ΚΟΣΜΟΣ

Ρωσία: Στην κυκλοφορία ξανά οι δρόμοι καθώς αποχωρεί η Βάγκνερ

Ρωσία: Στην κυκλοφορία ξανά οι δρόμοι καθώς αποχωρεί η Βάγκνερ
Οχήματα της Βάγκνερ αποχωρούν και οι πολίτες χειροκροτούν
Reuters

Ρωσία: Το βράδυ του Σαββάτου (24/6) με τη μεσολάβηση του προέδρου της Λευκορωσίας, Αλεξάντερ Λουκασένκο, ο Πριγκόζιν διέταξε υποχώρηση και τα στρατεύματα πήραν αντίθετη κατεύθυνση από αυτή που είχαν νωρίτερα, δηλαδή τη Μόσχα.

 

Οι δρόμοι στο κέντρο της πόλης Ροστόφ επί του Ντον, στη νότια Ρωσία, δόθηκαν ξανά στην κυκλοφορία το βράδυ του Σαββάτου, καθώς άρχισαν να αποχωρούν από την πόλη οι μισθοφόροι μαχητές της παραστρατιωτικής οργάνωσης Βάγκνερ που είχαν θέσει υπό τον έλεγχό τους καίριες εγκαταστάσεις στο Ροστόφ, μετέδωσε το πρακτορείο Interfax.

Από αργά το βράδυ της Παρασκευής οι εξελίξεις στη Ρωσία ήταν ραγδαίες, καθώς οι εξεγερμένοι μισθοφόροι της Βάγκνερ έλαβαν εντολή από τον επικεφαλής τους Γεβγέν Πριγκόζιν να στρέψουν τα όπλα προς το Κρεμλίνο, με τη Μόσχα να βρίσκεται αντιμέτωπη με την σοβαρότερη εσωτερική κρίση από το 1991 και μετά.

Εν τέλει, το βράδυ του Σαββάτου (24/6) με τη μεσολάβηση του προέδρου της Λευκορωσίας, Αλεξάντερ Λουκασένκο, ο Πριγκόζιν διέταξε υποχώρηση και τα στρατεύματα πήραν αντίθετη κατεύθυνση από αυτή που είχαν νωρίτερα, δηλαδή τη Μόσχα.

Οι άνδρες του Γεβγκένι Πριγκόζιν άρχισαν να επιβιβάζονται σε μικρά λεωφορεία και να αναχωρούν από το αρχηγείο, ενώ τα τεθωρακισμένα άρματα μάχης που βρίσκονταν εκεί, δεν είχαν ακόμη μετακινηθεί, σύμφωνα με τον δημοσιογράφο.

H ρωσική υπηρεσία του BBC καταγράφει τη στιγμή της αποχώρησης των μισθοφόρων, και μεταδίδει ότι στο στάδιο Rostov Arena (που χτίστηκε για το Παγκόσμιο Κύπελλο 2018) υπάρχει ένα τεράστιο χρονόμετρο.

Δίπλα σε αυτό ξεχωρίζει η κατά τα φαινόμενα λίαν προσφάτως τοποθετημένη επιγραφή: «Είμαστε όλοι ένας λαός και πολεμάμε έναν εξωτερικό εχθρό. Πιστεύουμε στον ρωσικό λαό και στον πρόεδρό μας»! (υπονοώντας τον Βλαντίμιρ Πούτιν).