ΚΟΣΜΟΣ

Ανείπωτη τραγωδία στη Χαβάη, εφιαλτικές προβλέψεις για τον αριθμό των θυμάτων

Ανείπωτη τραγωδία στη Χαβάη, εφιαλτικές προβλέψεις για τον αριθμό των θυμάτων

Ο Κυβερνήτης της Πολιτείας τόνισε ότι «θα βρίσκουμε δέκα με είκοσι θύματα την ημέρα».

Ο αριθμός των νεκρών από τις φωτιές στο Μάουι της Χαβάης έφθασε τους 96, ενώ, οι συγγενείς των αγνοουμένων ψάχνουν εναγωνίως για ένα «σημάδι» ότι οι αγαπημένοι τους μπορεί να είναι ακόμη ζωντανοί και οι επιζώντες προσπαθούν να διαχειρισθούν το μέγεθος της καταστροφής.

Μερικές ημέρες μετά την «κόλαση» που κατέστρεψε το μεγαλύτερο μέρος της παραθαλάσσιας πόλης Λαχέινα την περασμένη Τρίτη (08/08) και Τετάρτη (09/08), ομάδες πυροσβεστών συνέχιζαν συνδράμουν στην προσπάθεια κατάσβεσης των αναζωπυρώσεων, ενώ, σκύλοι –εκπαιδευμένοι στον εντοπισμό πτωμάτων– ερευνούσαν στα αποκαΐδια της πόλης, αναζητώντας θύματα.

Περισσότεροι από 1.200 άνθρωποι αγνοούνται – «Θα βρίσκουμε δέκα με είκοσι θύματα την ημέρα»

Ο Κυβερνήτης της Πολιτείας, Τζος Γκριν, υποστήριξε ότι «θα βρίσκουμε δέκα με είκοσι θύματα την ημέρα», μιλώντας στο CBS. Δυνητικά, ο αριθμός των θυμάτων «ανεβαίνει» στα 200 ή ακόμη 300. Λόγω των δυσμενών συνθηκών, η αναγνώριση των σορών είναι πολύ δύσκολη, σύμφωνα με το BBC. Μόνο δύο θύματα από τα 96 έχουν αναγνωρισθεί μέχρι στιγμής, χάρη στο DNA.

Εντωμεταξύ, η φωτιά εξακολουθεί να καίει, αν και τα περισσότερα μέτωπα έχουν τεθεί υπό έλεγχο. Η αιτία της πυρκαγιάς παραμένει άγνωστη, αν και οι συνθήκες έλαβαν τραγικές διαστάσεις σε συνδυασμό και με τον τυφώνα «Ντόρα» που είχε πλήξει τη Χαβάη, την περασμένη εβδομάδα.

Πάντως, έχει κατατεθεί ομαδική αγωγή κατά της εταιρείας ηλεκτρισμού Hawaii Electric, από όσους θεωρούν ότι τα πεσμένα καλώδια ενίσχυσαν την επέκταση της φωτιάς και πως δε διέκοψε την παροχή, παρά τις προειδοποιήσεις για τις καιρικές συνθήκες.

Σχετικές ειδήσεις