προηγμένη και σύγχρονη μορφή από οποιαδήποτε άλλη πυρηνική χώρα... Αλλά δεν πρόκειται να τρέξουμε σε όλο τον κόσμο κραδαίνοντας αυτό το όπλο σαν ξυράφι».

Περίπου 150.000 από τους 300.000 έφεδρους που κλήθηκαν τον Σεπτέμβριο και τον Οκτώβριο είχαν αναπτυχθεί στην Ουκρανία, 77.000 σε μονάδες μάχης, είπε ο Πούτιν. Οι υπόλοιποι 150.000 εξακολουθούσαν να βρίσκονται σε εκπαιδευτικά κέντρα. «Υπό αυτές τις συνθήκες, η συζήτηση για τυχόν πρόσθετα μέτρα κινητοποίησης απλά δεν έχει νόημα», υπογράμμισε ο Πούτιν.

Η οικονομία της Ρωσίας έχει ξεπεράσει τη βραχυπρόθεσμη ύφεση που προκλήθηκε από την εντολή μερικής επιστράτευσης, αλλά ο αποπληθωριστικός αντίκτυπος που είχε στη μείωση της καταναλωτικής ζήτησης έχει ουσιαστικά εξαφανιστεί, δήλωσε την Τετάρτη η κεντρική τράπεζα.

Παρά τις πρόσφατες υποχωρήσεις στο πεδίο της μάχης, συμπεριλαμβανομένης της απώλειας της Χερσώνας, της πρωτεύουσας της ουκρανικής επαρχίας που κατέλαβε η Ρωσία, ο Πούτιν είπε ότι δεν μετανιώνει που ξεκίνησε έναν πόλεμο που έχει γίνει ο πιο καταστροφικός στην Ευρώπη από τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο.

Είπε ότι η Ρωσία πέτυχε ένα «σημαντικό αποτέλεσμα» με την απόκτηση «νέων εδαφών», μια αναφορά στην προσάρτηση τεσσάρων μερικώς κατεχόμενων περιοχών τον Σεπτέμβριο που η Ουκρανία και τα περισσότερα μέλη των Ηνωμένων Εθνών καταδίκασαν ως παράνομες.

Ζελένσκι: «Πρόσωπο της Χρονιάς» από το Time

Ο ρωσικός βομβαρδισμός σκότωσε 10 ανθρώπους και τραυμάτισε πολλούς στην πόλη Κουράχοβε στην ανατολική Ουκρανία την Τετάρτη, δήλωσε ο πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι στη νυχτερινή του ομιλία μέσω βίντεο. «Αυτοί ήταν ειρηνικοί άνθρωποι, απλοί άνθρωποι», είπε ο Ζελένσκι, ο οποίος ανακηρύχθηκε «Πρόσωπο της Χρονιάς» από το περιοδικό Time για το 2022 για την ηγεσία του.

Οι μάχες ήταν σφοδρές γύρω από την κοντινή πόλη Μπαχμούτ. «Ο εχθρός έχει γίνει πολύ δραστήριος πρόσφατα, βρίσκεται σε επίθεση, η αεροπορία του είναι πιο ενεργή, υπάρχουν συνεχείς αποστολές εναέριας υπηρεσίας πληροφοριών», δήλωσε ο Ουκρανός διοικητής μονάδας που χρησιμοποιεί το όνομα de guerre Bandera.

«Όλη μέρα χθες οι θέσεις μας βομβαρδίζονταν, τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη τους ήταν όλη μέρα στον αέρα». Ο Ουκρανός στρατιωτικός αναλυτής Oleh Zhdanov είπε ότι η Ρωσία άρχισε να χρησιμοποιεί ιρανικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη, με τις ουκρανικές δυνάμεις να έχουν καταρρίψει 14 από αυτά μέσα σε 24 ώρες καθώς επιτέθηκαν σε οικισμούς στη δυτική και κεντρική Ουκρανία.

Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες είπε ότι τα Ηνωμένα Έθνη εξετάζουν τις «διαθέσιμες πληροφορίες» σχετικά με κατηγορίες ότι το Ιράν προμήθευε τη Ρωσία με drones καθώς αντιμετωπίζει δυτικές πιέσεις να στείλει ειδικούς στην Ουκρανία για να επιθεωρήσουν τα drones. Το Ιράν αρνείται ότι προμήθευσε με μη επανδρωμένα αεροσκάφη τη Ρωσία.

Σενάριο «αποκάλυψης» στο Κίεβο

Οι ρωσικές δυνάμεις εκτόξευσαν περισσότερους από 1.000 ρουκέτες και πυραύλους στο ηλεκτρικό δίκτυο της Ουκρανίας, το οποίο εξακολουθεί να λειτουργεί παρά τις μεγάλες ζημιές, μετέδωσε την Τετάρτη το πρακτορείο ειδήσεων Interfax Ukraine, επικαλούμενο τον διευθύνοντα σύμβουλο του διαχειριστή δικτύου Ukrenergo.

Οκτώ πρόσφατα κύματα ρωσικών αεροπορικών επιδρομών σε υποδομές ζωτικής σημασίας έχουν καταστρέψει σοβαρά το δίκτυο και οδήγησαν σε έκτακτες και προγραμματισμένες διακοπές λειτουργίας σε ολόκληρη τη χώρα, συμπεριλαμβανομένης της πρωτεύουσας Κίεβου, μιας πόλης τριών εκατομμυρίων.

Ο δήμαρχος Βιτάλι Κλίτσκο προειδοποίησε για ένα σενάριο «αποκάλυψης» χωρίς ρεύμα, τρεχούμενο νερό ή θέρμανση αυτόν τον χειμώνα, εάν συνεχιστούν οι ρωσικές αεροπορικές επιδρομές σε υποδομές. Είπε ότι δεν υπάρχει ανάγκη να απομακρυνθούν οι κάτοικοι τώρα, αν και θα πρέπει να είναι έτοιμοι να το κάνουν.

Το Κίεβο θα μπορούσε να μείνει χωρίς κεντρική θέρμανση σε μια εποχή που οι θερμοκρασίες μπορεί να πέσουν έως και -15 Κελσίου, δήλωσε ο Κλίτσκο σε συνέντευξή του στο Reuters.

Πηγή: Reuters