ΚΟΣΜΟΣ

Ισπανία: «Φωτιά» ο...δείκτης παέγιας - Ο πληθωρισμός πέφτει, τα τρόφιμα παραμένουν στα ύψη

Στα ύψη οι τιμές των τροφίμων στην Ισπανία
Στα ύψη οι τιμές των τροφίμων στην Ισπανία
ΑΡ

Το κόστος των τροφίμων στην Ισπανία δεν αντικατοπτρίζει την πρόσφατη «βουτιά» του πληθωρισμού, εντείνοντας την πίεση στον πρωθυπουργό Πέδρο Σάντσες εν όψει των πρόωρων εκλογών της 23ης Ιουλίου

Η πίεση των καταναλωτών είναι εμφανής στον μηνιαίο δείκτη «παέγιας» του Bloomberg, ο οποίος εκτινάχθηκε κατά 14,5% από πέρυσι τον Ιούνιο, παρά το γεγονός οτι ο πληθωρισμός στην Ισπανία έπεσε κάτω από το 2%, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της στατιστικής υπηρεσίας της χώρας.

Η άνοδος του δείκτη, που αντλεί δεδομένα από το Εθνικό Ινστιτούτο Στατιστικής, ξεπέρασε το 14% του περασμένου μήνα, σημειώνοντας άνοδο μετά από δύο μήνες χαλάρωσης. Το αυξανόμενο κόστος του αγαπημένου ισπανικού πιάτου με ρύζι ξεπερνά τις τιμές των τροφίμων γενικά, αν και εξακολουθούν να αυξάνονται κατά περισσότερο από 10%.

Η κυβέρνηση διαφημίζει ήδη προεκλογικά τον πληθωρισμό που, στο 1,6%, δεν είναι μόνο από τους χαμηλότερους στην Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά είναι και κάτω από τον στόχο του 2% της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Ωστόσο, με τον Πέδρο Σάντσεθ να καταγράφει χαμηλά ποσοστά στις δημοσκοπήσεις πριν από τις εκλογές της 23ης Ιουλίου και τους Ισπανούς να βλέπουν τους λογαριασμούς τους στα παντοπωλεία στα ύψη, αυτό το επίτευγμα μπορεί να μην είναι αρκετό, λένε οι αναλυτές.

Την τιμή της παέγιας αυξάνουν τα κόστη για το ελαιόλαδο — 31% σε σχέση με πέρυσι και το ρύζι — 21,9%. Η μικρότερη άνοδος σημειώθηκε για τα φρέσκα ψάρια ή τα κατεψυγμένα ψάρια, τα οποία κέρδισαν 3%. Ο ηγέτης της αξιωματικής αντιπολίτευσης της Ισπανίας, Αλμπέρτο Νούνιεθ Φεϊχό επιτέθηκε σε τέτοιες τάσεις κατά τη διάρκεια μιας τηλεοπτικής συζήτησης αυτή την εβδομάδα, αντικρούοντας τη θριαμβολογία του Σάντσες για την πτώση του πληθωρισμού.

Και ο Ισπανός πρωθυπουργός, επίσης, φαίνεται να κατανοεί ότι η μάχη ενάντια στην άνοδο των τιμών δεν έχει τελειώσει, επεκτείνοντας ένα πακέτο κατά του πληθωρισμού ύψους 3,8 δισεκατομμυρίων ευρώ (4,2 δισεκατομμύρια δολάρια) σε φορολογικές περικοπές και επιδοτήσεις τον περασμένο μήνα.

Πηγή: Βloomberg