ΚΟΣΜΟΣ

Φρέντερικ Ραφαέλ: Χαρακτήρισε τον Τομ Κρουζ ένα «εγωκεντρικό φρικιό ελέγχου»

Φρέντερικ Ραφαέλ: Χαρακτήρισε τον Τομ Κρουζ ένα «εγωκεντρικό φρικιό ελέγχου»
AP

Σεναριογράφος που συνεργάστηκε με τον Τομ Κρουζ κατακεραυνώνει τον ηθοποιό

Ένας σεναριογράφος που συνεργάστηκε με τον Τομ Κρουζ στο ερωτικό δράμα «Eyes Wide Shut» χαρακτήρισε τον σταρ του Χόλιγουντ, μεταξύ άλλων, «εγωκεντρικό φρικιό ελέγχου».

Ο Φρέντερικ Ραφαέλ, που είναι 91 ετών, έκανε τους ισχυρισμούς για τον ηθοποιό στο νέο του βιβλίο, «Last Post», στο οποίο στοχοποιεί την καριέρα του Χολιγουντιανού σταρ, τη σχέση του με τη Σαϊεντολογία και τον αποτυχημένο γάμο του με τη Νικόλ Κίντμαν.

Ο Ραφαέλ ήρθε σε ρήξη με τον σκηνοθέτη της ταινίας, Στάνλεϊ Κιούμπρικ το 1999, όταν κυκλοφόρησε τα πρώτα του απομνημονεύματα, «Eyes Wide Open», στα οποία ήταν πολύ επικριτικός για το σκηνοθετικό στυλ του Κιούμπρικ, με αποτέλεσμα να μην τον καλέσουν στην πρεμιέρα της ταινίας.

Τώρα, στο νέο του βιβλίο, ο Ραφαέλ κατακεραύνωσε και πάλι τον Κιούμπρικ και κατηγόρησε τη σύζυγο του σκηνοθέτη, Κριστιάν Χάρλαν, και τον αδελφό της Γιαν Χάρλαν ότι πρωτοστάτησαν στη μη κολακευτική σκιαγράφησή του στη Wikipedia.

Ο συγγραφέας υποστήριξε ότι ο Κρουζ γνώριζε για το λήμμα στη Wikipedia, κάτι που τον οδήγησε στο να στραφεί και εναντίον του σταρ.

«Οι Χάρλαν και ο κύριος Κρουζ κατάφεραν να βάλουν κάποια υποτιμητικά πράγματα στο λήμμα μου στη Wikipedia», γράφει στο βιβλίο του, σύμφωνα με τη Daily Mail.

Το μέρος του Κιούμπρικ πήρε ο Κρουζ σε συνέντευξη με τον κριτικό κινηματογράφου, Ρότζερ Έμπερτ, το 1999, κάτι που προκάλεσε τη δυσαρέσκεια του Ραφαέλ.

«[Ο Ραφαέλ] δεν θα το είχε γράψει αν ο Στάνλεϊ ήταν ζωντανός», είχε πει στη συνέντευξη ο Κρουζ.

«Καιροσκόπος. Εγωιστής. Ανακριβής. Δεν γνωρίζω καθόλου αυτόν τον άνθρωπο και δεν τον έχω συναντήσει ποτέ. Είχε ενδιαφέρον να δω πώς συμπεριφέρθηκαν οι άνθρωποι μετά».

Στο νέο του βιβλίο, ο Ράφαελ ασκεί περισσότερη κριτική στους Κιούμπρικ και τον Κρουζ, γράφοντας: «Δεν με έχει αποκαλέσει ποτέ κανείς ψεύτη, όπως με έχει αποκαλέσει η φατρία Χάρλαν και ο Τομ Κρουζ, ένα εγωκεντρικό φρικιό του ελέγχου, με τον οποίο δεν έχω μιλήσει ποτέ».

Ο αποσυρμένος πια σεναριογράφος υποστήριξε στη συνέχεια ότι ο Κρουζ του πρόσφερε δουλειά σε μια προφανή προσπάθεια για να τον ελέγξει μετά το τέλος των γυρισμάτων του «Eyes Wide Shut».

«Για να με έχει στο λουρί, χωρίς αμφιβολία», γράφει ο Ράφαελ. «Με τη σειρά του, φαίνεται ότι κι εκείνος χρειάζεται τον έλεγχο που βρίσκει στη Σαηεντολογία».

Στη συνέχεια, αμφισβήτητσε την απόφαση του Κρουζ να βάλει την τότε σύζυγό του Κίντμαν στην ταινία.

«Υπήρχε κάτι ελάχιστα αφελές στην ιδέα ότι το να βάλεις ένα παντρεμένο ζευγάρι ως παντρεμένο ζευγάρι θα σου επέτρεπε να βάλεις "την αλήθεια" στην οθόνη;», γράφει ο Ραφαέλ στο βιβλίο.

«Για ένα πράγμα μπορείτε να είστε αρκετά σίγουροι: Ό,τι κι αν αποκαλύπτει δημοσίως ένα έγγαμο ζευγάρι για τη σχέση του, σπάνια αφήνει τα άπλυτά του να βγουν στη φόρα. Υποθέσατε ειλικρινά ότι ο Κρουζ και η Κίντμαν συνδέονταν με γνήσιο πάθος και δεν ήταν απλά μια επαγγελματικού τύπου συγχώνευση;», γράφει ο Ραφαέλ.

Ο Κρουζ και η Κίντμαν χώρισαν δύο χρόνια μετά την παραγωγή της ταινίας. Ήταν παντρεμένοι για 10 χρόνια.