ΚΟΣΜΟΣ

Σεισμός στην Τουρκία: Πλησιάζει τις χειρότερες προβλέψεις ο τραγικός απολογισμός

Σεισμός στην Τουρκία: Πλησιάζει τις χειρότερες προβλέψεις ο τραγικός απολογισμός
AP

Σεισμός στην Τουρκία: Σε απόγνωση βρίσκονται χιλιάδες άνθρωποι σε Τουρκία και Συρία που ζουν κοντά στο επίκεντρο του σεισμού - Οι καταστροφές και οι απώλειες ανθρώπινων ζωών συγκλονίζουν ολόκληρο τον πλανήτη - Οι προβλέψεις για τον τελικό αριθμό των νεκρών προκαλούν τρόμο 

Δραματικά ανεβαίνει ο αριθμός των νεκρών από τον φονικό σεισμό των 7,8 Ρίχτερ σε Τουρκία και Συρία, καθώς σύμφωνα με νέα ανακοίνωση του υπουργού Υγείας της Τουρκίας Φαχρετίν Κοτζά, εξαιτίας των σεισμών τουλάχιστον 5.894 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στην Τουρκία, ενώ οι τραυματίες ανέρχονται στους 31.777.

Ο συνολικός αριθμός των θυμάτων σε Τουρκία και Συρία πλέον ανέρχεται σε περισσότερους από 7.826, με τα σωστικά συνεργεία να συνεχίζουν υπό αντίξοες συνθήκες, λόγω μετασεισμών αλλά και ψύχους, την επιχείρηση εντοπισμού και διάσωσης επιζώντων στα ερείπια των κτηρίων που κατέρρευσαν σε Τουρκία και Συρία.

Εκατοντάδες άνθρωποι παραμένουν εγκλωβισμένοι στα χαλάσματα με την αγωνία για την τύχη τους να κορυφώνεται όσο περνούν οι ώρες.

Να σημειώσουμε πως η Συρία νωρίτερα ανακοίνωσε 1.932 νεκρούς, ενώ οι τραυματίες είναι χιλιάδες.

Το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Sana μετέδωσε ότι στις επαρχίες του Χαλεπίου, της Λαττάκειας, της Χάμας, του Ιντλίμπ και της Ταρτούς, περιοχές που ελέγχονται από τις κυβερνητικές δυνάμεις, έχουν επιβεβαιωθεί 812 θάνατοι. Σύμφωνα με τα Λευκά Κράνη, τη μη κυβερνητική οργάνωση διασωστών που δραστηριοποιείται στις περιοχές που ελέγχονται από τους αντικαθεστωτικούς αντάρτες, οι νεκροί στη βορειοδυτική Συρία είναι τουλάχιστον 1.020.

Διεθνής βοήθεια από Ευρώπη, ΗΠΑ και Κίνα

Στην Τουρκία έχει ήδη αρχίσει να καταφθάνει η διεθνής βοήθεια, ενώ στη χώρα έχει κηρυχτεί επταήμερο εθνικό πένθος. Οι πρώτες αποστολές διασωστών από το εξωτερικό έχουν ήδη αναπτυχθεί στις πληγείσες περιοχές και επιχειρούν μαζί με τους τούρκους συναδέλφους τους.

Παράλληλα, τρόφιμα και είδη πρώτης ανάγκης έχουν σταλεί για την ανακούφιση των σεισμόπληκτων.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει κινητοποιήσει 1.185 διασώστες με 79 ειδικά εκπαιδευμένους σκύλους από συνολικά 19 χώρες-μέλη, συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν υποσχέθηκε στον τούρκο ομόλογό του «κάθε δυνατή βοήθεια», καθώς 158 διασώστες είναι έτοιμοι να αναχωρήσουν για την Τουρκία, σύμφωνα με τον Λευκό Οίκο.

Η Κίνα ανακοίνωσε νωρίτερα σήμερα πως στέλνει βοήθεια ύψους 5,8 εκατομμυρίων δολαρίων, συμπεριλαμβανομένων διασωστών, ιατρικού εξοπλισμού και ειδών πρώτης ανάγκης.

Η συριακή Ερυθρά Ημισέληνος απηύθυνε έκκληση στην ΕΕ να άρει τις κυρώσεις σε βάρος της Δαμασκού, προκειμένου να διευκολύνει την αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας στη Συρία.

Ηλικιωμένοι συνωστίζονται σε ένα σχολείο, ορισμένοι ξαναζούν τον εφιάλτη ενός καταστροφικού σεισμού

Ηλικιωμένοι πέρασαν χθες ακόμα μια νύχτα σε ένα σχολείο στα Άδανα που έχει μετατραπεί σε προσωρινό καταφύγιο για τους σεισμόπληκτους. Οι περισσότεροι κοιμήθηκαν στο πάτωμα, ορισμένοι σε κάποιον παλιό καναπέ.

Με τη βοήθεια νεότερων συγγενών ή γειτόνων, έφθασαν με τα πόδια στο σχολείο για να προστατευθούν από το δριμύ ψύχος που επικρατεί στην περιοχή. Αψηφώντας τον κίνδυνο, παιδιά και εγγόνια επέστρεψαν για λίγο στα σπίτια τους, που σείονται κάθε φορά που σημειώνεται κάποιος δυνατός μετασεισμός, για να τους φέρουν τα φάρμακά τους ή λίγες κουβέρτες.

Για αρκετούς ηλικιωμένους δεν είναι η πρώτη φορά που βρίσκονται αντιμέτωποι με έναν καταστροφικό σεισμό. Οι δύο ισχυρότατοι σεισμοί που συγκλόνισαν τη νοτιοανατολική Τουρκία χθες Δευτέρα (εντάσεως 7,8 βαθμών τα ξημερώματα και 7,5 βαθμών το μεσημέρι) στοίχισαν τη ζωή σε περισσότερους από 6.300 ανθρώπους στην Τουρκία και στη γειτονική Συρία.

Ο 86χρονος Κεμάλ κατέβηκε από τον 4ο όροφο μιας πολυκατοικίας υποβασταζόμενος από την 60χρονη κόρη του. «Δεν φοβήθηκα για τη ζωή μου, ανησυχούσα για τις κόρες μου», λέει στο πρακτορείο Reuters, έχοντας ανεβάσει τα πόδια του σε μια καρέκλα, τυλιγμένος σε μια κουβέρτα για να ζεσταθεί. Μια από τις τρεις κόρες του αφηγείται πώς στην κυριολεξία σκαρφάλωσε για να φθάσει στο διαμέρισμά τους και να φέρει στον πατέρα της τα φάρμακα για την καρδιά του και ορισμένα παυσίπονα.

Η 73χρονη Ελίφ είχε ζήσει από κοντά τον σεισμό του 1999 στη Νικομήδεια, που προκάλεσε τον θάνατο περίπου 17.000 ανθρώπων. «Τρέμαμε και κλαίγαμε… Εγώ, η κόρη μου και η εγγονή μου», αφηγείται, τυλιγμένη με μια κουβέρτα στο αμφιθέατρο του σχολείου, έχοντας στο πλάι της την 15χρονη Ναϊμέ.

Ο Κοτζά Χαλίλ Μπουντάκ, περίπου 80 ετών, λέει πως επέζησε από έναν ισχυρό σεισμό σε ηλικία 8 ετών και αισθάνεται τυχερός που κατάφερε το ίδιο για δεύτερη φορά χθες, όταν επισκέφθηκε τα Άδανα για να δει τον γιο του. «Προσπαθούσα να κρατηθώ από τη ντουλάπα, την ώρα που το σπίτι έτρεμε… Ο γιος μου φώναζε “Μπαμπά, μη φοβάσαι”… Βγήκαμε γρήγορα έξω» περιγράφει, έχοντας δίπλα του τη σύζυγο και τα παιδιά τους.

«Ήταν ο πρώτος μεγάλος σεισμός στη ζωή μου», λέει ένας 62χρονος με αθλητική φόρμα, ο οποίος εγκατέλειψε το σπίτι του μαζί με τη σύζυγό του. Εκείνη έχει μια μαντίλα τυλιγμένη στο κεφάλι της και περιεργάζεται ένα αστραφτερό δαχτυλίδι στο χέρι της, χωρίς να μιλά. Δεν δυσανασχετεί για τη δεύτερη νύχτα που θα περάσει στο σχολείο. «Μέσα είναι καλά, τουλάχιστον είναι ζεστά», εξηγεί ο 62χρονος, φέρνοντας στο νου του πως πολλοί άλλοι συνωστίζονται σε σκηνές ή ακόμη και στα αυτοκίνητά τους.

Διαβάστε επίσης:

Σεισμός στην Τουρκία: Δημοπρατείται φανέλα του Κριστιάνο Ρονάλντο, για την ενίσχυση των πληγέντων

Σεισμός στην Τουρκία: Ενός λεπτού σιγή στη μνήμη των θυμάτων πριν το Ολυμπιακός – Παναθηναϊκός

Συρία: 7χρονη προστατεύει το κεφάλι του αδελφού στα συντρίμμια - Συγκλονιστικό βίντεο