ΚΟΣΜΟΣ

Ρωσία: «Οι Αμερικανοί τα ήξεραν όλα για τον Πριγκόζιν» – Τι αποκαλύπτει το CNN

Ρωσία: «Οι Αμερικανοί τα ήξεραν όλα για τον Πριγκόζιν» – Τι αποκαλύπτει το CNN
AP.

Αμερικανοί αξιωματούχοι είχαν ενδείξεις ότι ο επικεφαλής της Βάγκνερ, Γεβγκένι Πριγκόζιν, σχεδίαζε μία πρόκληση για τον ρωσικό στρατό, αλλά αιφνιδιάσθηκαν από την ταχεία κλιμάκωση της εξέγερσης, σύμφωνα με το CNN.

Αξιωματούχοι πληροφοριών των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής έχουν την πεποίθηση ότι ο Γεβγκένι Πριγκόζιν σχεδίαζε μία μεγάλη πρόκληση για τη στρατιωτική ηγεσία της Ρωσίας εδώ και αρκετό καιρό, όμως, δεν είχε αποσαφηνισθεί ποιος θα ήταν ο τελικός στόχος, όπως υποστήριξαν τρία άτομα με γνώση του θέματος, τα οποία μίλησαν στο CNN.

Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, αξιωματούχοι πληροφοριών ενημέρωσαν τους ηγέτες του Κογκρέσου σχετικά με τις κινήσεις της Βάγκνερ και τη συγκέντρωση εξοπλισμού κοντά στη Ρωσία, σύμφωνα με δύο από τις πηγές. Αμερικανοί και δυτικοί αξιωματούχοι των μυστικών υπηρεσιών εντόπισαν «σημάδια» –μεταξύ άλλων, τη συγκέντρωση όπλων και πυρομαχικών– ότι ο Πριγκόζιν προετοιμαζόταν για μία τέτοια κίνηση, βάσει αξιωματούχου των δυτικών υπηρεσιών πληροφοριών και άλλο ένα άτομο με γνώση των μυστικών υπηρεσιών.

Μία πηγή εξοικειωμένη με τις μυστικές υπηρεσίες ανέφερε ότι «όλα εκτυλίχθηκαν πολύ γρήγορα» και ήταν δύσκολο να διακρίνει κανείς πόσο σοβαρός ήταν ο Πριγκόζιν για να απειλήσει τον ρωσικό στρατό και πού θα οδηγούσε τα στρατεύματα της Βάγκνερ. Πριν από ένα 24άωρο, ο Πριγκόζιν είχε δεσμευθεί να αντεπιτεθεί κατά της ρωσικής στρατιωτικής ηγεσίας και διεκδίκησε τον έλεγχο στρατιωτικών εγκαταστάσεων σε δύο ρωσικές πόλεις. Ωστόσο, μέχρι σήμερα το απόγευμα (24/06), δημοσίευσε μία ηχογράφηση που ισχυριζόταν ότι έστρεφε τις δυνάμεις του, προς τη Μόσχα, μερικές ώρες μετά την έναρξη μίας εξέγερσης, η οποία αποτελούσε τη μεγαλύτερη απειλή για την εξουσία του Προέδρου της Ρωσίας, Βλαντιμίρ Πούτιν, εδώ και δεκαετίες.

Σχετικές ειδήσεις