ΚΟΣΜΟΣ

Jerusalem Post: O άνθρωπος που είχε προβλέψει τον πόλεμο Ισραήλ-Χαμάς

Xάος στη Μέση Ανατολή
Xάος στη Μέση Ανατολή
ΑΡ.

Ισραήλ: Ειδικός στην καταπολέμηση της τρομοκρατίας που έχει θητεύσει ως σύμβουλος πρωθυπουργών είχε προβλέψει με ακρίβεια την επίθεση της Χαμάς, γράφει η Jerusalem Post

Ένας πρώην σύμβουλος για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας δύο Ισραηλινών πρωθυπουργών συνέγραψε ένα προληπτικό δοκίμιο, περιγράφοντας μια εισβολή του τρομοκρατικού κινήματος της Χαμάς στο Ισραήλ πριν απο έναν και πλέον μήνα.

Ο Γιγκάλ Καρμόν, ιδρυτής και πρόεδρος του Middle East Media Research Institute (MEMRI), έγραψε στις 31 Αυγούστου, σε ένα άρθρο με τίτλο «Σημεία πιθανού πολέμου τον Σεπτέμβριο-Οκτώβριο», ότι «υπήρξε αύξηση των προσπαθειών από τον Ιράν. και της Χεζμπολάχ να μεταφέρουν λαθραία όπλα στη Δυτική Όχθη, παρόμοια με το λαθρεμπόριο όπλων στη Γάζα.

«Τον τελευταίο», καιρό συνέχισε, «υπήρχαν αυξανόμενες ενδείξεις ότι ένας πόλεμος εναντίον του Ισραήλ μπορεί να ξεσπάσει τον Σεπτέμβριο ή τον Οκτώβριο. Το έναυσμα μπορεί να είναι οι σπειροειδείς βίαιες συγκρούσεις που έχουν ως αποτέλεσμα πολλά θύματα ή η χρήση νέων όπλων που οδηγούν σε πολλούς θανάτους από την ισραηλινή πλευρά», έγραψε ο Καρμόν ο οποίος εργάστηκε για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας για τους Γιτζάκ Σαμίρ και Γιτζάκ Ράμπιν.

Σημείωσε επίσης τις πρόσφατες αναφορές για «την πιθανή χρήση νέων όπλων από τη Χεζμπολάχ, τη Χαμάς και την Ισλαμική Τζιχάντ (PIJ) που μπορεί να προκαλέσουν μεγάλο αριθμό ισραηλινών θανάτων, όπως εξαιρετικά ισχυρά εκρηκτικά και ρουκέτες που εκτοξεύτηκαν σε ισραηλινές τοποθεσίες… μεγάλης κλίμακας απάντηση, πάνω και πέρα από τα αντιτρομοκρατικά μέτρα ρουτίνας του, ακόμη και με το κόστος ενός ολοκληρωτικού πολέμου».

Ο γενικός γραμματέας του PIJ Zιαντ-αλ Ναχάλεχ είπε ότι, κατά τη διάρκεια της συνάντησής του τον Ιούνιο με τον Ιράνο ηγέτη Αλί Χαμενεΐ, ο τελευταίος «επαναλάμβανε [την ανάγκη] να αναπτυχθεί ο οπλισμός της Δυτικής Όχθης και η αντίσταση εκεί».

Ο Nαχάλεχ πρόσθεσε ότι «εμείς, ως Παλαιστίνιοι και ως δυνάμεις και κινήματα αντίστασης, κατανοούμε τη σημασία του οπλισμού της Δυτικής Όχθης, αλλά αυτό απαιτεί από τους ίδιους τους Παλαιστίνιους, καθώς και τη βοήθεια των αδελφών μας στην Ισλαμική Δημοκρατία του Ιράν».

Ο Κάρμον είπε στην Jerusalem Post ότι η επίθεση είχε στόχο «να αποτρέψει την ομαλοποίηση μεταξύ Ισραήλ και Σαουδικής Αραβίας», σε σχέση με τις διμερείς διπλωματικές σχέσεις. Ο ρόλος του Ιράν σε όλα αυτά καλύφθηκε σε άλλα σημεία του δοκιμίου του, καθώς Ισραηλινοί και Αμερικανοί πολιτικοί τόνισαν ότι η εισβολή της Χαμάς υποστηρίχθηκε από την Ισλαμική Δημοκρατία του Ιράν.

O Γιούλι Εντελστάιν του Likud MK είπε στην Post «Το Ισραήλ ξύπνησε σήμερα το πρωί από μια συντονισμένη και δολοφονική τρομοκρατική επίθεση. Το Ισραήλ κάνει τα πάντα για να προστατεύσει τους πολίτες του από αυτή τη βάναυση επίθεση. Η Χαμάς πραγματοποίησε την επίθεση, αλλά το Ιράν είναι εκείνο που κρύβεται πίσω από αυτή τη συγκλονιστική δολοφονία δεκάδων αθώων Ισραηλινών γυναικών, παιδιών και ανδρών. Το δολοφονικό ιρανικό καθεστώς που θυμάται αυτή την ημέρα και θα γιατρεύει τις πληγές του για πολλά χρόνια ακόμα λόγω της ισραηλινής απάντησης».

Σχετικές ειδήσεις