ΚΟΣΜΟΣ

Σεισμός 7,8 Ρίχτερ: Θρήνος στα χαλάσματα - Τους 7.826 έφτασαν οι νεκροί σε Συρία και Τουρκία

Σεισμός στην Τουρκία
AP Photo

Σεισμός στην Τουρκία: Μεγαλώνει ώρα με την ώρα ο αριθμός των θυμάτων της τραγωδίας. Εκατοντάδες άνθρωποι παραμένουν εγκλωβισμένοι στα χαλάσματα με την αγωνία για την τύχη τους να κορυφώνεται όσο περνούν οι ώρες.

Σχεδόν με τη συμπλήρωση 48 ωρών από τον ισχυρό σεισμό των 7,8 βαθμών που συγκλόνισε τη νοτιοανατολική Τουρκία και τη βορειοδυτική Συρία, ο αριθμός των θυμάτων ανήλθε αργά την Τρίτη σε 7.826 ενώ δεκάδες χιλιάδες είναι οι τραυματίες και οι άστεγοι στις δύο χώρες.

5.894 οι νεκροί στην Τουρκία

Ο αντιπρόεδρος της Τουρκίας Φουάτ Οκτάι ανακοίνωσε αργά το βράδυ της Τρίτης ότι εξαιτίας των σεισμών τουλάχιστον 5.894 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και 34.810 τραυματίστηκαν.

1.932 οι νεκροί στη Συρία.

Στη Συρία οι νεκροί ανέρχονται σε 1.932, σύμφωνα με νεότερο απολογισμό που βασίζεται σε στοιχεία που δόθηκαν από το υπουργείο Υγείας και διασώστες.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Υγείας της χώρας, 812 άνθρωποι σκοτώθηκαν και 1.449 τραυματίστηκαν στις περιοχές που βρίσκονται υπό τον έλεγχο των κυβερνητικών δυνάμεων στις επαρχίες του Χαλεπίου, της Λαττάκειας, της Χάμας και της Ταρτούς. Στις περιοχές που τελούν υπό τον έλεγχο αντικαθεστωτικών στη βορειοδυτική Συρία, 1.120 άνθρωποι σκοτώθηκαν και άλλοι 2.500 τραυματίστηκαν, σύμφωνα με τους διασώστες.

Ο αριθμός των θυμάτων αναμένεται να αυξηθεί σημαντικά, καθώς εκατοντάδες άνθρωποι παραμένουν εγκλωβισμένοι κάτω από τα ερείπια κτιρίων που κατέρρευσαν και σωστικά συνεργεία δίνουν μάχη με τον χρόνο για να εντοπίσουν επιζώντες.

Δείτε live εικόνα από τα σημεία της καταστροφής

Διεθνής βοήθεια από Ευρώπη, ΗΠΑ και Κίνα

Στην Τουρκία έχει ήδη αρχίσει να καταφθάνει η διεθνής βοήθεια, ενώ στη χώρα έχει κηρυχτεί επταήμερο εθνικό πένθος. Οι πρώτες αποστολές διασωστών από το εξωτερικό έχουν ήδη αναπτυχθεί στις πληγείσες περιοχές και επιχειρούν μαζί με τους τούρκους συναδέλφους τους.

Παράλληλα, τρόφιμα και είδη πρώτης ανάγκης έχουν σταλεί για την ανακούφιση των σεισμόπληκτων.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει κινητοποιήσει 1.185 διασώστες με 79 ειδικά εκπαιδευμένους σκύλους από συνολικά 19 χώρες-μέλη, συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν υποσχέθηκε στον τούρκο ομόλογό του «κάθε δυνατή βοήθεια», καθώς 158 διασώστες είναι έτοιμοι να αναχωρήσουν για την Τουρκία, σύμφωνα με τον Λευκό Οίκο.

Η Κίνα ανακοίνωσε νωρίτερα σήμερα πως στέλνει βοήθεια ύψους 5,8 εκατομμυρίων δολαρίων, συμπεριλαμβανομένων διασωστών, ιατρικού εξοπλισμού και ειδών πρώτης ανάγκης.

Η συριακή Ερυθρά Ημισέληνος απηύθυνε έκκληση στην ΕΕ να άρει τις κυρώσεις σε βάρος της Δαμασκού, προκειμένου να διευκολύνει την αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας στη Συρία.

Διαβάστε επίσης:

Σεισμός στην Τουρκία: Δημοπρατείται φανέλα του Κριστιάνο Ρονάλντο, για την ενίσχυση των πληγέντων

Σεισμός στην Τουρκία: Ενός λεπτού σιγή στη μνήμη των θυμάτων πριν το Ολυμπιακός – Παναθηναϊκός

Συρία: 7χρονη προστατεύει το κεφάλι του αδελφού στα συντρίμμια - Συγκλονιστικό βίντεο