ΚΟΣΜΟΣ

Λαβρόφ για ανταρσία Βάγκνερ: «Ερευνάται πιθανή εμπλοκή δυτικών ή ουκρανικών υπηρεσιών πληροφοριών»

Λαβρόφ για ανταρσία Βάγκνερ: «Ερευνάται πιθανή εμπλοκή δυτικών ή ουκρανικών υπηρεσιών πληροφοριών»
AP.

«Διεξάγονται ήδη έρευνες για το ενδεχόμενο ουκρανικές ή δυτικές υπηρεσίες πληροφοριών να εμπλέκονται στην εξέγερση της Βάγκνερ», υποστήριξε ο επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας, Σεργκέι Λαβρόφ.

«Διεξάγονται ήδη έρευνες για την πιθανότητα ουκρανικές ή δυτικές υπηρεσίες πληροφοριών να εμπλέκονται στην εξέγερση της Βάγκνερ», υποστήριξε ο Υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας, Σεργκέι Λαβρόφ, μετά το διάγγελμα του Προέδρου της χώρας, Βλαντιμίρ Πούτιν και τη συνάντηση του τελευταίου με τους επικεφαλής των ρωσικών υπηρεσιών επιβολής του νόμου, παρουσία και του Υπουργού Άμυνας, Σεργκέι Σοϊγκού.

Βλαντιμίρ Πούτιν: «Η Δύση ήθελε ρωσικό εμφύλιο, οι οργανωτές της ανταρσίας θα οδηγηθούν στη δικαιοσύνη»

Στο αποψινό του διάγγελμα (26/06), ο Πρόεδρος της Ρωσίας υποστήριξε ότι «οι οργανωτές της ανταρσίας θα οδηγηθούν στη δικαιοσύνη», μεταξύ άλλων.

Τα κυριότερα σημεία του διαγγέλματος του Βλαντιμίρ Πούτιν:

«Οι οργανωτές της ανταρσίας θα οδηγηθούν στη δικαιοσύνη», αναφερόμενος στην εξέγερση της Βάγκνερ, με επικεφαλής τον Γεβγκένι Πριγκόζιν.

«Οι δυτικοί και το Κίεβο ήθελαν τους Ρώσους στρατιώτες να σκοτώσουν ο ένας τον άλλον».

«Ευχαριστώ τους στρατιώτες και τους Διοικητές της ομάδας Βάγκνερ που έλαβαν τη μόνη σωστή απόφαση. Δεν διέπραξαν αδελφοκτόνο αιματοχυσία, σταμάτησαν την τελευταία στιγμή».

«Σήμερα, έχετε την ευκαιρία να συνεχίσετε να υπηρετείτε τη Ρωσία, υπογράφοντας σύμβαση με το Υπουργείο Άμυνας ή άλλες υπηρεσίες επιβολής του νόμου ή να επιστρέψετε στους συγγενείς και τους φίλους σας. Όποιος θέλει, μπορεί να μεταβεί στη Λευκορωσία. Η υπόσχεση που έδωσα, θα εκπληρωθεί».

«Επαναλαμβάνω ότι η επιλογή εξαρτάται από τον καθένα από εσάς, αλλά είμαι σίγουρος ότι αυτή θα είναι η επιλογή των Ρώσων στρατιωτών, οι οποίοι έχουν συνειδητοποιήσει το τραγικό τους λάθος».

«Η συντριπτική πλειοψηφία των μαχητών και των Διοικητών της Βάγκνερ είναι Ρώσοι πατριώτες, αφοσιωμένοι στον λαό και το κράτος τους».

«Ως εκ τούτου, από την αρχή των γεγονότων, πραγματοποιήθηκαν βήματα με τις άμεσες οδηγίες μου, προκειμένου να αποφευχθεί η μεγάλη αιματοχυσία».

«Το θάρρος και η αυτοθυσία των πεσόντων ηρωικών πιλότων τούς έσωσαν από ολέθριες συνέπειες».

Ο Λουκασένκο δεν προχωρά σε διάγγελμα – Αύριο (26/06) θα παραχωρήσει συνέντευξη Τύπου

Παρά την πληροφόρηση ότι ο Αλεξάντρ Λουκασένκο θα απευθύνει διάγγελμα απόψε (26/06) ύστερα από εκείνο του Βλαντιμίρ Πούτιν, ο Πρόεδρος της Λευκορωσίας θα κάνει αύριο (27/06) δημόσια εμφάνιση προκειμένου να απαντήσει σε ερωτήσεις δημοσιογράφων, σύμφωνα με τα Μέσα ενημέρωσης της Λευκορωσίας.

Σχετικές ειδήσεις