Εκλογές στην Ισπανία: Νίκη για τη Δεξιά - Άντεξε ο Σάντσεθ

Newsbomb

AP Photo

Το Λαϊκό Κόμμα (PP, Δεξιά) του Αλμπέρτο Νούνιεθ Φεϊχό εξασφαλίζει το μεγαλύτερο αριθμό εδρών στη Βουλή στις πρόωρες εκλογές που διεξήχθησαν την Κυριακή στην Ισπανία, μπροστά από τους Σοσιαλιστές (PSOE, κεντροαριστερά) του πρωθυπουργού Πέδρο Σάντσεθ, χωρίς πάντως πλειοψηφία που να του δίνει τη δυνατότητα να σχηματίσει αυτοδύναμη κυβέρνηση, σύμφωνα με τα σχεδόν τελικά αποτελέσματα.

Με το 99,9% των ψηφοδελτίων να έχει καταμετρηθεί, το PP εξασφαλίζει 136 έδρες στο Congreso de los Diputados, το ισπανικό κοινοβούλιο, 47 περισσότερες σε σύγκριση με το απερχόμενο, σύμφωνα με την ισπανική δημόσια ραδιοφωνία και τηλεόραση, το δίκτυο RTVE.

Στην άλλη πλευρά, οι Σοσιαλιστές (PSOE) του πρωθυπουργού Πέδρο Σάντσεθ καταλαμβάνουν 122 έδρες (+2).

Με άλλα λόγια το PP δεν μπόρεσε να εξασφαλίσει απόλυτη πλειοψηφία, τις 176 από τις 350 έδρες της ισπανικής εθνικής αντιπροσωπείας, και είναι υποχρεωμένο να σχηματίσει συμμαχία για να κυβερνήσει. Το κόμμα Vox μοιάζει ο φυσικός του εταίρος.

Το Vox του Σαντιάγο Αβασκάλ παρέμεινε τρίτο κόμμα με το 12,4% και 33 έδρες, πολύ λιγότερες από ό,τι στις προηγούμενες εκλογές, το 2019 (52).

Ακόμη και στην περίπτωση που σχηματιστεί συμμαχία δεξιάς-Vox, θα χρειάζεται τη στήριξη μικρότερων παρατάξεων για να μπορεί να κυβερνήσει, αφού θα του λείπουν 7 έδρες για να διαθέτει την απόλυτη πλειοψηφία.

Στη συμπολίτευση, η συμμαχία Sumar, στην οποία απορροφήθηκε το Unidas Podemos, εξασφαλίζει 31 έδρες.

Δεν αποκλείεται να χρειαστούν εβδομάδες διαπραγματεύσεων, ούτε το ενδεχόμενο να υπάρξει το πολυσυζητημένο bloqueo, ή πολιτικό αδιέξοδο, όπως συνέβη ήδη δυο φορές (2015, 2019), όταν η Ισπανία οδηγήθηκε σε δεύτερες εκλογές.

ΜΕΛΟΣ ened Monetized by DPG Digital Media Group ©2010-2024 ⚡ Newsbomb.gr - All rights reserved