ΚΟΣΜΟΣ

Wagner: Αναφορές για επέλαση προς εγκαταστάσεις με πυρηνικά όπλα

Wagner: Αναφορές για επέλαση προς εγκαταστάσεις με πυρηνικά όπλα
Vasily Deryugin, Kommersant Publishing House/AP

Οι δυνάμεις της Wagner αναφέρεται πως κινείται προς μια περιοχή με εγκαταστάσεις πυρηνικών

Στο «κόκκινο» η αγωνία για την κατάσταση που επικρατεί στη Ρωσία έπειτα από την ανταρσία των μισθοφόρων της ομάδας «Βάγκνερ» του Γεβγκένι Πριγκόζιν, με τις εξελίξεις να είναι δραματικές.

Η ανησυχία εντείνεται όσο περνούν οι ώρες καθώς η Βάγκνερ φέρεται να πλησιάζει στη Μόσχα με μια φάλαγγα από στρατιωτικά οχήματα.

Μάλιστα σύμφωνα με το ουκρανικό μέσο «Slava Ukraini», γίνονται αναφορές για επέλαση της Βάγκνερ προς εγκαταστάσεις με πυρηνικά όπλα, λίγο έξω από την πόλη Βορονέζ.

Σε θέση μάχης ο στρατός της Ρωσίας

Ταυτόχρονα με αυτές τις εξελίξεις φαίνεται πως Ρώσοι στρατιώτες οργάνωσαν σήμερα μία θέση μάχης με την τοποθέτηση πολυβόλου στο νοτιοδυτικό άκρο της Μόσχας, σύμφωνα με φωτογραφίες που δημοσίευσε η καθημερινή επιχειρηματική εφημερίδα “Vedomosti”.

Οι ίδιες φωτογραφίες δείχνουν ένοπλους αστυνομικούς να συγκεντρώνονται στον αυτοκινητόδρομο Μ4, τον οποίο διασχίζουν μισθοφόροι της Βάγκνερ.

Σε απόσταση αναπνοής από τη Μόσχα η Wagner

Πλήρως ελέγχουν το Ροστόβ-ον-Ντον, που βρίσκεται ΝΔ της Μόσχας και συνορεύει με την Ουκρανία, οι δυνάμεις της Wagner υπό τις εντολές, Γεβγκένι Πριγκόζιν, Ρώσου ολιγάρχη και στενού συνεργάτη του Ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν.

Να σημειωθεί ότι το Ροστόβ-ον-Ντον, που έχει καταληφθεί από τεθωρακισμένα άρματα μάχης της Wagner, αποτελεί τη μεγαλύτερη ρωσική πόλη του νότου.

Σημεία υψίστης σημασίας της πόλης έχουν καταληφθεί από τους μισθοφόρους, όπως τη διοίκηση της ρωσικής νότιας στρατιωτικής περιφέρειας, της οποίας ο 58ος Στρατός Συνδυασμένων Όπλων μάχεται ενάντια στην αντεπίθεση του Κιέβου στη νότια Ουκρανία.

Όπως είναι φυσικό, η εν λόγω περιοχή αποτελεί έναν κρίσιμο κόμβο επιμελητείας - που αφορά τον εφοδιασμό στρατιωτικού σώματος με τρόφιμα - για τον ρωσικό στρατό. Η απώλεια, λοιπόν, αυτής της περιοχής πρόκειται να αποτελέσει πρόκληση με μεγάλες επιπτώσεις σε κρίσιμες πτυχές της πολεμικής προσπάθειας των ρωσικών στρατιωτικών δυνάμεων.

Την ίδια στιγμή, ο Πριγκόζιν έθεσε υπό τον έλεγχό του και την αεροπορική βάση του Ροστόβ-ον-Ντον, έλεγχος που αποτρέπει, ουσιαστικά, αντεπίθεση της ρωσικής πολεμικής αεροπορίας.