ΚΟΣΜΟΣ

Πόλεμος στο Ισραήλ: Απελευθερώθηκαν οι πρώτοι Ισραηλινοί όμηροι

Πόλεμος στο Ισραήλ: Απελευθερώθηκαν οι πρώτοι Ισραηλινοί όμηροι
AP.

Ολοκληρώθηκε με επιτυχία η πρώτη –χρονικά– ανταλλαγή Ισραηλινών ομήρων και Παλαιστινίων κρατουμένων.

Απελευθερώθηκαν από τη Χαμάς οι πρώτοι Ισραηλινοί όμηροι –δεκατρείς στον αριθμό, σύμφωνα με την Αίγυπτο– και είναι καθοδόν προς τη Ράφα, ενώ, πριν από μερικά λεπτά, ο Πρωθυπουργός της Ταϊλάνδης ανέφερε ότι απελευθερώθηκαν και δώδεκα Ταϊλανδοί όμηροι.

Μαζί με τη σταδιακή απελευθέρωση των 50 Ισραηλινών ομήρων, θα γίνει και η επιστροφή Παλαιστίνιων κρατουμένων από ισραηλινές φυλακές. Επίσης, θα επιτραπεί η είσοδος ανθρωπιστικής βοήθειας στον παλαιστινιακό θύλακα. Η τετραήμερη κατάπαυση του πυρός στη Γάζα τέθηκε σε ισχύ από σήμερα (24/11), στις 07:00.

Εν αναμονή παραλαβής των ομήρων, σε ισραηλινό έδαφος

Συγκεκριμένα τρεις Παλαιστίνιοι κρατούμενοι θα απελευθερώνονται από τις ισραηλινές φυλακές για κάθε έναν όμηρο, ανάμεσά τους ανήλικοι και γυναίκες.

Η Αίγυπτος ετοιμάζεται να υποδεχθεί τους Ισραηλινούς ομήρους που θα απελευθερώσει η Χαμάς

Η Αίγυπτος ετοιμάζεται να δεχθεί Ισραηλινούς ομήρους που θα απελευθερωθούν από την παλαιστινιακή οργάνωση μαχητών Χαμάς στο πλαίσιο συμφωνίας εκεχειρίας και ανταλλαγής ομήρων που συνέλαβε η Χαμάς στη διάρκεια της πολυαίμακτης επίθεσής της στο έδαφος του Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου με Παλαιστίνιους κρατούμενους στις φυλακές του Ισραήλ, ανακοίνωσε σήμερα η Κρατική Υπηρεσία Πληροφοριών της Αιγύπτου (SIS).

«Οι προσπάθειες διαμεσολάβησης της Αιγύπτου απέδωσαν και οδηγούν στην απελευθέρωση 12 Ταϊλανδών ομήρων και 13 Ισραηλινών, συμπεριλαμβανομένων γυναικών και παιδιών, που κρατά η Χαμάς», ανέφερε η υπηρεσία Τύπου της κυβέρνησης.

Η εκεχειρία στη Γάζα είναι μια σύντομη παύση, δηλώνει ο Ισραηλινός υπουργός Άμυνας

Ο Ισραηλινός υπουργός Άμυνας Γιόαβ Γκάλαντ δήλωσε σήμερα ότι η εκεχειρία που τέθηκε σε ισχύ με τη Χαμάς στη Γάζα είναι μια «σύντομη παύση», μετά την οποία το Ισραήλ θα επαναλάβει τις επιχειρήσεις με πλήρη στρατιωτική δύναμη.

Ο Γκάλαντ έκανε τα σχόλια αυτά στον Ιταλό ομόλογό του, που πραγματοποίησε επίσκεψη στο Τελ Αβίβ, σύμφωνα με το γραφείο του. Οι δηλώσεις του έγιναν ενώ το Ισραήλ ετοιμάζεται να δεχθεί 13 ομήρους που θα αφεθούν ελεύθεροι από τη Γάζα, με αντάλλαγμα την απελευθέρωση 39 Παλαιστινίων κρατουμένων.

«Θα υπάρξει μια σύντομη παύση και μετά θα συνεχίσουμε να επιχειρούμε με πλήρη στρατιωτική δύναμη. Δεν θα σταματήσουμε μέχρι να πετύχουμε τους στόχους μας: να καταστρέψουμε τη Χαμάς και να φέρουμε πίσω τους ομήρους από τη Γάζα στο Ισραήλ – υπάρχουν 240 όμηροι και αυτό είναι κάτι που δεν μπορούμε να αποδεχθούμε και να ανεχθούμε», δήλωσε ο Γκάλαντ.

Πανηγυρικό κλίμα στο Τελ Αβίβ μετά την απελευθέρωση των πρώτων ομήρων

Πλήθος κόσμου που έχει συγκεντρωθεί στο Τελ Αβίβ, «ξέσπασε» σε χειροκροτήματα και πανηγυρισμούς, μετά τη γνωστοποίηση ​​της απελευθέρωσης δεκατριών Ισραηλινών ομήρων που κρατούσε η Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας.

Υπενθυμίζεται ότι η σημερινή μέρα (24/11) σηματοδοτεί την έναρξη μίας τετραήμερης εκεχειρίας, στο πλαίσιο της οποίας οι μαχητές της Γάζας δεσμεύθηκαν να απελευθερώσουν 50 ομήρους σε αντάλλαγμα για 150 Παλαιστίνιους, που είναι φυλακισμένοι στο Ισραήλ.

Σχετικές ειδήσεις