ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Εκλογές: Πώς διαβάζουν στη ΝΔ τις πρώτες δημοσκοπήσεις του 2023

Εκλογές: Πώς διαβάζουν στη ΝΔ τις πρώτες δημοσκοπήσεις του 2023
INTIME NEWS

Ικανοποίηση και συγκρατημένη αισιοδοξία από τα ευρήματα των γκάλοπ για τη νέα χρονιά στην Πειραιώς – Πώς ερμηνεύουν τα ποιοτικά χαρακτηριστικά και τι λένε για τα ποσοστά του ΣΥΡΙΖΑ

Με τον «αέρα» των ευρημάτων των πρώτων δημοσκοπήσεων, το κυβερνητικό επιτελείο σχεδιάζει την εκλογική πορεία προς την πρώτη αναμέτρηση με τον Πρωθυπουργό να «φωτογραφίζει» πιο καθαρά από ποτέ τον Απρίλιο ως τον χρόνο, που έχει επιλέξει για να στηθούν οι πρώτες κάλπες και τον Μάιο οι δεύτερες.

Στο Μέγαρο Μαξίμου ανέμεναν με αγωνία τα πρώτα στοιχεία για το πολιτικό και κοινωνικό κλίμα, που διαμορφώνεται μετά την ανάπαυλα των εορτών, με δεδομένο ότι πλέον έχουν αφήσει το αποτύπωμά τους τα μέτρα, που η κυβέρνηση είχε εξαγγείλει, όπως η αύξηση των συντάξεων, το καλάθι του νοικοκυριού στην εορταστική αγορά, η επίσπευση της αύξησης του κατώτατου μισθού και το market pass.

Παράλληλα περίμεναν να δουν αν ο ΣΥΡΙΖΑ έχει καταφέρει να κεφαλαιοποιήσει κάτι από την φυσιολογική φθορά της κυβέρνησης είτε από το διαβόητο θέμα των υποκλοπών.

Τα πρώτα δείγματα των δημοσκοπήσεων δημιουργούν ένα κλίμα αισιοδοξίας στο κυβερνητικό στρατόπεδο, αφού πάλι δεν φαίνεται κάποια πολιτική ανατροπή στο πολιτικό σκηνικό παρά τις σφοδρές καταγγελίες της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Παράλληλα, όπως λένε γαλάζια στελέχη, οι νέες δημοσκοπήσεις του 2023 έρχονται να επιβεβαιώσουν την κυριαρχία της Νέας Δημοκρατίας στην πρόθεση ψήφου, αλλά και του Κυριάκου Μητσοτάκη στην καταλληλότητα για την πρωθυπουργία. Με βάση αυτά τα δεδομένα, το σκεπτικό που αναπτύσσουν στο κυβερνητικό επιτελείο για ένα ποσοστό στην πρώτη αναμέτρηση, που θα καθιστά εφικτό τον στόχο της αυτοδυναμίας στη δεύτερη, φαίνεται να επιβεβαιώνεται.

Η πόλωση στο πολιτικό σκηνικό, που προεξοφλούν στην κυβέρνηση ότι θα κυριαρχήσει στην τελική ευθεία, αποτυπώνεται και στις δημοσκοπήσεις. Σύμφωνα με την ALCO (για λογαριασμό του Alpha), η Νέα Δημοκρατία προηγείται με 6,9% έναντι του ΣΥΡΙΖΑ, επί των εγκύρων, ενώ σύμφωνα με την Opinion Poll (για λογαριασμό του TheTOC), η Νέα Δημοκρατία προηγείται με 8,2% έναντι του ΣΥΡΙΖΑ (32,6% έναντι 24,8%). Και στις δύο έρευνες, το ΠΑΣΟΚ, που καταγράφει καθοδική πορεία, φαίνεται να περιορίζεται λίγο πάνω από το 10%.

Καταλυτική, την ίδια ώρα, είναι η υπεροχή του Κυριάκου Μητσοτάκη έναντι των αντιπάλων του, τόσο στην εμπιστοσύνη, που δείχνουν οι πολίτες στους αρχηγούς των κομμάτων, όσο και στην καταλληλότητα για την πρωθυπουργία. Σύμφωνα με την Opinion Poll, ο Κυριάκος Μητσοτάκης κερδίζει την εμπιστοσύνη των πολιτών σε ποσοστό 42,7%, ενώ ο Αλέξης Τσίπρας καταγράφεται στο 22,3%. Στην καταλληλότητα για την πρωθυπουργία, ο Κυριάκος Μητσοτάκης προηγείται με 45,4% έναντι 22,9% του Αλέξη Τσίπρα. Απόλυτη υπεροχή του Κυριάκου Μητσοτάκη και στον χώρο του Κέντρου, όπου επιλέγεται από το 53,7% των ψηφοφόρων έναντι 15,3% που τάσσεται υπέρ του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ. Τα στοιχεία αυτά έρχονται να επιβεβαιώσουν την στρατηγική, που ακολουθεί η κυβέρνηση, προτάσσοντας ως το δυνατό χαρτί της «γαλάζιας» παράταξης τον ίδιο τον Πρωθυπουργό, ο οποίος έχει ήδη δείξει ότι θα αναλάβει ο ίδιος το μεγάλο βάρος της προεκλογικής εκστρατείας, βάζοντας στην αιχμή του δόρατος την αξιοπιστία και προσήλωση στους θεσμούς, που έχει επιδείξει τα τελευταία τριάμιση χρόνια της διακυβέρνησής του.

Τι λένε στο Μαξίμου για τον ΣΥΡΙΖΑ

Βασικό στοιχείο των δημοσκοπήσεων, όπως τις ερμηνεύουν στο Μέγαρο Μαξίμου είναι ότι ο ΣΥΡΙΖΑ όχι μόνο δεν μπορεί να κεφαλαιοποιήσει την όποια φθορά της κυβέρνησης, αλλά ταυτόχρονα συγκεντρώνει εξόχως αρνητικές γνώμες σε ερωτήματα του τύπου «πιστεύετε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα διαχειριζόταν καλύτερα τα προβλήματα της χώρας;». Αξίζει να σημειωθεί ότι στο ερώτημα της ALCO πώς θα ήταν σήμερα η κατάσταση αν κυβερνούσε ο ΣΥΡΙΖΑ, το 41% δηλώνει χειρότερα, ίδια το 27% και μόλις 23% αναφέρει καλύτερα. Τέλος σε ότι αφορά την ακρίβεια το 38% δηλώνει ότι ευθύνεται η διεθνής κρίση, το 25% λέει η κυβέρνηση και το 32% αναφέρει και οι δύο.

Στα στοιχεία, που αξιολογούνται από το κυβερνητικό επιτελείο, είναι ακόμη η συσπείρωση, που αγγίζει το 74% για την Νέα Δημοκρατία, στοιχείο που δείχνει ότι οι διαρροές ή οι μετέωρες ψήφοι, που καταγράφονται είναι ένα μικρό ποσοστό, που μπορεί να ανακτηθεί.

Βασικό κριτήριο της ψήφου παραμένει η οικονομία και η ακρίβεια, με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να επιλέγεται από την πλειοψηφία ως ο πιο κατάλληλος για διαχειριστεί τα δύο θέματα, ενώ τα μέτρα στήριξης, που έχει λάβει η κυβέρνηση αξιολογούνται θετικά από ένα ποσοστό της τάξεως του 48%.

Όχι εφησυχασμός, όχι αλαζονία

Παρά την εικόνα υπεροχής, που φαίνεται να διατηρείται, ο ίδιος ο Πρωθυπουργός έχει στείλει σαφές μήνυμα, μιλώντας στα στελέχη της Νέας Δημοκρατίας, ότι η αλαζονεία και ο εφησυχασμός είναι αυτή την ώρα, ο μεγαλύτερος κίνδυνος για την «γαλάζια» παράταξη. Ο ίδιος θα επιμείνει στους χαμηλούς τόνους, την παρουσίαση του κυβερνητικού έργου και των κυβερνητικών προτάσεων για την επόμενη τετραετία, τα σαφή διλήμματα μπροστά στις κάλπες, αλλά και τους κινδύνους μιας νέας περιπέτειας ή περιόδου αναταραχής για τη χώρα, αν οι δεύτερες εκλογές δεν οδηγήσουν στο σχηματισμό μιας σταθερής και αυτοδύναμης κυβέρνησης, που θα μπορεί να εγγυηθεί την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας και την προώθηση των μεταρρυθμίσεων.

Διαβάστε επίσης:

Περικλής Μαντάς: Τι απαντά ο βουλευτής της ΝΔ για την παρουσία του στην κηδεία του τέως βασιλιά

Άγρια κόντρα κυβέρνησης με ΣΥΡΙΖΑ: Ράβε ξήλωνε με Παππά και Φλώρο

Προκλήσεις του μεινοτικού κόμματος για την περιοδεία Μητσοτάκη στην Θράκη