ΚΟΣΜΟΣ

Οι ΗΠΑ έπληξαν ιρανική αποθήκη όπλων στη Συρία

Οι ΗΠΑ έπληξαν ιρανική αποθήκη όπλων στη Συρία
AP Photo

Πόλεμος Ισραήλ: Για δεύτερη φορά μέσα σε λίγες εβδομάδες, οι ένοπλες δυνάμεις των ΗΠΑ έπληξαν από αέρος την Τετάρτη εγκατάσταση στην ανατολική Συρία που κατ’ αυτές συνδεόταν με τους Φρουρούς της Επανάστασης, επίλεκτο σώμα του στρατού του Ιράν, και ένοπλες οργανώσεις προσκείμενες στην Τεχεράνη.

Σύμφωνα με ανακοίνωση Τύπου που υπογράφεται από τον Αμερικανό υπουργό Άμυνας Λόιντ Όστιν, δυο μαχητικά F-15 έπληξαν «αποθήκη όπλων», σε αντίποινα για τις επιθέσεις εναντίον αμερικανικού προσωπικού στη Συρία και στο Ιράκ.

«Οι αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις διεξήγαγαν αμυντικό πλήγμα σε εγκατάσταση στην ανατολική Συρία που χρησιμοποιείτο από τους Φρουρούς της Επανάστασης και οργανώσεις συνδεόμενες με αυτούς», σύμφωνα με το κείμενο.

Σύμφωνα με το αμερικανικό Πεντάγωνο, τις τελευταίες εβδομάδες δυνάμεις των ΗΠΑ και άλλων κρατών του διεθνούς αντιτζιχαντιστικού συνασπισμού έχουν γίνει στόχος τουλάχιστον 40 επιθέσεων με drones και ρουκέτες, με φόντο τον πόλεμο Ισραήλ - Χαμάς.

Ο Όστιν διεμήνυσε πως εάν οι επιθέσεις εναντίον των αμερικανικών στρατευμάτων συνεχιστούν, οι ΗΠΑ είναι «έτοιμες» να «λάβουν περαιτέρω αναγκαία μέτρα» για να τα «προστατεύσουν».

Τα νέα αμερικανικά πλήγματα καταγράφονται με φόντο τις ανησυχίες πως ο πόλεμος μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς θα εξαπλωθεί στην περιοχή και την ανάπτυξη ισχυρής αεροναυτικής δύναμης από τις ΗΠΑ στην περιφέρεια, συμπεριλαμβανομένων αεροπλανοφόρων με τις δυνάμεις κρούσης τους, πυρηνικού υποβρυχίου και άλλων πόρων, για λόγους «αποτροπής», κατά την Ουάσιγκτον.