ΚΟΣΜΟΣ

Πόλεμος Ισραήλ: 800 τούνελ ανακαλύφθηκαν στη Γάζα, 500 καταστράφηκαν ή σφραγίστηκαν λέει ο ΙDF

Πόλεμος Ισραήλ: 800 τούνελ ανακαλύφθηκαν στη Γάζα, 500 καταστράφηκαν ή σφραγίστηκαν λέει ο ΙDF

Σύμφωνα με το IDF, πολλές από τις σήραγγες συνδέουν τα «στρατηγικά πλεονεκτήματα της Χαμάς»

Οι ισραηλινές αμυντικές δυνάμεις δήλωσαν την Κυριακή ότι τα στρατεύματα ανακάλυψαν περισσότερα από 800 τούνελ στη Λωρίδα της Γάζας από την έναρξη της χερσαίας επιχείρησης με στόχο τη Χαμάς, που ξεκίνησε στα τέλη Οκτωβρίου.

Ο στρατός είπε ότι περίπου 500 από αυτά έχουν ήδη καταστραφεί, είτε έχουν σφραγιστεί.

Σύμφωνα με το IDF, πολλές από τις σήραγγες συνδέουν τα «στρατηγικά πλεονεκτήματα της Χαμάς».

Ο στρατός είπε ότι κατέστρεψε επίσης σήραγγες εκατοντάδων χιλιομέτρων, εκτός από τα φρεάτια.

«Τα φρεάτια βρίσκονταν σε περιοχές πολιτών και πολλά από αυτά βρίσκονταν κοντά ή μέσα σε εκπαιδευτικά ιδρύματα, νηπιαγωγεία, τζαμιά και παιδικές χαρές», ανέφερε το IDF.

«Αυτά τα ευρήματα αποτελούν περαιτέρω απόδειξη της κυνικής χρήσης που κάνει η τρομοκρατική οργάνωση Χαμάς στον άμαχο πληθυσμό ως ανθρώπινη ασπίδα και ως κάλυμμα για την τρομοκρατική της δραστηριότητα», πρόσθεσε το IDF.

Εν τω μεταξύ, την Κυριακή, καθώς ο στρατός πίεζε τις επιχειρήσεις του για να πάρει τον έλεγχο της βόρειας Γάζας, ο αραβόφωνος εκπρόσωπος του Ισραηλινού Στρατού, Αντισυνταγματάρχης Avichay Adraee, απείλησε το τάγμα Shejaiya της Χαμάς σε μια ανάρτηση στο X.

«Αυτή είναι μια τελευταία ανακοίνωση. Είστε όλοι στόχοι», είπε ο Adraee, επισυνάπτοντας μια φωτογραφία των διοικητών του τάγματος Shejaiya, που επιχειρεί στην ομώνυμη συνοικία της πόλης της Γάζας.

Είπε ότι ο Ισραηλινός Στρατός θα εργαστεί για να καταστρέψει τις υποδομές της Χαμάς στη γειτονιά.

«Έχετε δύο επιλογές: να παραδοθείτε και να αφήσετε τα όπλα σας ή να αντιμετωπίσετε μια μοίρα παρόμοια με αυτή του Wissam Farhat», πρόσθεσε ο Adraee, αναφερόμενος στον διοικητή του τάγματος Shejaiya, ο οποίος σκοτώθηκε σε ισραηλινή αεροπορική επιδρομή το Σάββατο .

Κατά τη διάρκεια της νύχτας, ο Ισραηλινός Στρατός είπε ότι έπληξε σήραγγες της Χαμάς, κέντρα διοίκησης, αποθήκες πυρομαχικών και άλλες τοποθεσίες που συνδέονται με τρομοκρατικές ομάδες της Γάζας.

Επιπλέον, μια ομάδα στελέχη της Χαμάς «εξολοθρεύτηκαν» από ένα μη επανδρωμένο αεροσκάφος, το οποίο κατευθύνθηκε από στρατεύματα της 7ης Τεθωρακισμένης Ταξιαρχίας, δήλωσε ο στρατός. Ανέφερε επίσης ότι το Πολεμικό Ναυτικό βομβάρδισε στόχους που συνδέονται με τη Χαμάς, συμπεριλαμβανομένων στρατιωτικών υποδομών, πλοίων που συνδέονται με τις ναυτικές δυνάμεις της τρομοκρατικής ομάδας και αποθήκες όπλων.

Εν μέσω των επιδρομών, η Χαμάς συνέχισε να εκτοξεύει ρουκέτες κατά συνοριακών κοινοτήτων το πρωί της Κυριακής.

Τρεις ρουκέτες έπληξαν τη νότια πόλη Σντερότ, προκαλώντας ζημιές.