ΚΟΣΜΟΣ

Γαλλία: Κλείνονται στα σπίτια τους – Τεθωρακισμένα στη Μασσαλία, ειδικές δυνάμεις στη Λιόν

Γαλλία: Κλείνονται στα σπίτια τους – Τεθωρακισμένα στη Μασσαλία, ειδικές δυνάμεις στη Λιόν
Naseer Turkmani/Anadolu Agency via Getty Images

Γαλλία: Παραμένει τεταμένη η κατάσταση σε όλη τη χώρα, την ημέρα της κηδείας του 17χρονου Ναέλ που σκοτώθηκε από πυρά αστυνομικών στη Ναντέρ. Ξεπέρασαν τις 1.000 οι συλλήψεις.

Εδώ και τέσσερα 24ωρα, στη Γαλλία επικρατεί το απόλυτο χάος. Συγκρούσεις, καταστροφές, λεηλασίες, δημόσια κτήρια και αστυνομικά τμήματα πυρπολούνται. Το κύμα οργής που ξέσπασε μετά τον θανάσιμο πυροβολισμό στον 17χρονο Ναέλ στη Ναντέρ, από έναν αστυνομικό, έφερε τον Εμανουέλ Μακρόν αντιμέτωπο με την πιο δύσκολη εσωτερική κρίση από τα «κίτρινα γιλέκα» κι έπειτα. Είναι μόλις η 5η φορά τα τελευταία 50 χρόνια, που στη Γαλλία υπάρχουν συζητήσεις για κήρυξη της χώρας σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, με αρκετούς να συγκρίνουν όλα όσα γίνονται με τις βίαιες συγκρούσεις και αντιδράσεις το 2005.

Αξιωματούχοι έκαναν λόγο για εικόνες «αντάρτικου πόλεων» σε μεγάλα αστικά κέντρα της Γαλλίας, ενώ υπάρχουν αναφορές για διαδηλωτές που έκαναν πλιάτσικο σε καταστήματα με όπλα και κυκλοφορούν πλέον «αρματωμένοι». Την ίδια ώρα, από το μεσημέρι του Σαββάτου (1/7, 12:00 ώρα Γαλλίας) είναι σε εξέλιξη η κηδεία του 17χρονου. Οι δημοσιογράφοι του Γαλλικού Πρακτορείου που βρίσκονται στο σημείο περιγράφουν μια «πολύ τεταμένη» ατμόσφαιρα. Η τελετή έχει προγραμματιστεί για νωρίς το απόγευμα στο τέμενος Ibn Badis στη Ναντέρ. Στη συνέχεια θα γίνει η κηδεία στο νεκροταφείο του Mont Valérien.

Την ίδια στιγμή, σε πολλές πόλεις της Γαλλίας η δημοτική αρχή ζητά να κλείσουν νωρίτερα τα καταστήματα και να αραιώσουν τα δρομολόγια των μέσων μεταφοράς, έτσι ώστε να μην τεθούν σε κίνδυνο αθώοι πολίτες. Στο Στρασβούργο τόσο ο δήμαρχος όσο και ο εμπορικός σύλλογος έχουν κάνει παρεμβάσεις, ενώ και σε άλλες πόλεις υπάρχουν ανάλογα αιτήματα. Ένα ιδιότυπο «lockdown», δηλαδή, είναι έτοιμο να εφαρμοστεί αυτοβούλως στη Γαλλία, η οποία οδεύει ολοταχώς προς την κήρυξή της σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης.

Μέχρι το πρωί του Σαββάτου, άλλωστε, είχαν ανακοινωθεί επισήμως από τις αρχές 1.311 συλλήψεις. Οι περισσότεροι εκ των συλληφθέντων ήταν νεαροί σε ηλικία, με τον μέσο όρο να φτάνει μόλις και μετά βίας τα 17 έτη. Ισχυρές δυνάμεις, τουλάχιστον 45.000 αστυνομικοί, επέτρεψαν να περιοριστούν τα επεισόδια αυτή την τέταρτη νύκτα ταραχών. Όμως «79 αστυνομικοί και χωροφύλακες τραυματίστηκαν», περίπου 1.350 οχήματα πυρπολήθηκαν, 234 κτίρια πυρπολήθηκαν ή υπέστησαν ζημιές και περίπου 2.560 πυρκαγιές σημειώθηκαν σε δημόσιους χώρους, σύμφωνα με το γαλλικό υπουργείο Εσωτερικών.

Για την αποφυγή ανάλογων περιστατικών, τα γαλλικά δίκτυα μεταδίδουν πως ενισχύονται οι δυνάμεις ασφαλείας σε όλες τις μεγάλες πόλεις. Σύμφωνα με το BFM TV, τεθωρακισμένα οχήματα κατευθύνονται προς τη Μασσαλία, ενώ στη Λιόν σπεύδει η επίλεκτη ομάδα CRS 8 που ειδικεύεται στην καταπολέμηση αστικής βίας.

Σχετικές ειδήσεις