ΚΟΣΜΟΣ

Γαλλία: Ρωσικά «τρολ» πίσω απο τον πανικό για τους κοριούς; Η νέα θεωρία που κάνει θραύση

Πανικός για την επέλαση των κοριών στην Ευρώπη
Πανικός για την επέλαση των κοριών στην Ευρώπη
ΑΡ

Ο πανικός για τους κοριούς που επικράτησε στη Γαλλία το τελευταίο διάστημα μπορεί να ενισχύθηκε από ρωσικά fake news, λένε αξιωματούχοι της χώρας

Ο πανικός για κοριούς που κυριεύει το Παρίσι έχει πυροδοτηθεί από ρωσικά τρολ, υποπτεύονται οι γαλλικές μυστικές υπηρεσίες. Πηγές του γαλλικού στρατού δηλώνουν «πεπεισμένες» ότι οι Ρώσοι τροφοδότησαν τον φόβο για τα «πλάσματα» που ρουφούν το αίμα αναρτώντας ψευδείς ειδήσεις ότι οι κυρώσεις κατά κάποιο τρόπο ευθύνονται για την επιδημία φαγούρας.

Τα πλαστά άρθρα κοινοποιήθηκαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, υποστηρίζοντας ότι χρειάζονταν απαραίτητα ρωσικά χημικά για τη δημιουργία εντομοκτόνων, αλλά με την απαγόρευση των εισαγωγών λόγω κυρώσεων, η Γαλλία έμεινε αβοήθητη ενάντια στην εισβολή των εντόμων.

Άλλες αναρτήσεις που επισημάνθηκαν στον γαλλικό τηλεοπτικό σταθμό RNC από στρατιωτικές πηγές, ανέφεραν ότι «ο παράγοντας κατά των κοριών που χρησιμοποιείται στα έπιπλα και τα περισσότερα ξύλινα υλικά κατασκευάζεται στη Ρωσία «και ότι λόγω των κυρώσεων που επιβλήθηκαν σε αυτήν την ουσία», ο ψεκασμός είχε σταματήσει.

Οι ψεύτικες αναφορές αναφέρουν επανειλημμένα την εφημερίδα La Montagne ως την πηγή αυτού του ισχυρισμού, συχνά «αναβάζοντας» ένα άρθρο που φέρεται να δημοσιεύτηκε από το μέσο ενημέρωσης, το οποίο χρονολογείται από τις 4 Οκτωβρίου και έχει τίτλο «Οι κυρώσεις κατά της Ρωσίας οδήγησαν σε επιδημία κοριών στην Παρίσι».

Η La Montagne απάντησε στο Γαλλικό Πρακτορείο (AFP) ότι δεν είχαν δημοσιεύσει ποτέ τέτοιο άρθρο και κατήγγειλε τα ψεύτικα άρθρα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ως «πλαστογραφία». Ένας εκπρόσωπος της CS3D, της ένωσης υγιεινής ελέγχου παρασίτων, τόνισε ότι οι ανησυχίες για τα σφάλματα στη Γαλλία «χρονολογούνται εύκολα τρία ή τέσσερα χρόνια πίσω».

«Οι κοριοί είναι παρόντες [στη Γαλλία] εδώ και πολλά χρόνια, επομένως ήταν ήδη εκεί όταν ξεκίνησε η σύγκρουση πριν από ένα χρόνο», είπε ο Στεφάν Μπρας στο Γαλλικό Πρακτορείο. Ο Nικολα Ρου ντε Μπεζιέ, συνιδρυτής του ιστότοπου Badbugs, ο οποίος συνδέει άτομα με επαγγελματίες ελέγχου παρασίτων, πρόσθεσε: «Το λάθος [είναι] να πιστεύουμε ότι η αύξηση των κοριών είναι έντονη και ξαφνική. Στην πραγματικότητα, ήταν σταθερό και σταδιακό εδώ και χρόνια».

Πλάνα με τα έντομα να «παρεαλαύνουν» έχει τρομοκρατήσει τους χρήστες του TikTok και άλλων μέσων κοινωνικής δικτύωσης, με αποτέλεσμα κάποιοι να στέκονται όρθιοι στο μολυσμένο μετρό του Παρισιού αντί να κάθονται στα υφασμάτινα καθίσματα ή να δημοσιεύουν προειδοποιήσεις για τα ανατριχιαστικά πλάσματα που συρρέουν σε όλα τα ακίνητα της Airbnb.

Οι ανησυχίες εξαπλώθηκαν και στο Λονδίνο όταν αποκαλύφθηκε ότι με μια τυπική διάρκεια ζωής 4-6 μηνών και μια τάση για...βόλτες σε βρώμικες βαλίτσες, οι κοριοί μπορούν εύκολα να επιβιώσουν σε ένα ταξίδι 2 ωρών και 16 λεπτών με το Eurostar από την «Πόλη του Φωτός»