ΚΟΣΜΟΣ

Cullinan: Το μυστήριο του μεγαλύτερου διαμαντιού στον κόσμο – Ο ρόλος που θα παίξει στη στέψη

Cullinan: Το μυστήριο του μεγαλύτερου διαμαντιού στον κόσμο – Ο ρόλος που θα παίξει στη στέψη
(Photo by Koichi Kamoshida/Getty Images)

Το Cullinan κόπηκε σε εννέα μεγάλα διαμάντια και περίπου 100 μικρότερα, τα οποία αξίζουν εκατομμύρια δολάρια - Πέντε από τα κομμάτια του θρυλικού διαμαντιού θα εκτεθούν στη στέψη του Καρόλου - Μυστήριο παραμένει που βρίσκονται τα υπόλοιπα κομμάτια του

Στις 25 Ιανουαρίου το 1905, στο ορυχείο Premier στην Πρετόρια της Ν.Αφρικής, ανακαλύφθηκε ένα διαμάντι 3.106 καρατίων. Το διαμάντι, που στην πορεία ονομάστηκε «Cullinan», είχε βάρος 603 γραμμαρίων. Ήταν το μεγαλύτερο διαμάντι που είχε βρεθεί ποτέ και παρουσιάστηκε στον σερ Thomas Cullinan, ιδιοκτήτη του ορυχείου.

Σύμφωνα με την ιστορία αυτός, με τη σειρά του, πούλησε το διαμάντι στην τοπική κυβέρνηση της επαρχίας Τρανσβάλ, η οποία το πρόσφερε στον Εδουάρδο τον 7ο της Αγγλίας, ως δώρο γενεθλίων. Ο βασιλιάς εμπιστεύτηκε την κοπή του Cullinan στον Joseph Asscher, επικεφαλής της «Asscher Diamond Company» του Άμστερνταμ.

Παρότι πολύ έμπειρος, ο Asscher μελέτησε το διαμάντι για έξι μήνες προτού επιχειρήσει να το κόψει. Στην πρώτη του προσπάθεια η λεπίδα έσπασε. Με τη δεύτερη, το διαμάντι κόπηκε ακριβώς όπως το είχε σχεδιάσει.

Το βέβαιο είναι πως το Cullinan κόπηκε σε εννέα μεγάλα διαμάντια και περίπου 100 μικρότερα, τα οποία αξίζουν εκατομμύρια δολάρια.



Το μεγαλύτερο από αυτά, το «Star of Africa I» ή «Cullinan I», είναι 530 καρατίων και αποτελεί το μεγαλύτερο κατεργασμένο άχρωμο διαμάντι υψηλής ποιότητας στον κόσμο. Ενώ το δεύτερο μεγαλύτερο, το «Star of Africa II» ή «Cullinan II» είναι 317 καρατίων.

Επτά από τα μεγάλα διαμάντια του Cullinan αλλά και 96 από τα μικρότερα ανήκαν στην Βασίλισσα Ελισάβετ της Αγγλίας, η οποία κληρονόμησε τη συλλογή από την γιαγιά της.

Το Cullinan I φυλάσσεται στον Πύργο του Λονδίνου, με τα Πετράδια του Στέμματος, όπως και το Cullinan II.

Σύμφωνα με την Daily Mail, τουλάχιστον πέντε κομμάτια του Cullinan, θα αστράφτουν ανάμεσα στα βασιλικά πετράδια στο Αβαείο του Ουέστμινστερ.

Ειδικότερα μέρη του Cullinan θα τοποθετηθούν στο Σκήπτρο του Μονάρχη, στο Αυτοκρατορικό Στέμμα και στο Στέμμα της Βασίλισσας Μαρίας, που θα χρησιμοποιηθούν για να στέψουν τη Βασίλισσα Καμίλα.