ΚΟΣΜΟΣ

Στις φλόγες η Mέση Ανατολή: 13 νεκροί από επιδρομές στη Γάζα - Νεκροί διοικητές της ΙσλαμικήςΤζιχάντ

Ανησυχία για νέα έξαρση βίας στη Μέση Ανατολή
Ανησυχία για νέα έξαρση βίας στη Μέση Ανατολή
Α.Ρ

Τουλάχιστον 13 Παλαιστίνιοι, ανάμεσά τους τρεις διοικητές της μαχητικής οργάνωσης Ισλαμική Τζιχάντ, σκοτώθηκαν σε αεροπορικές επιδρομές του Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας. Οι Παλαιστίνιοι μαχητές ορκίστηκαν εκδίκηση και οι ανησυχίες για νέο γύρο γενικευμένης βίας στη Μέση Ανατολή φουντώνουν

Δεκατρείς άνθρωποι, ανάμεσά τους τρία ηγετικά στελέχη του κινήματος Ισλαμική Τζιχάντ Τζιχάντ, αλλά και παιδιά, σύμφωνα με τις τοπικές αρχές, σκοτώθηκαν τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα στα ισραηλινά αεροπορικά πλήγματα στη Λωρίδα της Γάζας. Παλαιστίνιος αξιωματούχος υγείας είπε ότι μεταξύ των νεκρών είναι έξι γυναίκες και τέσσερα παιδιά. Άλλα 20 άτομα τραυματίστηκαν.

Το Ισραήλ είπε ότι ξεκίνησε μια επιχείρηση με στόχο μαχητές που αποτελούσαν άμεσο κίνδυνο για τους πολίτες του. Η Ισλαμική Τζιχάντ ορκίστηκε ήδη «εκδίκηση» και οι μαχητές με έδρα τη Γάζα αναμένεται να απαντήσουν με ρουκέτες προς το Ισραήλ.

Οι ανταποκριτές λένε ότι ένας σημαντικός παράγοντας θα είναι ο βαθμός στον οποίο θα κινητοποιηθεί η Χαμάς, η οποία ελέγχει τη Λωρίδα της Γάζας. Οι Ισραηλινοί αξιωματούχοι λέγεται ότι προετοιμάζονται για μέρες μάχης, ενώ τα χτυπήματα ήταν τα πιο θανατηφόρα μετά τις τρεις ημέρες μαχών μεταξύ Ισραήλ και Ισλαμικής Τζιχάντ τον περασμένο Αύγουστο.

Η Ισλαμική Τζιχάντ είναι η μεγαλύτερη μαχητική ομάδα μαζί με τη Χαμάς στη Γάζα. Είναι υπεύθυνη για πολλές από τις επιθέσεις με ρουκέτες στο Ισραήλ τα τελευταία χρόνια και έχει ορκιστεί την καταστροφή του. Την περασμένη εβδομάδα υπήρξε μια σοβαρή έξαρση, καθώς η Ισλαμική Τζιχάντ και άλλες ομάδες εκτόξευσαν ρουκέτες στο Ισραήλ, δύο ημέρες μετά τον θάνατο ενός Παλαιστίνιου απεργού πείνας σε μια ισραηλινή φυλακή. Ο ισραηλινός στρατός πραγματοποίησε αεροπορικές επιδρομές ως απάντηση.

Τα τελευταία πλήγματα σημειώθηκαν τα ξημερώματα της Τρίτης (9/5), όταν 40 ισραηλινά πολεμικά αεροσκάφη και ελικόπτερα επιτέθηκαν σε διάφορα κύματα στη Γάζα, χτυπώντας σπίτια και προκαλώντας πανικό στους κατοίκους. Οι φωτογραφίες έδειχναν τουλάχιστον δύο διαμερίσματα με την πρόσοψη κατεστραμμένη. Η στρατιωτική πτέρυγα της Ισλαμικής Τζιχάντ, οι Ταξιαρχίες Αλ-Κουντς, είπε ότι τρεις από τους διοικητές της σκοτώθηκαν, μαζί με τις οικογένειές τους.

Πρόκειται για τους Jihad Shaker al-Ghannam, γραμματέα του Στρατιωτικού Συμβουλίου των Ταξιαρχιών al-Quds, Khalil Salah al-Bahtini, διοικητής της Βόρειας Περιφέρειάς του, και Tariq Muhammad Ezzedine, ο οποίος είπε ότι ήταν «ένας από τους επικεφαλής της στρατιωτικής δράσης» στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη.

«Καθώς θρηνούμε τους μάρτυρες ηγέτες μας, μαζί με τις μουτζαχεντίν συζύγους τους και ορισμένα από τα παιδιά τους, βεβαιώνουμε ότι το αίμα των μαρτύρων θα αυξήσει την αποφασιστικότητά μας», ανέφεραν οι Ταξιαρχίες Αλ Κουντς. «Δεν θα αφήσουμε τις θέσεις μας και η αντίσταση θα συνεχιστεί, αν θέλει ο Θεός». Ο υπουργός Άμυνας του Ισραήλ, Γιόαβ Γκάλαντ, δήλωσε: «Κάθε τρομοκράτης που βλάπτει τους Ισραηλινούς πολίτες θα μετανιώσει».

Οι Ισραηλινές Αμυντικές Δυνάμεις (IDF) δήλωσαν ότι ο Bahtini ήταν ο ανώτερος επιχειρησιακός αξιωματικός της Ισλαμικής Τζιχάντ στη Γάζα και ότι ήταν υπεύθυνος για την εκτόξευση ρουκετών από τη Γάζα τον τελευταίο μήνα.«Αποτελούσε άμεση απειλή για την ασφάλεια των Ισραηλινών αμάχων», προστίθεται. O Ghannam ήταν ανώτερο μέλος της πυραυλικής δύναμης της Ισλαμικής Τζιχάντ και ότι ο Ezzedine υπεύθυνος για το συντονισμό με τους πράκτορες της ομάδας στη Δυτική Όχθη και τον σχεδιασμό επιθέσεων εναντίον Ισραηλινών αμάχων.

Η ισραηλινοπαλαιστινιακή σύγκρουση βρίσκεται σε φάση αναζωπύρωσης ιδίως αφότου ανέλαβε καθήκοντα στο τέλο; Δεκεμβρίου μια από τις πιο δεξιές κυβερνήσεις στην ιστορία του Ισραήλ με πρωθυπουργό τον Μπενιαμίν Νετανιάχου. Από την αρχή της χρονιάς, τουλάχιστον 120 Παλαιστίνιοι, 19 Ισραηλινοί, μια Ουκρανή κι ένας Ιταλός έχουν σκοτωθεί σε βίαια επεισόδια που συνδέονται με την ισραηλινοπαλαιστινιακή σύγκρουση, σύμφωνα με καταμέτρηση του Γαλλικού Πρακτορείου βασισμένη στις επίσημες ανακοινώσεις των αρχών και στις δυο πλευρές.

Οι στατιστικές αυτές συμπεριλαμβάνουν, στην παλαιστινιακή πλευρά, μαχητές και άμαχους, ανάμεσά τους ανήλικους και, στην ισραηλινή πλευρά, κυρίως άμαχους, ανάμεσά τους ανήλικους, καθώς και τρία μέλη της αραβικής μειονότητας.