ΚΟΣΜΟΣ

Ρωσία: Το σκληρό μήνυμα του Πούτιν στον Πριγκόζιν και οι τρεις επιλογές για τη Wagner

Ρωσία: Το σκληρό μήνυμα του Πούτιν στον Πριγκόζιν και οι τρεις επιλογές για τη Wagner
Newsbomb.

Στο χθεσινό του διάγγελμα (26/06), ο Βλαντιμίρ Πούτιν τόνισε ότι «οι οργανωτές της ανταρσίας θα οδηγηθούν στη δικαιοσύνη», απευθυνόμενος σε «σκληρή γλώσσα» τόσο προς τον επικεφαλής της Βάγκνερ, Γεβγκένι Πριγκόζιν, όσο και τη Δύση, για την οποία ισχυρίσθηκε ότι «θέλει εμφύλιο πόλεμο στη Ρωσία». Οι τρεις επιλογές που έδωσε ο Πρόεδρος της χώρας, στους μισθοφόρους της παραστρατιωτικής οργάνωσης.

Στο χθεσινό του διάγγελμα (26/06) προς τον ρωσικό λαό, ο Βλαντιμίρ Πούτιν στάθηκε στην ενότητα και την αλληλεγγύη του έθνους, «εκτοξεύοντας πυρά» προς τον αρχηγό της Βάγκνερ, Γεβγκένι Πριγκόζιν, ωστόσο, δίχως να τον κατονομάσει, στον απόηχο της ανταρσίας της παραστρατιωτικής ομάδας κατά της ηγεσίας του Κρεμλίνου.

«Η Δύση ήθελε ρωσικό εμφύλιο, οι οργανωτές της ανταρσίας θα οδηγηθούν στη δικαιοσύνη»

Στο χθεσινοβραδινό του μήνυμα, ο «ισχυρός άνδρας» του ρωσικού κράτους τόνισε ότι «οι οργανωτές της ανταρσίας θα οδηγηθούν στη δικαιοσύνη», αναφερόμενος στην εξέγερση της Βάγκνερ, με επικεφαλής τον Γεβγκένι Πριγκόζιν.

«Οι δυτικοί και το Κίεβο ήθελαν τους Ρώσους στρατιώτες να σκοτώσουν ο ένας τον άλλον».

Ακόμη, έστρεψε τα «πυρά» του, προς τη Δύση και την Ουκρανία, υποστηρίζοντας πως «οι δυτικοί και το Κίεβο ήθελαν τους Ρώσους στρατιώτες να σκοτώσουν ο ένας τον άλλον». Σε αυτήν την τοποθέτηση, προστίθεται και το σχόλιο του επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας, Σεργκέι Λαβρόφ, ο οποίος σημείωσε ότι «διεξάγονται ήδη έρευνες για το ενδεχόμενο ουκρανικές ή δυτικές υπηρεσίες πληροφοριών να εμπλέκονται στην εξέγερση της Βάγκνερ», μερικές στιγμές μετά την ολοκλήρωση του διαγγέλματος του Βλαντιμίρ Πούτιν.

Οι τρεις επιλογές που έδωσε ο Πρόεδρος της Ρωσίας, στους μισθοφόρους της Βάγκνερ

Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του και με αποδέκτες τα μέλη της παραστρατιωτικής ομάδας, τόνισε πως «σήμερα, έχετε την ευκαιρία να εξακολουθήσετε να υπηρετείτε τη Ρωσία, υπογράφοντας σύμβαση με το Υπουργείο Άμυνας ή άλλες υπηρεσίες επιβολής του νόμου ή να επιστρέψετε στους συγγενείς και τους φίλους σας. Όποιος θέλει, μπορεί να μεταβεί στη Λευκορωσία.

Η υπόσχεση που έδωσα, θα εκπληρωθεί· επαναλαμβάνω ότι η επιλογή εξαρτάται από τον καθένα σας, αλλά είμαι σίγουρος ότι αυτό θα πράξουν οι Ρώσοι στρατιώτες, οι οποίοι έχουν συνειδητοποιήσει το τραγικό τους λάθος».

«Η συντριπτική πλειοψηφία των μαχητών και των Διοικητών της Βάγκνερ είναι Ρώσοι πατριώτες, αφοσιωμένοι στον λαό και το κράτος τους»

Τούτη η επισήμανση υποδηλώνει ότι η έντονη δυσαρέσκεια του Βλαντιμίρ Πούτιν αφορά κυρίως την ηγεσία της Βάγκνερ και τον Γεβγκένι Πριγκόζιν και δευτερευόντως τα υπόλοιπα μέλη.

Ο Λουκασένκο δεν προχώρησε σε διάγγελμα – Σήμερα (26/06) θα παραχωρήσει συνέντευξη Τύπου

Παρά την πληροφόρηση ότι ο Αλεξάντρ Λουκασένκο θα απηύθυνε διάγγελμα πριν από μερικές ώρες (26/06) αμέσως ύστερα από εκείνο του Βλαντιμίρ Πούτιν, ο Πρόεδρος της Λευκορωσίας θα κάνει σήμερα (27/06) δημόσια εμφάνιση προκειμένου να απαντήσει σε ερωτήσεις δημοσιογράφων, σύμφωνα με τα Μέσα ενημέρωσης της Λευκορωσίας.

Οι δηλώσεις του Λευκορώσου ηγέτη αναμένονται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον, ιδιαιτέρως μετά το αιφνιδιαστικό διάγγελμα του Βλαντιμίρ Πούτιν.

Σχετικές ειδήσεις