ΚΟΣΜΟΣ

Γέμισε κοριούς η Γαλλία: ;Ένα στα δέκα σπίτια αντιμετωπίζει πρόβλημα

korios
Photo: pixabay.com

Περίπου 230 εκατομμύρια ευρώ δαπανούν σε ετήσια βάση ιδιοκτήτες σπιτιών στα οποία έχουν εξαπλωθεί οι κοριοί.

Oι κοριοί έχουν εξαπλωθεί σε πάνω από 1 στα 10 γαλλικά σπίτια και οι ιδιοκτήτες ξοδεύουν περίπου 230 εκατομμύρια ευρώ σε ετήσια βάση για να τους ξεφορτωθούν αναφέρει επίσημη έκθεση, σε άρθρο που δημοσιεύεται στην Telegraph. Στην εξάπλωση αυτή έχει παίξει το ρόλο της η αύξηση των ταξιδιών αλλά και οι πλατφόρμες τύπου Airbnb.

Οι κοριοί είχαν σχεδόν εξαλειφτεί τη δεκαετία του 1950 αλλά από την σαρωτική επιστροφή τους εκτός από κατοικίες υποφέρουν εξίσου ξενοδοχεία και τουριστικά καταλύματα, αναφέρεi έκθεση της ANSES (υπηρεσία τροφίμων, περιβάλλοντος και επαγγελματικής υγείας και ασφάλειας).

Η υπηρεσία διεξήγαγε μία έρευνα στην οποία το βασικό συμπέρασμα ήταν πως το 11% των γαλλικών νοικοκυριών έγινε «στόχος» των κοριών από το 2017 έως το 2022. Την ίδια στιγμή τα νοικοκυριά ξόδεψαν κατά μέσο όρο 866 ευρώ για να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα. Κυριότερος λόγος της μαζικής επανεμφάνισης των παρασίτων θεωρείται το φαινόμενο των μαζικών ταξιδιών και η ανοσία τους στα παρασιτοκτόνα.

Σύμφωνα με την ANSES, η επίδραση των κοριών σε επιπτώσεις στην ψυχική υγεία, τον ύπνο, απουσία από την εργασία και ιατρική θεραπεία κόστισε 83 εκατομμύρια ευρώ το 2019.

«Ενώ όλα τα σπίτια μπορεί να επηρεαστούν από κοριούς έχουμε καταφέρει να ξεχωρίσουμε ορισμένους παράγοντες που βοηθούν στην εξάπλωση τους. Τέτοιοι είναι τα ταξίδια ή η συγκατοίκηση» αναφέρει η Karine Fiore αναπληρώτρια διευθύντρια της ANSES.