ΚΟΣΜΟΣ

Πέθανε σε ηλικία 95 ετών ο ηγέτης των Ζουλού και αντίπαλος του Μαντέλα

zoulou
O Μανγκοσούτου Μπουτελέζ με τον Νέλσον Μαντέλα
Photo: AP

Κατά τη διάρκεια του απαρτχάιντ, ίδρυσε το κόμμα των Ζουλού Ινκάθα αφού είχε απογοητευτεί από το Αφρικανικό Εθνικό Κογκρέσο

Ο Μανγκοσούτου Μπουτελέζι μια από τις πλέον σημαντικές προσωπικότητες στην πολιτική της Νότιας Αφρικής και αρχηγός των Ζουλού, πέθανε σε ηλικία 95 ετών.

Κατά τη διάρκεια του απαρτχάιντ, ίδρυσε το κόμμα των Ζουλού Ινκάθα αφού είχε απογοητευτεί από το Αφρικανικό Εθνικό Κογκρέσο (ANC).

Χιλιάδες άνθρωποι σκοτώθηκαν σε συγκρούσεις μεταξύ υποστηρικτών των δύο κομμάτων στις αρχές της δεκαετίας του 1990. Αλλά αργότερα αμβλύνοντας τις διαφορές τους, διετέλεσε υπουργός Εσωτερικών του Προέδρου Νέλσον Μαντέλα.

Ο αρχηγός Μπουτελέζι ήταν ένας οξυδερκής αλλά αμφιλεγόμενος πολιτικός, ο οποίος διαφωνούσε με την τακτική ένοπλης δράσης του ANC κατά της κυριαρχίας της λευκής μειονότητας και ακολούθησε μια μετριοπαθή πορεία ως ηγέτης μιας εθνοτικής πατρίδας των Ζουλού.

Ήταν αντίθετος στις διεθνείς κυρώσεις που είχαν επιβληθεί στη Νότια Αφρική, υποστηρίζοντας ότι θα έβλαπταν μόνο τη μαύρη πλειοψηφία της χώρας.

Κατά τη διάρκεια των συγκρούσεων στις αρχές της δεκαετίας του 1990, το ANC του Νέλσον Μαντέλα τον κατηγόρησε για συνεργασία με την κυβέρνηση της λευκής μειονότητας. Κάποιοι φοβήθηκαν ότι η βία θα μπορούσε να οδηγήσει σε εμφύλιο πόλεμο και να εκτροχιάσει τη μετάβαση στη δημοκρατία που οδήγησε τον Μαντέλα να γίνει πρόεδρος το 1994.

Πολλοί πίστευαν ότι μέλη των δυνάμεων ασφαλείας του απαρτχάιντ συνεργάζονταν με το κίνημα Inkatha για να πολεμήσουν το ANC, αλλά ο Μπουτελέζι πάντα το αρνιόταν.