ΚΟΣΜΟΣ

Titan – Βίντεο: Η στιγμή που χειριστής χάνει τον έλεγχο του υποβρυχίου σε προηγούμενη αποστολή

Titan – Βίντεο: Η στιγμή που χειριστής χάνει τον έλεγχο του υποβρυχίου σε προηγούμενη αποστολή
AP, φωτογραφία αρχείου.

Η βλάβη προκάλεσε την ανεξέλεγκτη περιστροφή του υποβρυχίου, με αποτέλεσμα να μην μπορεί να κινηθεί καθόλου.

Ένας χειριστής του Titan έχασε τον έλεγχο του υποβρυχίου πριν αρχίσει να περιστρέφεται 360° σε προηγούμενη αποστολή, ενώ, οι τρομοκρατημένοι επιβάτες περίμεναν βοήθεια.

Οι επιβάτες βρίσκονταν 300 μέτρα μακριά από το ναυάγιο του Τιτανικού κατά τη διάρκεια αποστολής πέρυσι, όταν ο χειριστής Σκοτ Γκρίφιθ ανέφερε ότι «έχουμε πρόβλημα» σε βάθος περίπου 3.800 μέτρων κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας, σύμφωνα με τη Daily Mail.

Πλάνα από το εσωτερικό του υποβρύχιου, που γυρίστηκαν ως μέρος ενός ντοκιμαντέρ του BBC το 2022, δείχνουν την αγωνία του πληρώματος όταν ακούει τον Γκρίφιθ να τού λέει ότι κάτι δεν πήγαινε καλά με τους προωθητήρες του Titan. Η βλάβη είχε ως αποτέλεσμα το υποβρύχιο να περιστρέφεται ανεξέλεγκτα, ενώ, δεν μπορούσε να κινηθεί ούτε προς τα εμπρός, ούτε προς τα πίσω.

Σε συνέντευξη μετά την αποστολή, η Μεξικανή επιβάτιδα Ρενέτα Ρόχας τόνισε ότι «σκεφτόμουν πως δεν πρόκειται να τα καταφέρουμε. Ήμασταν κυριολεκτικά 300 μέτρα μακριά από τον Τιτανικό και παρ’ ότι βρισκόμασταν ήδη στο πεδίο των συντριμμιών, δεν μπορούσαμε να πάμε πουθενά αλλού, παρά μόνον να κάνουμε κύκλους».

Το ντοκιμαντέρ δείχνει τον Διευθύνοντα Σύμβουλο της OceanGate, Στόκτον Ρας, ο οποίος χάθηκε στο Titan μαζί με άλλους τέσσερις επιβάτες τον περασμένο μήνα, αφού υπέστη «καταστροφική σύνθλιψη», να προσπαθεί να βοηθήσει το πλήρωμα του υποβρυχίου από το μητρικό σκάφος. Λίγο αργότερα, βρήκε έναν τρόπο να επαναπρογραμματίσει το χειριστήριο, επιτρέποντας στο πλήρωμα να αναπνεύσει με ανακούφιση, καθώς το υποβρύχιο άρχισε να κινείται προς τον Τιτανικό.

«Ήμασταν τόσο χαρούμενοι που είχαμε βρει τρόπο να προχωρήσουμε», ανέφερε η Ρόχας σε συνέντευξη μετά την κατάδυση. Αρχίσαμε να χειροκροτούμε μέσα στο υποβρύχιο και να λέμε: “Ναι, μπορούμε να φύγουμε”».

Σχετικές ειδήσεις