ΚΟΣΜΟΣ

Καμπανάκι για την οικονομία: Ο πόλεμος στη Μέση Ανατολή θα μπορούσε να πυροδοτήσει παγκόσμια ύφεση

Κίνδυνος για νέα παγκόσμια ύφεση
Κίνδυνος για νέα παγκόσμια ύφεση
ΑΡ

Ο πόλεμος στη Μέση Ανατολή θα μπορούσε να πυροδοτήσει παγκόσμια ύφεση, λένε οι ειδικοί της Wall Street. Ο φόβος προσθέτει στον κίνδυνο σύγκρουσης Ρωσίας-Ουκρανίας και αυξάνει την «πιθανότητα ευρωπαϊκής και αμερικανικής ύφεσης»

Ο πόλεμος στη Μέση Ανατολή θα μπορούσε να πυροδοτήσει παγκόσμια ύφεση, λένε ειδικοί της Wall Street, καθώς ο φόβος γενικευμένης ανάφλεξης προστίθεται στον κίνδυνο σύγκρουσης Ρωσίας-Ουκρανίας και αυξάνει την «πιθανότητα ευρωπαϊκής και αμερικανικής ύφεσης»

Μια παγκόσμια ύφεση θα μπορούσε να ξεκινήσει από τη σύγκρουση στη Μέση Ανατολή, καθώς η ανθρωπιστική κρίση επιτείνει τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει μια ήδη επισφαλής παγκόσμια οικονομία, προειδοποίησαν δύο από τα μεγαλύτερα ονόματα της Wall Street.

Τα σχόλια έρχονται καθώς το Σίτι του Λονδίνου προετοιμάζεται για άλλη μια ζοφερή ενημέρωση για την οικονομία του Ηνωμένου Βασιλείου, με το Γραφείο Εθνικής Στατιστικής να παρέχει ενημέρωση για την πορεία της κατά το τρίτο τρίμηνο την Παρασκευή (10.11)

Μετά από ελάχιστη ανάπτυξη κατά τη διάρκεια του 2023, η οικονομία του Ηνωμένου Βασιλείου αναμένεται και πάλι να είναι στάσιμη, σύμφωνα με εκτιμήσεις οικονομολόγων. Υπάρχουν επίσης νέα αρνητικά στοιχεία στην αγορά κατοικίας, με τα στεγαστικά δάνεια του Ηνωμένου Βασιλείου να αναμένεται να παρουσιάσουν ανάπτυξη χαμηλής δεκαετίας το 2023 και το 2024.

Όσον αφορά την παγκόσμια οικονομία, ο Λάρι Φίνκ, διευθύνων σύμβουλος της BlackRock, του μεγαλύτερου διαχειριστή περιουσιακών στοιχείων στον κόσμο είπε ότι ένας συνδυασμός της θηριωδίας της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου, της επίθεσης του Ισραήλ στη Γάζα και της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία πέρυσι ωθούν τον κόσμο «σχεδόν σε ένα εντελώς νέο μέλλον».

Σε συνέντευξή του στους Sunday Times, ο Φινκ είπε: «Ο γεωπολιτικός κίνδυνος είναι ένα σημαντικό συστατικό στη διαμόρφωση της ζωής όλων μας. Έχουμε αυξανόμενο φόβο σε όλο τον κόσμο και λιγότερη ελπίδα. Ο αυξανόμενος φόβος δημιουργεί απόσυρση από την κατανάλωση ή ξοδεύει περισσότερα. Έτσι, ο φόβος δημιουργεί ύφεση μακροπρόθεσμα, και αν συνεχίσουμε να έχουμε αυξανόμενο φόβο, η πιθανότητα μιας ευρωπαϊκής ύφεσης αυξάνεται και η πιθανότητα μιας ύφεσης στις ΗΠΑ αυξάνεται».

Ο Τζέιμι Ντάιμον, ο πρόεδρος της JP Morgan, της μεγαλύτερης τράπεζας της Αμερικής, είπε επίσης στην ίδια εφημερίδα ότι ο συνδυασμός του πολέμου του Ισραήλ στη Χαμάς και της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία ήταν «αρκετά τρομακτικός και απρόβλεπτος». «Αυτό που συμβαίνει στο γεωπολιτικό μέτωπο αυτή τη στιγμή είναι το πιο σημαντικό πράγμα για το μέλλον του κόσμου – ελευθερία, δημοκρατία, τρόφιμα, ενέργεια, μετανάστευση», είπε.

Τα σχόλια έρχονται τρεις εβδομάδες μετά από παρόμοια αποκαλυπτικά σχόλια από τον Ντάιμον, ο οποίος είναι ένας από τους πιο γνωστούς χρηματιστές στον κόσμο. Τον περασμένο μήνα, προειδοποίησε ότι βιώνουμε «την πιο επικίνδυνη εποχή που έχει δει ο κόσμος εδώ και δεκαετίες», με την κλιμακούμενη σύγκρουση να έχει δυνητικά «μεγάλες επιπτώσεις» στις τιμές της ενέργειας, στο κόστος των τροφίμων, στο διεθνές εμπόριο και στις διπλωματικές σχέσεις.

Το αρνητικό συναίσθημα της Wall Street σχετικά με την παγκόσμια οικονομία αντηχεί και αλλού. Την περασμένη εβδομάδα, ο Economist δημοσίευσε ένα άρθρο με τίτλο: «Η παγκόσμια οικονομία αψηφά τη βαρύτητα. Αυτό δεν μπορεί να διαρκέσει».

Ένας από τους λόγους για τους οποίους η σύγκρουση μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς θεωρείται ότι αποτελεί παγκόσμια οικονομική απειλή είναι η εξάρτηση του κόσμου από το πετρέλαιο της περιοχής, το οποίο αντιπροσωπεύει το ένα τρίτο της αγοράς. Οι οικονομολόγοι συχνά φοβούνται ότι οι αυξήσεις στην τιμή του πετρελαίου μπορεί να πυροδοτήσουν παγκόσμια ύφεση.