ΚΟΣΜΟΣ

Χόλιγουντ: Προς λήξη η απεργία μετά απο 146 μέρες - Προσωρινή συμφωνία σεναριογράφων με τα στούντιο

Συμφωνία σεναριογράφων με τα μεγάλα στούντιο του Χόλιγουντ
Συμφωνία σεναριογράφων με τα μεγάλα στούντιο του Χόλιγουντ
ΑΡ

Οι σεναριογράφοι του Χόλιγουντ συμφώνησαν να τερματίσουν την απεργία μετά από προσωρινή συμφωνία με τα αμερικανικά στούντιο

Οι σεναριογράφοι στις ΗΠΑ λένε ότι κατέληξαν σε μια προσωρινή συμφωνία με τα αφεντικά των στούντιο που θα μπορούσε να τερματίσει μια απεργία που διήρκεσε σχεδόν πέντε μήνες. Το συνδικάτο των σεναριογράφων, Writers Guild of America (WGA) είπε ότι ήταν «εξαιρετικό - με σημαντικά κέρδη και μέτρα προστασίας για τους συγγραφείς» Τα μέλη της WGA έχουν ακόμη τον τελευταίο λόγο.

Είναι η μεγαλύτερη απεργία που έχει επηρεάσει το Χόλιγουντ εδώ και δεκαετίες και έχει σταματήσει τις περισσότερες κινηματογραφικές και τηλεοπτικές παραγωγές. Σε μια ξεχωριστή διαμάχη με αντίστοιχα αιτήματα, απεργούν και οι ηθοποιοί. Η απεργία που ξεκίνησε στις 2 Μαΐου κόστισε στην οικονομία της Καλιφόρνια τρισεκατομμύρια δολάρια.

Η ηγεσία της WGA και τα μέλη του συνδικάτου πρέπει να συμφωνήσουν σε ένα τριετές συμβόλαιο με τη Συμμαχία Παραγωγών Κινηματογράφου και Τηλεόρασης πριν επιστρέψουν στην εργασία τους. Το μήνυμα της συντεχνίας σχετικά με την προτεινόμενη συμφωνία ανέφερε ότι οι λεπτομέρειες πρέπει ακόμη να οριστικοποιηθούν, και ότι δεν ακυρώνει ακόμη την απεργία, αλλά «από σήμερα αναστέλλουμε τις κινητοποιήσεις».

Η διαμάχη έχει ακυρώσει πολλές από τις κορυφαίες εκπομπές της Αμερικής, δημοφιλείς τηλεοπτικές σειρές και μεταμεσονύχτια talk show. Εκτός από τα ζητήματα σχετικά με τις αμοιβές, οι συγγραφείς φοβούνται τον αντίκτυπο της τεχνητής νοημοσύνης που ενδέχεται να υποκαταστήσει τα ταλέντα τους.

Οι διαπραγματεύσεις επίσης κατέρρευσαν σχετικά με τα επίπεδα στελέχωσης και τα ποσοστά που λαμβάνουν οι συγγραφείς για δημοφιλείς εκπομπές ροής. Διαμαρτύρονται ότι αυτά τα ποσοστά είναι μόνο ένα κλάσμα των κερδών που θα έπαιρναν από μια τηλεοπτική εκπομπή.

Πολλές σχετικές επιχειρήσεις έχουν πληγεί, συμπεριλαμβανομένων των catering, των προμηθευτών κοστουμιών, των ξυλουργών και των χειριστών κάμερας. Τις τελευταίες ημέρες τα αφεντικά των Netflix, Disney, Universal και Warner Bros. Discovery παρακολούθησαν προσωπικά τις διαπραγματεύσεις, γεγονός που προκάλεσε νέα ώθηση. Οι ηθοποιοί απεργούν από τα μέσα Ιουλίου - εκπροσωπούνται από το σωματείο ερμηνευτών SAG-AFTRA με 160.000 μέλη