ΚΟΣΜΟΣ

Αργεντινή: Τώρα ο Χαβιέρ Μιλέι θέλει πίσω τα Φώκλαντ

Αργεντινή: Τώρα ο Χαβιέρ Μιλέι θέλει πίσω τα Φώκλαντ

Ο εκκεντρικός νέος πρόεδρος της Αργεντινής είχε δηλώσει προεκλογικά ότι τα Φώκλαντ ανήκουν στη χώρα του.

«Είναι ο πρόεδρος που εξέλεξε η πλειοψηφία των Αργεντινών για τα επόμενα τέσσερα χρόνια». Με αυτά τα λόγια ο Σέρχιο Μάσα αναγνώρισε τη νίκη του αντιπάλου του Χαβιέρ Μιλέι στις προεδρικές εκλογές της Αργεντινής τα ξημερώματα της Δευτέρας. Και αυτές οι 14 λέξεις ήταν αρκετές για να κάνουν όλο τον κόσμο να τρέχει να βρει ποιος είναι ο νέος πρόεδρος της χώρας του τάνγκο.

Τις τελευταίες 24 ώρες ουκ ολίγα άρθρα έχουν γραφτεί για τον 53χρονο εκκεντρικό πολιτικό, που πήγε κόντρα σε όλα τα προγνωστικά. Και φυσικά όλοι ψάχνουν το παρελθόν του, τόσο σε προσωπικό επίπεδο όσο και σε πολιτικό.

Και κάπως έτσι ήρθε στο φως της δημοσιότητας ότι εκτός του ότι επιθυμεί να εφαρμόσει θεραπεία-σοκ στην οικονομία της χώρας και ότι δεν θέλει καμία σχέση με «κομμουνιστές», ο «αναρχοκαπιταλιστής» -όπως δηλώνει- νέος πρόεδρος της Αργεντινής ονειρεύεται να πάρει πίσω τα νησιά Φώκλαντ.

«Η κυριαρχία της Αργεντινής στα νησιά Μαλβίνες είναι αδιαπραγμάτευτη. Οι Μαλβίνες είναι Αργεντινές. Τώρα πρέπει να δούμε πώς θα τους πάρουμε πίσω» είχε δηλώσει ο Μιλέι. Ωστόσο ξεκαθαρίζει ότι δεν θέλει πόλεμο, αλλά όλο αυτό πρέπει να γίνει με διπλωματικό τρόπο. Και φυσικά με την σύμφωνη γνώμη της Βρετανίας, λέγοντας ότι θα έπρεπε τα Φώκλαντ να επιστρέψουν στην Αργεντινή όπως το Χονγκ Κονγκ στην Κίνα.