ΚΟΣΜΟΣ

Σαντιάγο Καλατράβα: Κατακραυγή για το ΟΑΚΑ αλλά βράβευση στην Μπιενάλε Τέχνης της Φλωρεντίας

Σαντιάγο Καλατράβα: Κατακραυγή για το ΟΑΚΑ αλλά βράβευση στην Μπιενάλε Τέχνης της Φλωρεντίας

Την ώρα που το ΟΑΚΑ παραμένει κλειστό μετά τα προβλήματα στατικότητας που παρουσιάστηκε στην στέγαστρο Καλατράβα και τις καταγγελίες για κακοτεχνίες σε διάφορες κατασκευές του διάσημου Ισπανού αρχιτέκτονα ανά τον κόσμο ο Σαντιάγο Καλατράβα πρόκειται να τιμηθεί στη Μπιενάλε Τέχνης και Ντιζάιν της Φλωρεντίας με το βραβείο Leonardo da Vinci Lifetime Achievement 

Η Μπιενάλε Τέχνης και Ντιζάιν της Φλωρεντίας θα τιμήσει με το βραβείο Leonardo da Vinci Lifetime Achievement τον Σαντιάγο Καλατράβα θεωρώντας τον «έναν από τους πλέον επιδραστικούς αρχιτέκτονες της εποχής μας».

Η μπιενάλε της Φλωρεντίας σημειώνει ότι το βραβείο είναι επίσης αναγνώριση του «τολμηρού πειραματισμού του» και της ικανότητάς του να συνδυάζει τέχνη και αρχιτεκτονική. Επιπροσθέτως, για να τιμήσει τη μακρόχρονη, διάσημη καριέρα του θα αφιερώσει ολόκληρο περίπτερο στο έργο του. Ο αρχιτέκτονας, που είναι και γλύπτης, αναμένεται να παραστεί στην τελετή απονομής στις 19 Οκτωβρίου και να κάνει και ομιλία στο πλαίσιο της εκδήλωσης (https://www.instagram.com/p/CtMi30BMEV0/).

«Ένας από τους πλέον επιδραστικούς αρχιτέκτονες της τελευταίας πεντηκονταετίας, ο Calatrava είναι μια ηγετική φιγούρα σε μια αρχιτεκτονική που σέβεται τις δυνάμεις που διαπερνούν τις κατασκευές του, τις οποίες ενίοτε συλλαμβάνει με απαιτητικές λύσεις ως προς τη φόρμα» αναφέρεται στην ανακοίνωση για το βραβείο. «Ο Ισπανός αρχιτέκτονας έχει υλοποιήσει γέφυρες, υποδομές, συνεδριακά και εκθεσιακά κέντρα στη διάρκεια μιας καριέρας κοσμημένης με μεγάλες επιτυχίες, όχι μόνον ως αρχιτέκτονας αλλά επίσης και ως καλλιτέχνης ικανός να εκφράζεται μέσω διαφορετικών καλλιτεχνικών πεδίων, συμπεριλαμβανομένης της ζωγραφικής και της γλυπτικής» υπογραμμίζεται στην ανακοίνωση της Μπιενάλε Τέχνης και Ντιζάιν της Φλωρεντίας.

Επίσκεψη στον επίσημο λογαριασμό στο Instagram του Santiago Calatrava (https://www.instagram.com/calatravaofficial/) μας θυμίζει κάποια από τα επιτεύγματά του.

Ποια έργα του σε όλο τον κόσμο παρουσιάζουν προβλήματα

Ο 72χρονος Ισπανός έχει δημιουργήσει πολλά ακόμα εντυπωσιακά έργα ανά τον κόσμο με κάποια από αυτά να παρουσιάζουν επίσης προβλήματα με αποτέλεσμα μερικοί δήμοι να οδηγήσουν τον φημισμένο αρχιτέκτονα στα δικαστήρια.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Alpha, στη Βαλένθια 8 χρόνια μετά τα εγκαίνια της Πόλης των Τεχνών και της Επιστήμης, κομμάτια της πρόσοψης του κτηρίου της όπερας, Λευκός Ελέφαντας κατέρρευσαν εξαιτίας των ανέμων.

Τα προβληματικά έργα του Σαντιάγο Καλατράβα σε όλο τον κόσμο

Προβλήματα είχε και η γέφυρα που σχεδίασε για τη Βενετία. Ο δήμος της πόλης και ο αρχιτέκτονας ήρθαν αντιμέτωποι στα δικαστήρια καθώς πολλοί τουρίστες από το πρώτο κιόλας 20ήμερο της λειτουργίας της βρέθηκαν στο νοσοκομείο με σπασμένους αστραγάλους.