ΚΟΣΜΟΣ

Στέιτ Ντιπάρτμεντ προς Τουρκία: Όχι στις προκλήσεις και τις απειλές

Στέιτ Ντιπάρτμεντ προς Τουρκία: Όχι στις προκλήσεις και τις απειλές

Στέιτ Ντιπάρτμεντ: Το μήνυμα του υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ στην Τουρκία μετά το επεισόδιο της 5ης Γενάρη στο Φαρμακονήσι

Θέση για το πρόσφατο περιστατικό στο Φαρμακονήσι όταν σκάφος του Λιμενικού Σώματος δέχτηκε παρενόχληση από τουρκική ακταιωρό πήρε το υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ τονίζοντας πως «η κυριαρχία και η εδαφική ακεραιότητα όλων των χωρών πρέπει να είναι σεβαστές και να προστατεύονται».

Εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ σε ερώτηση για το γεγονός ότι η Τουρκία πρέπει να σεβαστεί τα χωρικά ύδατα των νησιών του ανατολικού Αιγαίου υπογράμμισε ότι όλα τα μέρη πρέπει να απέχουν από ενέργειες που μπορούν να αυξήσουν τις εντάσεις στην Ανατολική Μεσόγειο.

Σύμφωνα με δήλωσή του: «Καμία αλλαγή στην παγία θέση των ΗΠΑ. Η κυριαρχία και η εδαφική ακεραιότητα όλων των χωρών οφείλουν να είναι σεβαστές και να προστατεύονται. Αρχή μας είναι να ενθαρρύνουμε όλα τα κράτη να επιλύουν ειρηνικά τα ζητήματα θαλάσσιας οριοθέτησης που μπορεί να προκύπτουν σύμφωνα πάντα με το Διεθνές Δίκαιο.

Παρόλο που οι ΗΠΑ δεν συνηθίζουν να παίρνουν θέση για τις διαφορές στα θαλάσσια σύνορα κρατών, καλούμε όλα τα μέρη να απέχουν από κάθε ενέργεια που μπορεί να αυξήσει τις εντάσεις στην Ανατολική Μεσόγειο.

Καλούμε τους συμμάχους και τους εταίρους μας να συνεργαστούν για να διατηρηθεί η ειρήνη και η ασφάλεια στην περιοχή και οι όποιες διαφορές να επιλυθούν με διπλωματικό τρόπο. Ζητάμε την αποφυγή των απειλών και της προκλητικής ρητορικής, καθώς το μόνο που θα κάνουν είναι να αυξήσουν την ένταση και όχι να βοηθήσουν».και