ΚΟΣΜΟΣ

Βασίλισσα Ελισάβετ: Η «γαλάζια κατάρα» - Οι 4 φορές που φόρεσε μπλε σε γάμο και τα ζευγάρια χώρισαν

Βασίλισσα Ελισάβετ: Η «γαλάζια κατάρα» - Οι 4 φορές που φόρεσε μπλε σε γάμο και τα ζευγάρια χώρισαν

Η βασίλισσα Ελισάβετ φορούσε μπλε σε αρκετούς βασιλικούς γάμους - Ποια ήταν η εξέλιξή τους

Το να φορέσεις «Something blue» (κάτι μπλε) σε ένα γάμο του εξωτερικού θεωρείται κάτι θετικό που δίνει θετικά vibes στους νεόνυμφους όμως αυτό δεν φαίνεται να λειτούργησε για την βασίλισσα Ελισάβετ!

Η μονάρχης που πέθανε τον Σεπτέμβριο του 2022 σε ηλικία 96 ετών, ήταν γνωστή για την πολύχρωμη γκαρνταρόμπα της - ήταν μια σκόπιμη επιλογή που έκανε για να διασφαλίσει ότι θα μπορούσε να εντοπιστεί εύκολα στο πλήθος. Μάλιστα το μπλε φαινόταν να είναι η αγαπημένη απόχρωση της βασίλισσας όταν ήταν καλεσμένη στον γάμο ενός στενού μέλους της οικογένειας... παρόλο που αποδείχθηκε τελικά κακός οιωνός.

Η βασίλισσα Ελισάβετ φορούσε μπλε σε αρκετούς βασιλικούς γάμους που τελικά κατέληξαν σε διαζύγιο, από την αδερφή της, την πριγκίπισσα Μαργαρίτα, έως τρία από τα παιδιά της.

Πριγκίπισσα Μαργαρίτα

Όλα ξεκίνησαν το 1960 όταν η πριγκίπισσα Μαργαρίτα παντρεύτηκε τον Άντονι Άρμστρονγκ-Τζόουνς, ο οποίος έγινε ο κόμης του Σνόουντον.

Η βασίλισσα Ελισάβετ φορούσε ένα μπλε φόρεμα σχεδιασμένο από τον Norman Hartnell, τον σχεδιαστή πίσω από το δικό της νυφικό και πολλά άλλα σύνολα που φορούσε ο μονάρχης όλα τα προηγούμενα χρόνια. Σύμφωνα με το Royal Collection Trust, η Hartnell σχεδίασε το νυφικό της πριγκίπισσας Margaret καθώς και όλα τα ρούχα που φορούσαν όλες οι γαλαζοαίματες για την περίσταση.

Η πριγκίπισσα Μαργαρίτα και ο κόμης του Σνόουντον απέκτησαν δύο παιδιά, αλλά χώρισαν το 1978.

Πριγκίπισσα Άννα

Όταν παντρεύτηκε το πρώτο από τα τέσσερα παιδιά της βασίλισσας Ελισάβετ και του πρίγκιπα Φίλιππου - η πριγκίπισσα Άννα, με τον Μαρκ Φίλιπς τον Νοέμβριο του 1973 φορώντας την ίδια γαμήλια τιάρα με τη μητέρα της - η μονάρχης φορούσε ένα βασιλικό μπλε σύνολο. Η Άννα και ο Μαρκ, που έφεραν στον κόσμο δύο παιδιά, τον Peter και την Zara χώρισαν επίσημα 19 χρόνια αργότερα.

Πρίγκιπας Κάρολος

Ο βασιλικός γάμος του αιώνα - όπως χαρακτηρίστηκε τότε - έγινε τον Ιούλιο του 1981 όταν ο πρίγκιπας Κάρολος, τότε διάδοχος του θρόνου, παντρεύτηκε την πριγκίπισσα Νταϊάνα. Και πάλι, η Βασίλισσα Ελισάβετ φόρεσε μπλε, επιλέγοντας μια κατάλληλη απόχρωση της εποχής για τον καλοκαιρινό γάμο.

Ο Κάρολος και η Νταϊάνα — που απέκτησαν δύο γιους, τον πρίγκιπα Ουίλιαμ και τον πρίγκιπα Χάρι — είχαν έναν δύσκολο γάμο όπου κατέληξε στο διαζύγιο το 1996, μόλις ένα χρόνο πριν το θάνατο της Νταϊάνα.

Πρίγκιπας Άντριου

Η γαλάζια κατάρα συνεχίστηκε το 1986 στον γάμο του πρίγκιπα Άντριου και της Σάρα Φέργκιουσον, όταν η βασίλισσα Ελισάβετ φόρεσε ένα επίσης γαλάζιο φόρεμα. Το ζευγάρι χώρισε το 1996, αλλά παρέμειναν στενοί φίλοι.

Άλλα χρώματα

Στα χρόνια που πέρασαν, η βασίλισσα Ελισάβετ επέλεξε άλλα χρώματα για τους βασιλικούς γάμους. Όταν ο γιος της πρίγκιπας Έντουρντ παντρεύτηκε τη Σόφι (τώρα Δούκισσα του Εδιμβούργου) το 1999, η βασίλισσα Ελισάβετ επέλεξε ένα μωβ σύνολο.

Το ζευγάρι είναι ακόμα μαζί και έχουν γίνει γονείς δύο παιδιών: τη Λαίδη Λουίζ και του Τζέιμς, κόμη του Γουέσεξ.

Επίσης η βασίλισσα φορούσε ένα κίτρινο σύνολο όταν ο πρίγκιπας Ουίλιαμ παντρεύτηκε την Κέιτ Μίντλετον το 2011.

Όταν ο πρίγκιπας Χάρι παντρεύτηκε τη Μέγκαν Μαρκλ τον Μάιο του 2018, η βασίλισσα Ελισάβετ επέλεξε το πράσινο χρώμα για την τουαλέτα της. Την ίδια απόχρωση φόρεσε και η μητέρα της νύφης, Doria Ragland.

Οι πρόσφατοι γάμοι που φόρεσε μπλε

Ωστόσο, η βασίλισσα Ελισάβετ φορούσε μπλε σε μερικούς πρόσφατους βασιλικούς γάμους: σε αυτόν των εγγονών της, της πριγκίπισσας Ευγενίας και της πριγκίπισσας Βεατρίκης.

Μετά στον γάμο της πριγκίπισσα Eugenie και του ο συζύγου της Jack Brooksbank τον Οκτώβριο του 2018.

Η πριγκίπισσα Beatrice και ο Edoardo Mapelli Mozzi είναι επίσης ακόμη μαζί αφού παντρεύτηκαν σε μια μικρή τελετή τον Ιούλιο του 2020.