ΚΟΣΜΟΣ

Εκλογές Τουρκία: Νέα πρόκληση - Πιστοί πανηγυρίζουν στην Αγιά Σοφιά την Άλωση και τη νίκη του

Εκλογές Τουρκία: Νέα πρόκληση - Πιστοί πανηγυρίζουν στην Αγιά Σοφιά την Άλωση και τη νίκη του

Φιλοκυβερνητικά ΜΜΕ ανέφεραν πως λόγω της ημέρας, και των συμβολισμών της, ο Ερντογάν θα περνούσε την πάλαι ποτέ αυτοκρατορική πύλη της Αγίας Σοφίας, για την πρωινή προσευχή της Παρασκευής

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν νίκησε στις εκλογές στην Τουρκία και το ερώτημα που δεν έχει απαντηθεί είναι εάν τελικά επισκεφθεί την Αγιά Σοφιά μετά την θριαμβευτική επανεκλογή του και ανήμερα της επετείου της Άλωσης της Πόλης, πριν από 570 χρόνια. Φιλοκυβερνητικά ΜΜΕ ανέφεραν πως λόγω της ημέρας, και των συμβολισμών της, ο Ερντογάν θα περνούσε την πάλαι ποτέ αυτοκρατορική πύλη της Αγίας Σοφίας, για την πρωινή προσευχή της Παρασκευής.

Η επίσκεψη θα συνδυαζόταν με μια φαντασμαγορική φιέστα από αυτές που συνηθίζει τα τελευταία χρόνια το κυβερνών κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚP) επιχειρώντας να παρουσιάσει τον Ερντογάν ως νέο … Πορθητή. Αφήγημα, που όπως προέκυψε και από το αποτέλεσμα της κάλπης, ενστερνίζεται μεγάλο μέρος της τουρκικής κοινωνίας, παρόλο που ζει στα όρια της φτώχειας.

Ωστόσο, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δεν εμφανίστηκε στην Αγιά Σοφιά και μόνο ο υπουργός Εσωτερικών Σουλεϊμάν Σοϊλού εμφανίστηκε, παίρνοντας μέρος στην τελετή με επικεφαλής τον πρόεδρο της υπηρεσίας θρησκευτικών υποθέσεων της Τουρκίας, και ανώτατο ιμάμη της χώρας, Αλί Ερμπάς. Σε σχετική ανάρτηση ο Σοϊλού σχολίασε «Το πρωϊνό της νίκης του αιώνα, στη επέτειο της Άλωσης της Κωνσταντινούπολης, κάναμε την πρωινή μας προσευχή στο τζαμί της Αγίας Σοφίας».

Πάντως, από νωρίς το πρωί της Δευτέρας δεν πέφτει … «καρφίτσα» στο εσωτερικό της Αγίας Σοφίας, από εκατοντάδες πιστούς που συγκεντρώθηκαν για την καθιερωμένη προσευχή, αλλά και για να τιμήσουν την επέτειο της Άλωσης, στην οποία αναφέρθηκε στο κήρυγμά του ο Ερμπάς με αναφορά στον Ερτογάν και την εκλογική του νίκη.