ΚΟΣΜΟΣ

Φωτιά στη Χαβάη: Τα «συστατικά» του Αρμαγεδώνα - Τι οδήγησε στην καταστροφή (vid)

Φωτιά στη Χαβάη: Τα «συστατικά» του Αρμαγεδώνα - Τι οδήγησε στην καταστροφή (vid)
Photo: AP

Τα χόρτα που δεν ανήκουν στην χλωρίδα του νησιού φαίνεται να είναι το βασικό καύσιμο για την εξάπλωση των πυρκαγιών

Τουλάχιστον 67 νεκροί έχουν καταμετρηθεί μέχρι στιγμής, 1.000 οι αγνοούμενοι 4.000 στρέμματα γης καμένα 1.700 κτίρια, κυρίως κατοικίες, στάχτη χιλιάδες ντόπιοι και τουρίστες εκτοπίστηκαν ή εγκατέλειψαν το νησί.

Το Μάουι της Χαβάης, της πιο απομακρυσμένης αμερικανικής πολιτείας, περνάει μία από τις χειρότερες φυσικές καταστροφές στα χρονικά του και η ιστορική πόλη Λαχάινα μένει βαθιά τραυματισμένη.

Σύμφωνα με νεότερο απολογισμό που έδωσαν σήμερα στη δημοσιότητα οι αρχές της κομητείας Μάουι: «Άλλοι 12 θάνατοι επιβεβαιώθηκαν μέχρι τις 02:00 ώρα Ελλάδος καθώς παραμένει ενεργό το πύρινο μέτωπο στη Λαχέινα. Ως εκ τούτου, ο αριθμός των νεκρών ανέρχεται σε 67», αναφέρει σχετική ανακοίνωση της κομητείας Μάουι.

Νωρίτερα, ο κυβερνήτης της αμερικανικής πολιτείας Τζος Γκριν είχε πει στο δίκτυο CNN πως έχουν επιβεβαιωθεί 59 θάνατοι. «Χωρίς αμφιβολία, τα θύματα θα είναι περισσότερα. Δεν γνωρίζουμε πόσα ακριβώς θα είναι τελικά», τόνισε.

Οι εικόνες από το δημοφιλές τουριστικό θέρετρο Λαχέινα είναι αποκαρδιωτικές. Τα σωστικά συνεργεία χτενίζουν την ευρύτερη περιοχή, όπου περίπου χίλια κτίρια έχουν καταστραφεί, ανασύροντας απανθρακωμένα πτώματα από τα χαλάσματα.

Το νησί Μάουι διαθέτει σειρήνες προειδοποίησης για φυσικές καταστροφές και άλλες απειλές, οι οποίες σύμφωνα με μαρτυρίες δεν ηχούσαν κατά την επέλαση της πύρινης λαίλαπας, σημειώνει το πρακτορείο ειδήσεων Reuters.

Τι έφταιξε για την καταστροφή

Ξαφνική ξηρασία, χόρτα ξένα στη χλωρίδα του νησιού, άνεμοι, τυφώνας – όλα τα στοιχεία της κλιματικής κρίσης, αυτά υπήρχα στην Χαβάη καθως κάθε φωτιά χρειάζεται τρία συστατικά: σπίθα καύσιμο, όπως η χαμηλή βλάστηση ή τα δέντρα καιρικές συνθήκες, όπως οι άνεμοι και οι ξαφνικές ξηρασίες που εξαπλώνουν τις φλόγες. Αυτό περιγράφουν σε ειδικές αναλύσεις τους διεθνή Μέσα όπως το BBC, το Associated Press, οι New York Times ή ο Guardian.

Τα χόρτα που δεν ανήκουν στην χλωρίδα του νησιού φαίνεται να είναι το βασικό καύσιμο για την εξάπλωση των πυρκαγιών, καθώς εμφανίστηκαν στη θέση των γεμάτων υγρασία ανανάδων και ζαχαροκάλαμων, όταν οι επιχειρήσεις-φάρμες έπεσαν έξω οικονομικά και έκλεισαν.

Τα χόρτα αυτά εντάσσονται στα «χωροκατακτητικά είδη», που εν γένει έτσι ονομάζεται κάθε μη ιθαγενές είδος σε εκάστη περιοχή όπου ανταγωνίζεται τα ιθαγενή αντίστοιχα.

Ο τυφώνας «Ντόρα», που πέρασε νότια των νησιών αυτή την εβδομάδα, επιδείνωσε το σύστημα και αύξησε τη διαφορά στην ατμοσφαιρική πίεση, προκαλώντας «ασυνήθιστα ισχυρούς αληγείς ανέμους, γράφει το Associated Press .

«Η φωτιά μπορεί να απέχει ένα-δυο χιλιόμετρα από το σπίτι σας, αλλά σε ένα ή δύο λεπτά μπορεί να έχει φτάσει σε εσάς», όπως είχε δηλώσει ο βοηθός αρχηγός της Πυροσβεστικής κομητείας του Μάουι, Τζεφ Γκιζέα.

Το σύστημα δεν λειτούργησε

Ο αρχηγός της πυροσβεστικής στο Μάουι, ο Μπράντφορντ Βεντούρα, δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου την Πέμπτη πως λόγω της ραγδαίας εξάπλωσης της φωτιάς και του μπλακάουτ στις τηλεπικοινωνίες κατέστη «σχεδόν αδύνατος» ο συντονισμός των αρμόδιων φορέων για την έγκαιρη εκκένωση της περιοχής.

Χθες Παρασκευή, ο δήμαρχος Ρίτσαρντ Μπίσεν είπε στην εκπομπή «Today» του NBC πως δεν μπορεί να επιβεβαιώσει τις πληροφορίες ότι δεν ηχούσαν οι σειρήνες συναγερμού, υπογραμμίζοντας πως οι φλόγες εξαπλώθηκαν αστραπιαία.

Το παραθαλάσσιο θέρετρο της Λαχέινα βρίσκεται δίπλα σε δύο λόφους, κάτι που σημαίνει πως η εκκένωσή του δεν είναι ιδιαίτερα εύκολη, αφού υπάρχουν μόνο δύο διέξοδοι, επεσήμανε ο Άντριου Ρούμπαχ. «Είναι ένα εφιαλτικό σενάριο», παραδέχθηκε ο πρώην καθηγητής Πολεοδομίας στο πανεπιστήμιο της Χαβάης, αναλύοντας τα δεδομένα: «Μια πυρκαγιά που εξαπλώνεται ραγδαία σε πυκνοκατοικημένη περιοχή, όπου υπάρχουν προβλήματα στις τηλεπικοινωνίες και όχι πολλές καλές επιλογές σε ό,τι αφορά την εκκένωση».

Μεγάλο τμήμα της δυτικής πλευράς του νησιού παραμένει χωρίς νερό και ηλεκτρικό ρεύμα. Εθελοντές σχημάτισαν χθες ανθρώπινες αλυσίδες στο λιμάνι Μααλάια, όπου βάρκες μετέφεραν βρεφικές τροφές, πάνες, ρούχα, καύσιμα και άλλα είδη πρώτης ανάγκης. Σε σημεία όπου η πρόσδεση σκαφών ήταν αδύνατη, επιστρατεύθηκαν ακόμη και τζετ σκι για την παράδοση προμηθειών.

Πηδούσαν στον ωκεανό για να σωθούν από τη φωτιά

Οι αγνοούμενοι είναι εκατοντάδες. Oι κατεστραμμένες γραμμές επικοινωνίας δυσκολεύουν τον εντοπισμό των ανθρώπων. Ο κυβερνήτης κάνει λόγο για την μεγαλύτερη φυσική καταστροφή στην ιστορία της Χαβάης. «Αυτό που είδαμε είναι η χειρότερη φυσική καταστροφή στην ιστορία της Χαβάης» δήλωσε χαρακτηριστικά.

Άνθρωποι πηδούν στον ωκεανό για να σωθούν από την πύρινη λαίλαπα. Οι φονικές πυρκαγιές έχουν μετατρέψει την Λαχάινα σε αποκαΐδια. Το δημοφιλές τουριστικό θέρετρο έχει εξαφανιστεί από το χάρτη. Χιλιάδες κάτοικοι έχουν μείνει χωρίς στέγη και βρίσκονται προσωρινά σε καταφύγια. Ωστόσο, κάποιοι καταγγέλουν ότι δεν έλαβαν εντολές εκκένωσης και τα ερωτήματα αυξάνονται σχετικά με το αν οι αρχές είχαν ενεργήσει με αρκετή ταχύτητα.