ΚΟΣΜΟΣ

Γερμανία: Αύριο ανακοινώνεται η αποστολή Leopard στην Ουκρανία

Γερμανία: Αύριο ανακοινώνεται η αποστολή Leopard στην Ουκρανία
AP

Γερμανία: Μετά από έντονη κριτική από τους συμμάχους αλλά και από το εσωτερικό σε βάρος του Όλαφ Σολτς το Βερολίνο αναμένεται να επιτρέψει και σε όποιες χώρες διαθέτουν τα εν λόγω άρματα να τα διαθέσουν στις ένοπλες δυνάμεις της Ουκρανίας

Αύριο αναμένεται να ανακοινωθεί η απόφαση για την αποστολή αρμάτων μάχης τύπου Leopard 2A6 στην Ουκρανία από την Γερμανία, καθώς η ομοσπονδιακή κυβέρνηση φέρεται να έχει ήδη λάβει σχετική απόφαση, μετά από διαβουλεύσεις εβδομάδων αλλά και υπό το βάρος έντονης κριτικής που ασκήθηκε τόσο από τους εξωτερικούς συμμάχους της χώρας, όσο και από το εσωτερικό σε βάρος του καγκελάριου Όλαφ Σολτς.

Μάλιστα το Βερολίνο όπως μετέδιδε νωρίτερα το περιοδικό Der Spiegel πρόκειται να επιτρέψει και σε όσους διαθέτουν τα εν λόγω άρματα γερμανικής κατασκευής, να τα διαθέσουν στις ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις.

Εκτός από το Der Spiegel και οι εφημερίδες BILD και Sueddeutsche Zeitung, επιβεβαιώνουν ότι η Γερμανία θα αποστείλει άμεσα μία ίλη - 14 άρματα - στην Ουκρανία.

Ταυτόχρονα, όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ θα εγκρίνει την αποστολή αρμάτων Leopard - συνήθως παλαιότερου τύπου 2 Α4 - από άλλες χώρες, καθώς η προϋπόθεση συγκατάθεσης της Γερμανίας για τη μεταπώληση ή τη διάθεσή τους σε τρίτους περιλαμβάνεται στους όρους πώλησης των αρμάτων. Νωρίτερα σήμερα σχετικό αίτημα υπέβαλε στο Βερολίνο η πολωνική κυβέρνηση, ενώ, όπως επισημαίνει το Spiegel, ανάλογος σχεδιασμός υπάρχει και στις σκανδιναβικές χώρες.

Αύριο, Τετάρτη 25/1 αναμένεται να ανακοινωθεί η απόφαση, καθώς ο καγκελάριος πρόκειται να απαντήσει σε ερωτήσεις βουλευτών στην «ώρα του καγκελάριου» στην Bundestag, ενώ αργότερα θα παραχωρήσει συνέντευξη στην τηλεόραση του ZDF.

Σύμφωνα με την BILD, νωρίτερα απόψε κυβερνητικοί αξιωματούχοι στις ΗΠΑ επιβεβαίωσαν δημοσίευμα της Wall Street Journal, σύμφωνα με το οποίο έχει αποφασιστεί η παράδοση αρμάτων μάχης Abrams M1 στην Ουκρανία.

Το Βερολίνο είχε κατ' επανάληψη τονίσει ότι θα συντονίσει τις σχετικές αποφάσεις του με αυτές της Ουάσινγκτον, ενώ ο υπουργός Οικονομίας Ρόμπερτ Χάμπεκ είχε δηλώσει ευθέως ότι «θα μας διευκόλυνε πολύ εάν οι ΗΠΑ ελάμβαναν αντίστοιχη απόφαση». «Άρματα μάχης μόνο μαζί», φέρεται να είχε ξεκαθαρίσει στον αμερικανό πρόεδρο Τζο Μπάιντεν και ο Όλαφ Σολτς, σύμφωνα με την BILD.

Η επικεφαλής της Επιτροπής 'Αμυνας της Bundestag Μαρί-'Αγκνες Στρακ-Τσίμερμαν (FDP), χαιρέτισε νωρίτερα απόψε την απόφαση της κυβέρνησης. «Ήταν δύσκολη, αλλά αναπόφευκτη», σημείωσε και έκανε λόγο για «ανακουφιστικά νέα για τον ουκρανικό λαό».

Σύμφωνα με το Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, η απόφαση σηματοδοτεί ένα σημαντικό βήμα για την ανατροπή της βάρβαρης επίθεσης της Ρωσίας εναντίον μιας αθώας χώρας, πρόσθεσε η κυρία Στρακ-Τσίμερμαν και τόνισε ότι «με την πολύ μεγάλη βοήθεια που έχει προσφέρει η Γερμανία τους τελευταίους μήνες και θα συνεχίσει να προσφέρει από κοινού με τους εταίρους της, σήμερα γίνεται ένα αποφασιστικό βήμα στον δρόμο επιστροφής στην ελευθερία και στην ειρήνη - δεν θα εγκαταλείψουμε αυτές τις προσπάθειες μέχρι να ολοκληρωθεί αυτός ο δρόμος».