ΚΟΣΜΟΣ

Γάζα: Ξεπεράστηκαν τα εμπόδια για την ανταλλαγή των ομήρων

Γάζα: Ξεπεράστηκαν τα εμπόδια για την ανταλλαγή των ομήρων

Πόλεμος στο Ισραήλ: Με τη μεσολάβηση Αιγύπτου και Κατάρ "ξεπεράστηκαν τα εμπόδια" και η απελευθέρωση της δεύτερης ομάδας των ομήρων "θα γίνει απόψε"

Το πρόβλημα που οδήγησε στην καθυστέρηση της απελευθέρωσης των ομήρων από τη Χαμάς επιλύθηκε με τη μεσολάβηση της Αιγύπτου, ανέφερε ένας Παλαιστίνιος αξιωματούχος.

Ένας εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών του Κατάρ επιβεβαίωσε ότι ξεπεράστηκαν τα εμπόδια, κατόπιν επικοινωνίας αξιωματούχων του Κατάρ και της Αιγύπτου. «Απόψε το βράδυ» αναμένεται να απελευθερωθούν συνολικά 20 όμηροι, οι 13 εκ των οποίων είναι Ισραηλινοί, πρόσθεσε.

Από την πλευρά του Ισραήλ, θα αποφυλακιστούν 39 Παλαιστίνιοι κρατούμενοι.

Η Χαμάς επιβεβαίωσε επίσης ότι η απελευθέρωση της δεύτερης ομάδας των ομήρων θα γίνει απόψε και εξέφρασε ευχαριστίες προς την Αίγυπτο και το Κατάρ επειδή διασφάλισαν ότι θα συνεχιστεί η προσωρινή εκεχειρία με το Ισραήλ.

Οι Ταξιαρχίες Εζεντίν αλ Κάσαμ, η ένοπλη πτέρυγα της Χαμάς, ανακοίνωσαν το απόγευμα ότι η απελευθέρωση των ομήρων θα καθυστερήσει, κατηγορώντας το Ισραήλ ότι δεν τηρεί τη συμφωνία. Η οργάνωση ζητά να επιτραπεί η είσοδος φορτηγών που μεταφέρουν ανθρωπιστική βοήθεια στη βόρεια Λωρίδα της Γάζας και να τηρηθούν τα «κριτήρια επιλογής» για την απελευθέρωση των Παλαιστίνιων κρατουμένων, προκειμένου να παραδώσει τους ομήρους στη Διεθνή Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού (ΔΕΕΣ). Ένας εκπρόσωπος της Χαμάς είπε ότι από χθες έχουν περάσει στη Γάζα συνολικά 340 φορτηγά, 65 εκ των οποίων έφτασαν στο βόρειο τμήμα του θύλακα, υποστηρίζοντας ότι είναι λιγότερα και από τα μισά από εκείνα που συμφώνησε το Ισραήλ.

Το Ισραήλ από την πλευρά του επιβεβαίωσε την καθυστέρηση σημειώνοντας ότι επρόκειτο να απελευθερωθούν σήμερα 14 όμηροι και 42 Παλαιστίνιοι κρατούμενοι. Ένας εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού διαβεβαίωσε στο γαλλικό τηλεοπτικό κανάλι BFM TV ότι οι ένοπλες δυνάμεις τηρούν πλήρως την εκεχειρία.

Ωστόσο ο Οσάμα Χαμντάν, ο εκπρόσωπος της Χαμάς στον Λίβανο, είπε στο λιβανέζικο κανάλι Al Mayadeen ότι η καθυστέρηση οφείλεται σε παραβιάσεις της εκεχειρίας που διέπραξε το Ισραήλ «που συνδέονται με τη βοήθεια (σ.σ. την είσοδο των φορτηγών στη Γάζα) και στους πυροβολισμούς και την αύξηση του απολογισμού των νεκρών», υποστηρίζοντας ότι «κάποιες από (αυτές τις παραβιάσεις) συνέβησαν χθες και επαναλήφθηκαν σήμερα».

Μπάιντεν για την πρώτη απελευθέρωση ομήρων: «Ήταν μόνο η αρχή»

Ο Πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών, Τζο Μπάιντεν, χαιρέτισε τη χθεσινή (24/11) απελευθέρωση 24 ομήρων από τη Χαμάς, υπογραμμίζοντας πως θεωρεί ότι «είναι μόνο η αρχή» και πως η συμφωνία είναι δομημένη με τέτοιον τρόπο, ώστε να αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο παράτασης της εκεχειρίας, προκειμένου να καταστεί εφικτή η απελευθέρωση περισσότερων απαχθέντων. «Αυτός είναι ο στόχος μας», τόνισε.

Ακόμη, σημείωσε πως η συμφωνία επετεύχθη χάρη και στις έντονες διπλωματικές προσπάθειες της αμερικανικής κυβέρνησης, συμπεριλαμβανομένων «πολυάριθμων επαφών» που είχε εκείνος με ηγέτες χωρών στην περιοχή της Μέσης Ανατολής.

«Σήμερα, μπορούμε να αισθανόμαστε ευγνώμονες για την επανένωση οικογενειών με αγαπημένα τους πρόσωπα, που κρατούνταν όμηροι επί σχεδόν 50 ημέρες», επεσήμανε ο κ. Μπάιντεν, μιλώντας από τη νήσο Ναντάκετ της Μασαχουσέτης.

Επιπλέον, αναφέρθηκε στην ανάγκη αναβίωσης της διαδικασίας για την επίλυση του Μεσανατολικού, για μία «λύση δύο κρατών», τονίζοντας ότι η Χαμάς δεν επιθυμεί «Ισραηλινοί και Παλαιστίνιοι να ζήσουν δίπλα – δίπλα ειρηνικά».

Τέλος, σημείωσε ότι η παλαιστινιακή οργάνωση –η οποία, διοικεί τη Λωρίδα της Γάζας από το 2007– «δεν δίνει δεκάρα» για «τους αθώους Παλαιστίνιους που υποφέρουν πολύ εξαιτίας αυτού του πολέμου, τον οποίο άρχισε η Χαμάς».