ΚΟΣΜΟΣ

Τουρκία: Τι συμβολίζει η επίσκεψη Ερντογάν στην Αγιά Σοφιά, έπειτα από την εκλογική νίκη

Τουρκία: Τι συμβολίζει η επίσκεψη Ερντογάν στην Αγιά Σοφιά, έπειτα από την εκλογική νίκη

Τουρκία: Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ανήμερα της επετείου της Άλωσης την Κωνσταντινούπολης θα επισκεφθεί την Αγιά Σοφιά για να γιορτάσει τη νίκη του στις εκλογές

Η νέα εποχή Ερντογάν στην Τουρκία, ξεκινά ανήμερα της 570ης επετείου από την Άλωση της Κωνσταντινούπολης και πολλοί ήταν εκείνοι που έσπευσαν στην Αγιά Σοφιά για να πανηγυρίσουν την επανεκλογή του Τούρκου προέδρου.

Όπως εξήγησε μιλώντας στην ΕΡΤ, ο Ηρακλής Μήλλας, πολιτικός μηχανικός και δρ Πολιτικής Επίστήμης οι εορτασμοί έξω και μέσα στην Αγία Σοφία, ανήμερα της Άλωσής της Πόλης, είναι ένα έθιμο που συνδέεται με τον τουρκικό εθνικισμό, τον οποίο ενισχύει με τα λόγια και τις πράξεις του το Τούρκος πρόεδρος.

Ο καθηγητής εξήγησε επίσης τον συμβολισμό πίσω από την επικείμενη επίσκεψη Ερντογάν στην Αγιά Σοφιά σήμερα Δευτέρα, ώστε να προσευχηθεί.

Διευκρίνισε ότι αυτό το κάνει για να δείξει στους ψηφοφόρους τους ότι «είναι ο ηγέτης που μπορεί να εκπληρώσει παλιά όνειρα, εθνικά, θρησκευτικά».

Ταυτόχρονα, με την τακτική αυτή θέλει να δείξει ότι έρχεται σε αντίθεση με τον Μουσταφά Κεμάλ, ο οποίος είχε μετατρέψει την Αγία Σοφία σε Μουσείο.

«Ο Ερντογάν θέλει να δείξει την πορεία που θέλει να ακολουθήσει. Μια παράδοση οθωμανική όπως την αντιλαμβάνεται» σημείωσε ο κ. Μήλλάς τονίζοντας ότι αυτό που κάνει ο Τούρκος πρόεδρος δεν είναι οθωμανισμός, αλλά ένας συνδυασμός «οθωμανισμού με εθνικισμό».

«Οι Οθωμανοί ποτέ δεν γιόρτασαν την Άλωση της Πόλης. Πρώτη φορά αυτό το θέμα προέκυψε το 1915, όταν ξεκίνησε το εθνικιστικό κίνημα στην Τουρκία με τους Νεότουρκους. Τότε ο Σουλτάνος Αμπντούλ Χαμίτ είχε απαγορεύσει τους εορτασμούς επειδή είχε πει ότι αυτό θα θίξει τους Ρωμιούς συμπολίτες μας από τους οποίους πήραμε την Πόλη και έτσι δεν γιορτάστηκε το 1909, που θέλησαν να το γιορτάσουν» ανέφερε επίσης ο καθηγητής.