ΚΟΣΜΟΣ

Χάος στην Τυνησία: Ποδοσφαιριστής, πατέρας 4 παιδιών αυτοπυρπολήθηκε κατά της αστυνομικής αδικίας

Ο Νιζαρ Ισάουϊ
Ο Νιζαρ Ισάουϊ

Τυνησία: Ο ποδοσφαιριστής Νιζάρ Ισαουί πέθανε από εγκαύματα που υπέστη σε μια διαμαρτυρία ενάντια στην «αστυνομική αδικία», ανακοίνωσε η οικογένειά του. Βίαιες διαδηλώσεις στη χώρα

Ο Τυνήσιος ποδοσφαιριστής Νιζάρ Ισαουί αυτοπυρπολήθηκε και πέθανε από εγκαύματα που υπέστη διαμαρτυρόμενος ενάντια στην «αστυνομική αδικία», ανακοίνωσε η οικογένειά του.

Σε βίντεο που αναρτήθηκε στο διαδίκτυο εμφανίζεται να φωνάζει πως είχε κατηγορηθεί για τρομοκρατία από αστυνομικούς μετά από διαμάχη με έναν πωλητή φρούτων. Σε ξεχωριστή ανάρτηση είπε ότι καταδίκασε τον εαυτό του σε «θάνατο από φωτιά».

Στην κηδεία του 35χρονου την Παρασκευή υπήρξαν οργισμένες συγκρούσεις στη γενέτειρά του, Χαφούζ, όπως ανέφεραν τοπικά μέσα ενημέρωσης. Ο Iσάουι είχε κατηγορηθεί για τρομοκρατία από αστυνομικούς αφού παραπονέθηκε ότι δεν μπορούσε να αγοράσει μπανάνες για λιγότερο από 10 δηνάρια (3,30 δολάρια) το κιλό, διπλάσια από την τιμή που είχε ορίσει η κυβέρνηση, αναφέρουν αναφορές.

Σε ανάρτησή του στο Facebook, ο ποδοσφαιριστής είχε γράψει: «Για διαφωνία με κάποιον που πουλάει τις μπανάνες 10 δηνάρια, κατηγορούμαι για τρομοκρατία στο αστυνομικό τμήμα. Τρομοκρατία για μία καταγγελία για μπανάνες... Δεν έχω άλλη ενέργεια. Ας αφήσουν την αστυνομία να μάθει ότι η ποινή θα εκτελεστεί σήμερα». Σε ένδειξη διαμαρτυρίας, αυτοκτόνησε.

Βίαια επεισόδια ξέσπασαν στην κηδεία του ποδοσφαιριστή, καθώς οι διαδηλωτές πέταξαν πέτρες στους αστυνομικούς που έκαναν χρήση δακρυγόνων. Υπήρξε πρώην παίκτης της Τυνησιακής ομάδας κορυφαίας κατηγορίας US Monastir και πατέρας τεσσάρων παιδιών.

Ο αδελφός του είπε στους τοπικούς δημοσιογράφους ότι ο Iσάουι υπέστη εγκαύματα τρίτου βαθμού και οι γιατροί δεν κατάφεραν να σώσουν τη ζωή του. Η δράση του ήταν απόηχος μιας διαμαρτυρίας του 2010, όταν ο πλανόδιος πωλητής Μοχάμεντ Μπουαζίζι αυτοπυρπολήθηκε. Αυτό ξεκίνησε ένα κύμα διαδηλώσεων που οδήγησαν στην ανατροπή του προέδρου Zine al-Abidine Ben Ali το επόμενο έτος.

Ο σημερινός Πρόεδρος, Kais Saied, πυροδότησε διαμάχη το 2021 όταν απέλυσε τον πρωθυπουργό και ανέστειλε το κοινοβούλιο. Έκτοτε έχει προωθήσει ένα νέο σύνταγμα που κατοχυρώνει την κυριαρχία του. Η κυβέρνηση της Τυνησίας δεν έχει σχολιάσει τον θάνατο του ποδοσφαιριστή