ΚΟΣΜΟΣ

Αφγανιστάν: Στους 15 οι νεκροί από τον φονικό σεισμό των 6,3 ρίχτερ - Τουλάχιστον 78 τραυματίες

Αφγανιστάν: Στους 15 οι νεκροί από τον φονικό σεισμό των 6,3 ρίχτερ - Τουλάχιστον 78 τραυματίες

Σύμφωνα με το Αμερικανικό Γεωλογικό Ινστιτούτο ο φονικός σεισμός είχε επίκεντρο 40 χιλιόμετρα από την πόλη Χερατ στο Αφγανιστάν κοντά στα σύνορα με το Ιράν.

Tουλάχιστον 15 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και 78 τραυματίστηκαν από ισχυρό σεισμό μεγέθους 6,3 ρίχτερ στο δυτικό Αφγανιστάν, που σημειώθηκε στις 11:00 το πρωί τοπική ώρα.

Σύμφωνα με το Αμερικανικό Γεωλογικό Ινστιτούτο ο φονικός σεισμός είχε επίκεντρο 40 χιλιόμετρα από την πόλη Χερατ κοντά στα σύνορα με το Ιράν.

Πλήθος κτηρίων καταστράφηκαν με ανθρώπους να είναι παγιδευμένοι κάτω από τα συντρίμμια σύμφωνα με τις τοπικές αρχές. Τουλάχιστον τρεις ισχυροί μετασεισμοί έχουν ακολουθήσει μετά τον κύριο σεισμό.

«Ήμαστε στα γραφεία μας και ξαφνικά το κτήριο άρχισε να κουνιέται. Οι σοβάδες άρχισαν να πέφτουν, στους τοίχους σχηματίστηκαν ρωγμές, ενώ κάποια κομμάτια του κτηρίου κατέρρευσαν» είπε κάτοικος της πόλης στο AFP.

«Δεν μπορώ να επικοινωνήσω με την οικογένειά μου, τα δίκτυα έχουν αποσυνδεθεί. Ανησυχώ πολύ και φοβάμαι, ήταν τρομακτικό», πρόσθεσε.

Περισσότεροι από 70 τραυματίες διακομίστηκαν στο νοσοκομείο της πόλης για να τους παρασχεθούν οι πρώτες βοήθειες.

«Η κατάσταση ήταν απαίσια. Δεν έχω ξαναζήσει κάτι τέτοιο», ανέφερε ένας μαθητής, ο τελευταίος που κατάφερε να εκκενώσει την τάξη του αφότου ξεκίνησε ο σεισμός.

Η πόλη Χεράτ βρίσκεται 120 χιλιόμετρα ανατολικά από τα σύνορα με το Ιράν και θεωρείται η πολιτιστική πρωτεύουσα του Αφγανιστάν. Εκτιμάται ότι 1,9 εκατομμύρια άνθρωποι ζουν στην περιοχή, σύμφωνα με τα δεδομένα από την Παγκόσμια Τράπεζα από το 2019.

Η χώρα πλήττεται συχνά από σεισμούς, ειδικά στην οροσειρά Hindu Kush, καθώς βρίσκεται κοντά στη διασταύρωση της ευρασιατικής και της ινδικής τεκτονικής πλάκας.

Τον Ιούνιο του περασμένου έτους, η επαρχία Paktika χτυπήθηκε από σεισμό 5,9 ρίχτερ, που σκότωσε περισσότερους από 1.000 ανθρώπους και άφησε δεκάδες χιλιάδες κατοίκους άστεγους.