ΚΟΣΜΟΣ

Αποκάλυψη WSJ: Το Ιράν πίσω από το σχεδιασμό της επίθεσης στο Ισραήλ -Η κρίσιμη συνάντηση στη Βηρυτό

Στις φλόγες για μία ακόμη φορά η Μέση Ανατολή
Στις φλόγες για μία ακόμη φορά η Μέση Ανατολή
Α.Ρ

Μέση Ανατολή: Το Ιράν βοήθησε να σχεδιαστεί η επίθεση στο Ισραήλ εδώ και αρκετές εβδομάδες. Το Σώμα των Φρουρών της Ισλαμικής Επανάστασης έδωσε το τελευταίο πράσινο φως την περασμένη Δευτέρα στη Βηρυτό, σύμφωνα με αποκλειστικό δημοσίευμα της Wall Street Journal. Η Τεχεράνη απορρίπτει τις κατηγορίες περί εμπλοκής της

Ιρανοί αξιωματούχοι ασφαλείας βοήθησαν στο σχεδιασμό της αιφνιδιαστικής επίθεσης του Σαββάτου της Χαμάς στο Ισραήλ και έδωσαν το πράσινο φως για την επίθεση σε συνάντηση στη Βηρυτό την περασμένη Δευτέρα, σύμφωνα με ανώτερα μέλη της Χαμάς και της Χεζμπολάχ, μιας άλλης μαχητικής ομάδας που υποστηρίζεται από το Ιράν.

Αξιωματικοί του Σώματος των Φρουρών της Ισλαμικής Επανάστασης του Ιράν (IRGC) είχαν συνεργαστεί με τη Χαμάς από τον Αύγουστο για να καταστρώσουν αεροπορικές, χερσαίες και θαλάσσιες επιδρομές -στην πιο σημαντική παραβίαση των συνόρων του Ισραήλ από τον πόλεμο του Γιομ Κιπούρ το 1973- είπαν οι πηγές.

Οι λεπτομέρειες της επιχείρησης βελτιώθηκαν κατά τη διάρκεια πολλών συναντήσεων στη Βηρυτό, όπου συμμετείχαν αξιωματικοί των Φρουρών της Επανάστασης και εκπρόσωποι τεσσάρων μαχητών ομάδων που υποστηρίζονται από το Ιράν, συμπεριλαμβανομένης της Χαμάς, που κατέχει την εξουσία στη Γάζα, και της Χεζμπολάχ, μιας σιιτικής μαχητικής ομάδας και πολιτικής φατρίας στο Λίβανο, είπαν.

Αμερικανοί αξιωματούχοι λένε ότι δεν έχουν δει στοιχεία για την ανάμειξη της Τεχεράνης. Σε συνέντευξή του στο CNN που μεταδόθηκε την Κυριακή, ο υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν είπε: «Δεν έχουμε δει ακόμη στοιχεία ότι το Ιράν σκηνοθέτησε ή βρισκόταν πίσω από αυτή τη συγκεκριμένη επίθεση, αλλά σίγουρα υπάρχει μια μακρά σχέση». «Δεν έχουμε καμία πληροφορία αυτή τη στιγμή που να επιβεβαιώνει αυτόν τον λογαριασμό», δήλωσε ένας Αμερικανός αξιωματούχος.

Ένας Ευρωπαίος αξιωματούχος και ένας σύμβουλος της συριακής κυβέρνησης, ωστόσο, έδωσαν μαρτυρίες για την ανάμειξη του Ιράν στην αρχή της επίθεσης με τα ανώτερα μέλη της Χαμάς και της Χεζμπολάχ. Ερωτηθείς για τις συναντήσεις, ο Μαχμούντ Μιρντάουι, ανώτερος αξιωματούχος της Χαμάς, είπε ότι η ομάδα σχεδίασε τις επιθέσεις μόνη της. «Αυτή είναι μια απόφαση των Παλαιστινίων και της Χαμάς», είπε.

Εκπρόσωπος της αποστολής του Ιράν στα Ηνωμένα Έθνη είπε ότι η Ισλαμική Δημοκρατία υποστήριξε τις ενέργειες της Γάζας, αλλά δεν τις κατηύθυνε. «Οι αποφάσεις που λαμβάνονται από την παλαιστινιακή αντίσταση είναι σκληρά αυτόνομες και αταλάντευτα ευθυγραμμισμένες με τα νόμιμα συμφέροντα του παλαιστινιακού λαού», είπε ο εκπρόσωπος. «Δεν συμμετέχουμε στην απάντηση της Παλαιστίνης, καθώς την λαμβάνει αποκλειστικά η ίδια η Παλαιστίνη».

Μία άμεση εμπλοκή του Ιράν θα έβγαζε από τη σκιά τη μακροχρόνια σύγκρουση της Τεχεράνης με το Ισραήλ, αυξάνοντας τον κίνδυνο ευρύτερης σύγκρουσης στη Μέση Ανατολή. Ανώτεροι ισραηλινοί αξιωματούχοι ασφαλείας έχουν δεσμευτεί να χτυπήσουν την ηγεσία του Ιράν εάν η Τεχεράνη κριθεί υπεύθυνη για τη δολοφονία Ισραηλινών.

Το ευρύτερο σχέδιο των Φρουρών είναι να δημιουργήσει μια πολυμέτωπη απειλή που μπορεί να στραγγαλίσει το Ισραήλ από όλες τις πλευρές—η Χεζμπολάχ και το Λαϊκό Μέτωπο για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης στο βορρά και η Παλαιστινιακή Ισλαμική Τζιχάντ και η Χαμάς στη Γάζα και τη Δυτική Όχθη, σύμφωνα με ανώτερα μέλη της Χαμάς και της Χεζμπολάχ και έναν Ιρανό αξιωματούχο.

Τουλάχιστον 700 Ισραηλινοί έχουν επιβεβαιωθεί ότι είναι νεκροί και η επίθεση του Σαββάτου έχεικαταφέρει πλήγμα στο περίφημο σύστημα ασφαλείας της χώρας και άφησε τους Ισραηλινούς να αναρωτιούνται πώς θα μπορούσαν να το αφήσουν αυτό να συμβεί.

Το Ισραήλ έχει κατηγορήσει το Ιράν, λέγοντας ότι βρίσκεται πίσω από τις επιθέσεις, αν και έμμεσα. «Γνωρίζουμε ότι έγιναν συναντήσεις στη Συρία και στον Λίβανο με άλλους ηγέτες των τρομοκρατικών στρατών που περικυκλώνουν το Ισραήλ και προφανώς είναι εύκολο να καταλάβουμε ότι προσπάθησαν να συντονιστούν. Οι πληρεξούσιοι του Ιράν στην περιοχή μας, προσπάθησαν να συντονιστούν όσο το δυνατόν περισσότερο με το Ιράν», δήλωσε την Κυριακή ο πρεσβευτής του Ισραήλ στα Ηνωμένα Έθνη, Γκιλάντ Ερντάν.

Η Χαμάς έχει αναγνωρίσει δημόσια ότι έλαβε υποστήριξη από το Ιράν. Και την Κυριακή, ο Ιρανός Πρόεδρος Εμπραίμ Ραϊσι συνομίλησε με τον αρχηγό της Παλαιστίνιας Ισλαμικής Τζιχάντ Zιγιαντ αλ-Ναχάλα και τον αρχηγό της Χαμάς, Ισμαήλ Χανίγια.

Το Ιράν έχει παραμερίσει άλλες περιφερειακές συγκρούσεις, όπως η ανοιχτή κόντρα του με τη Σαουδική Αραβία στην Υεμένη, για να αφιερώσει τους ξένους πόρους του IRGC στον συντονισμό, τη χρηματοδότηση και τον οπλισμό πολιτοφυλακών που μάχονται το Ισραήλ, συμπεριλαμβανομένων της Χαμάς και της Χεζμπολάχ, ανέφεραν τα ανώτερα μέλη της Χαμάς και της Χεζμπολάχ. Οι ΗΠΑ και το Ισραήλ έχουν χαρακτηρίσει τη Χαμάς και τη Χεζμπολάχ ως τρομοκρατικές οργανώσεις.

Wall Street Journal