ΚΟΣΜΟΣ

Έντουαρντ Νόρτον: Είναι απόγονος της...Ποκαχόντας

O Έντουαντ Νόρτον
O Έντουαντ Νόρτον
ΑΡ

Ο διάσημος ηθοποιός Έντουαρντ Νόρτον είναι άμεσος απόγονος....της Ποκαχόντας, επιβεβαιώνουν τα σχετικά αρχεία

Η τηλεοπτική εκπομπή Finding Your Roots «βρήκε» ότι ο υποψήφιος για Όσκαρ ηθοποιός Έντουαρντ Νόρτον είναι ο 12ος δισέγγονος της Ποκαχόντας, της κόρης του αρχηγού της ινδιάνικης φυλής Powhatan, που έδρευε στην περιοχή που σήμερα βρίσκεται η Βιρτζίνια των ΗΠΑ.

Τα γενεαλογικά αρχεία που εξετάστηκαν στην εκπομπή αποκαλύπτουν ότι η Ποκαχόντας, η μυθοποιημένη ιθαγενής Αμερικανίδα του 17ου αιώνα, είναι η 12η προγιαγιά του ηθοποιού. Η ιστορική εκπομπή του PBS επιβεβαίωσε τη μακροχρόνια οικογενειακή παράδοση του Νόρτον σε ένα πρόσφατο επεισόδιο, με τον οικοδεσπότη Χένρι Λούις Γκέιτς Τζούνιορ να λέει στον Αμερικανό ηθοποιό: «Έχεις ένα άμεσο ίχνος, δεν υπάρχει αμφιβολία γι' αυτό, υπάρχει σύνδεση με τη 12η προγιαγιά και τον προπάππου σου, Τζον Ρολφ και Ποκαχόντας».

Η Ποκαχόντας υποδέχθηκε τους Βρετανούς αποίκους στη σημερινή Βιρτζίνια στις αρχές του 17ου αιώνα. Σύμφωνα με το μύθο, έσωσε τη ζωή του καπετάνιου Τζον Σμιθ σταματώντας την εκτέλεσή του βάζοντας το κεφάλι της στο δικό του. Παντρεύτηκε τον Άγγλο Τζον Ρολφ το 1614 και πέθανε τρία χρόνια αργότερα στο Gravesend της Αγγλίας, σύμφωνα με τα αρχεία. Απέκτησαν ένα γιο, τον Τόμας, το 1615.

Ο Νόρτον, ο πρωταγωνιστής ταινιών όπως το Glass Onion: A Knives Out Mystery και το Fight Club, είπε ότι η αποκάλυψη «απλώς σε κάνει να συνειδητοποιήσεις πόσο μικρό… κομμάτι της όλης ανθρώπινης ιστορίας είσαι».

Η εκπομπή, η οποία βοηθά τις διασημότητες να εντοπίσουν τις προγονικές τους ιστορίες, διαπίστωσε επίσης ότι ο τρίτος προπάππος του υποψήφιου για Όσκαρ ηθοποιού, ο Τζον Γουίνστεντ, διατηρούσε μια οικογένεια σκλάβων που περιελάμβανε έναν 55χρονο άνδρα, μια 37χρονη γυναίκα και πέντε νεαρά κορίτσια, σύμφωνα με τα αρχεία της απογραφής.

Ερωτηθείς πώς ένιωθε να ξέρεις ότι κατάγεται από ιδιοκτήτες σκλάβων, ο Νόρτον είπε: «Η σύντομη απάντηση είναι ότι αυτά τα πράγματα είναι άβολα. Και θα πρέπει να νιώθεις άβολα μαζί τους. Δεν είναι μια κρίση για εσένα και τη ζωή σου, αλλά είναι μια κρίση για την ιστορία αυτής της χώρας και πρέπει πρώτα και κύρια να την αναγνωρίσουμε και μετά να την αντιμετωπίουμε».

Ο Νόρτον μίλησε και για τις σοκαριστικές λεπτομέρειες που ήταν διαθέσιμες στην απογραφή. «Όταν διαβάζεις «σκλάβος οκτώ ετών», θέλεις απλώς να πεθάνεις». Ο Γκέιτς αποκάλυψε επίσης ότι ο Νόρτον μοιράζεται μια μακρινή ξαδέλφη με μια άλλη ηθοποιό του Χόλιγουντ: την ηθοποιό Τζούλια Ρόμπερτς. «Εσείς και ο Εντ μοιράζεστε ένα μακρύ, πανομοιότυπο τμήμα DNA στα ένατα χρωμοσώματά σας», είπε η Γκέιτς στη Ρόμπερτς, η οποία ανέλυσε επίσης το γενεαλογικό της δέντρο στην εκπομπή.

«Αυτό σημαίνει ότι κληρονομήσατε αυτό το κοινό DNA από έναν μακρινό πρόγονο, κάπου στο χείλος αυτού του γενεαλογικού δέντρου».