Δίας: Τα 12 νέα φεγγάρια - δορυφόροι του πλανήτη γίγαντα

Newsbomb

Sky & Telescope

Πλανητικό σύστημα: Τα φεγγάρια ανακαλύφθηκαν μέσα στο 2022 και το 2021, ωστόσο η ύπαρξή τους επιβεβαιώθηκε πρόσφατα από τον Σκοτ Σέπαρντ, αστρονόμος στο Ινστιτούτο Επιστήμης Carnegie στην Ουάσιγκτον, ο οποίος είναι και ο άνθρωπος που τα ανακάλυψε.

Νέα φεγγάρια ανακαλύφθηκαν σε τροχιά γύρω από τον Δία, κάνοντας τον τον πλανήτη με τα περισσότερα γνωστά φεγγάρια, που μετά την ανακάλυψη των 12 νέων ανέρχονται σε 92 συνολικά.

Τα φεγγάρια ανακαλύφθηκαν μέσα στο 2022 και το 2021, ωστόσο η ύπαρξή τους επιβεβαιώθηκε πρόσφατα από τον Σκοτ Σέπαρντ, αστρονόμος στο Ινστιτούτο Επιστήμης Carnegie στην Ουάσιγκτον, ο οποίος είναι και ο άνθρωπος που τα ανακάλυψε σύμφωνα με τη Daily Mail.

Τα πιο γνωστά φεγγάρια του Δία είναι η Ιώ, η Ευρώπη, ο Γανυμήδης και η Καλλιστώ, οι τέσσερις δορυφόροι του Γαλιλαίου, που πήραν το όνομά τους από τον αστρονόμο Galileo Galilei, ενώ ο Γανυμήδης που είναι μεγαλύτερος σε μέγεθος από τον πλανήτη Ερμή, είναι το μεγαλύτερο φεγγάρι στο ηλιακό σύστημα.

Μέσα στους επόμενους μήνες τα φεγγάρια θα λάβουν τα ονόματά τους, βασικά έναν αριθμό, από το Κέντρο Μικρών Πλανητών.

Ο Σέπαρντ μίλησε στο CNN και ανέφερε χαρακτηριστικά για την ανακάλυψή του: «Η Διεθνής Αστρονομική Ένωση επιτρέπει την ονοματοδοσία σε οποιοδήποτε φεγγάρι έχει εμβαδό μεγαλύτερο των 2,4 χιλιομέτρων. Σημαντικό να αναφερθεί είναι πως τα 6 από τα 12 φεγγάρια που ανακαλύφθηκαν είναι μεγαλύτερα των 2,4 χλμ2, επομένως θα πάρουν ονόματα».

«Πιστεύουμε ότι τόσο ο Ουρανός όσο και ο Ποσειδώνας έχουν επίσης μεγάλο αριθμό μικρών φεγγαριών, αλλά λόγω του ότι είναι αρκετά πιο απομακρυσμένοι, είναι ακόμα πιο δύσκολο να ανιχνευθούν τα μικρότερα φεγγάρια γύρω από αυτούς τους πλανήτες», πρόσθεσε ο αστρονόμος.

Tα φεγγάρια των πλανητών του ηλιακού μας συστήματος

Γη: 1

Άρης: 2

Ποσειδώνας: 14

Ουρανός: 27

Κρόνος: 83

Δίας: 92

Κάποιες πληροφορίες για τον Δία

Είναι ο πέμπτος πλανήτης σε σειρά από τον ήλιο και ο μεγαλύτερος στο ηλιακό μας σύστημα. Πρόκειται για μία τεράστια μπάλα αερίου που αποτελείται από υδρογόνο και ήλιο αλλά και μερικά βαριά στοιχεία.

Σύμφωνα με τη NASA, «Οι γνωστές λωρίδες και στροβιλισμοί του Δία είναι στην πραγματικότητα κρύα, θυελλώδη σύννεφα αμμωνίας και νερού, που επιπλέουν σε μια ατμόσφαιρα υδρογόνου και ηλίου».

Ο πλανήτης είναι δύο φορές μεγαλύτερος από τους υπόλοιπους πλανήτες μαζί ενώ η Μεγάλη Ερυθρά Κηλίδα, η γιγαντιαία καταιγίδα που μαίνεται εδώ και εκατοντάδες χρόνια, είναι τόσο μεγάλη που είναι ικανή να χωρέσει μέσα ολόκληρη τη Γη.

Βασικά χαρακτηριστικά

Απόσταση από τον ήλιο: 750 εκατομμύρια km

Περίοδος τροχιάς: 12 χρόνια

Έκταση: 61,42 δισεκατομμύρια km²

Ακτίνα: 69.911 χλμ

Μάζα: 1,898 × ​​10^27 kg (317,8 M⊕)

Διάρκεια ημέρας: 9 ώρες και 56 λεπτά

Φεγγάρια: 92

ΜΕΛΟΣ ened Monetized by DPG Digital Media Group ©2010-2024 ⚡ Newsbomb.gr - All rights reserved