ΚΟΣΜΟΣ

Σεισμός στην Τουρκία: Κάκιστες οι κατασκευές των κτηρίων - «Κατέρρεαν σαν τραπουλόχαρτα»

Σεισμός στην Τουρκία: Κάκιστες οι κατασκευές των κτηρίων - «Κατέρρεαν σαν τραπουλόχαρτα»
Newsbomb.gr

Τα κτήρια μετά τον σεισμό κατέρρευσαν σαν τραπουλόχαρτα στην Τουρκία - Κάκιστες κατασκευές με αραιές συνδέσεις και χωρίς σωστό δέσιμο

Ο μεγάλος σεισμός των 7,8 Ρίχτερ στην Τουρκία είναι μια καταστροφή που δεν χωράει ο ανθρώπινος νους. Η γειτονική χώρα έρχεται αντιμέτωπη με μια τεράστια ανθρωπιστική κρίση. Άνθρωποι στο κρύο, στον δρόμο, προσπαθούν να επιβιώσουν τυλιγμένοι σε κουβέρτες και ανάβοντας αυτοσχέδιες εστίες φωτιάς. Ο απολογισμός των θανάτων σε Τουρκία και Συρία πλησιάζει τις 36.000 και θεωρείται βέβαιο πως θα αυξηθεί, καθώς το επίκεντρο της απόκρισης μετατέθηκε από τη διάσωση επιζώντων, που είχαν παγιδευτεί κάτω από τα ερείπια, στην παροχή στέγης, τροφής και ψυχολογικής φροντίδας.

Ο καθηγητής αντισεισμικών κατασκευών, Παναγιώτης Καρύδης μίλησε στο MEGA και περιέγραψε το πόσο κάκιστες ήταν οι κατασκευές των κτιρίων.

«Τα είδαμε όλα εκεί, από κάθε είδους καταστροφή που έπεσαν τα κτίρια πάνω κάτω, δεξιά αριστερά, ολίσθησαν, έμειναν όρθια αλλά δεν έπαθαν τίποτα. Είδαμε κτίρια να καταρρέουν σαν τραπουλόχαρτα και να δημιουργούν έναν τεράστιο όγκο από άμμο και χαλίκι. Είναι απαράδεκτες κατασκευές», είπε αρχικά ο καθηγητής.

«Το μπετόν όταν το ρίξεις από ψηλά παραμένει μπλόκο, κομμάτι χοντρό, δε διαλύεται. Τα σίδερα τα οποία είδα, αφενός ήταν λεπτά, εξαιρετικής μικρής διατομής, αφετέρου δεν υπήρχαν συνδετήρες. Η σύνδεση γύρω ήταν αραιή και χωρίς σωστό δέσιμο [...] Δεν υπήρχαν σωστές κολόνες. Υπάρχουν πολλά προβλήματα και στο θέμα της μελέτης, στα δοκάρια και τις κολόνες, που ήταν λάθος τοποθετημένες», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Καρύδης.

Ευθύμιος Λέκκας: «Ήμασταν η μόνη ομάδα που διατρέξαμε όλες τις περιοχές της Τουρκίας»

Η Ελληνική Αποστολή έστειλε 36 διασώστες της ΕΜΑΚ δύο αξιωματικούς -μηχανικούς του Πυροσβεστικού Σώματος, 8 γιατρούς και διασώστες του ΕΚΑΒ, τρία διασωστικά σκυλιά και τρία ειδικά διασωστικά οχήματα, καθώς και τον πρόεδρο του ΟΑΣΠ, καθηγητή, Ευθύμιο Λέκκα.

Ο καθηγητής μίλησε στο MEGA για τα όσα έζησε στην Τουρκία όλες τις ημέρες που βρισκόταν εκεί μαζί με την ελληνική αποστολή και περιέγραψε τις τραγικές καταστάσεις μετά τον σεισμό στις πληγείσες περιοχές.

«Θα χρειαστεί μεγάλο χρονικό διάστημα να αναλύσουμε τον σεισμικό κίνδυνο και το θέμα της τρωτότητας των κατασκευών. Έχουμε να κάνουμε με μία διαδικασία μεικτή, όπου είναι ένα πολύ σύνθετο σεισμοτεντονικό πλαίσιο και ένα σύνθετο πλαίσιο κατασκευών», ανέφερε αρχικά ο Ευθύμιος Λέκκας.

«Ήμασταν η μόνη ομάδα που διατρέξαμε όλες τις περιοχές. Έχουμε την εικόνα των καταστροφών για κάθε πόλη ξεχωριστά», είπε χαρακτηριστικά για την ομάδα αποστολής της χώρας μας.

Τέλος αναφορικά με τον σεισμό ο καθηγητής σημείωσε ότι πρόκειται για πολλά ρήγματα τα οποία συνθέτουν μία ζώνη οριζόντιας ολίσθησης και ξεκαθάρισε ότι στην Ελλάδα δεν έχουμε τέτοιο ρήγμα.