ΚΟΣΜΟΣ

Βρετανία: Καταγγέλλει ρωσικές κυβερνοεπιθέσεις για χρόνια - Καλεί τον Ρώσο πρεσβευτή

Βρετανία: Καταγγέλλει ρωσικές κυβερνοεπιθέσεις για χρόνια - Καλεί τον Ρώσο πρεσβευτή

Το Ηνωμένο Βασίλειο κατηγορεί τη Ρωσική Υπηρεσία Ασφαλείας, την FSB, για συνεχή εκστρατεία διαδικτυακής πειρατείας, με στόχο πολιτικούς και άλλα δημόσια πρόσωπα

Η κυβέρνηση Σούνακ είπε ότι μια ομάδα έκλεψε δεδομένα μέσω κυβερνοεπιθέσεων, τα οποία αργότερα δημοσιοποιήθηκαν, συμπεριλαμβανομένου υλικού που σχετίζεται με τις εκλογές του 2019. Η Ρωσία έχει επανειλημμένα αρνηθεί τους ισχυρισμούς ότι εμπλέκεται σε τέτοιες δραστηριότητες.

Ο υπουργός Εξωτερικών Ντέιβιντ Κάμερον είπε ότι οι ενέργειες της ομάδας ήταν «εντελώς απαράδεκτες». «Παρά τις επανειλημμένες προσπάθειές τους, απέτυχαν. Θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε μαζί με τους συμμάχους μας για να αποκαλύψουμε τη ρωσική μυστική δραστηριότητα στον κυβερνοχώρο και να ζητήσουμε από τη Ρωσία να λογοδοτήσει για τις ενέργειές της» είπε ο πρώην πρωθυπουργός.

Ο υφυπουργός Εξωτερικών Λέο Ντότσερτι είπε στη Βουλή των Κοινοτήτων ότι ο πρεσβευτής της Ρωσίας έχει κληθεί και δύο άτομα υφίστανται κυρώσεις. Ένας από αυτούς είναι ένας εν ενεργεία αξιωματικός της FSB. Ο Ρώσος πρέσβης δεν ήταν διαθέσιμος μετά την κλήση, αλλά αξιωματούχοι συναντήθηκαν με τον αναπληρωτή αρχηγό αποστολής της Ρωσικής Πρεσβείας και εξέφρασαν τη βαθιά ανησυχία του Ηνωμένου Βασιλείου για τις κυβερνοεπιθέσεις.

Η ομάδα κατηγορείται ότι διεξήγαγε εκατοντάδες άκρως στοχευμένες επιθέσεις εναντίον πολιτικών, δημοσίων υπαλλήλων, όσων εργάζονται για ομάδες προβληματισμού, δημοσιογράφων, ακαδημαϊκών και άλλων στη δημόσια ζωή. Στόχευαν κυρίως τα ιδιωτικά email των ατόμων μετά από εκτενή έρευνα και δημιουργούσαν ψευδείς λογαριασμών που υποδύονταν αξιόπιστες επαφές τους.

Μεταξύ εκείνων που στοχοποιήθηκαν ήταν ένας βουλευτής που είπε στο BBC τον Φεβρουάριο ότι τα email του είχαν κλαπεί. Η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Ασφαλείας (FSB) είναι η διάδοχη υπηρεσία της KGB, η οποία λειτούργησε καθ' όλη τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου.

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν ήταν διευθυντής της FSB για μια περίοδο τη δεκαετία του 1990. Η ομάδα που συνδέεται με την FSB - και συγκεκριμένα το τμήμα της που είναι γνωστό ως «Κέντρο 18»- στοχεύει το Ηνωμένο Βασίλειο κλέβοντας πληροφορίες από άτομα της πολιτικής και δημόσιας ζωής τουλάχιστον από το 2015, όπως μεταδίδουν τα βρετανικά μέσα ενημέρωσης.

Υποστηρίζεται ότι η ομάδα παραμένει ενεργή. Οι ΗΠΑ αναμένεται επίσης να ανακοινώσουν δράση κατά της ομάδας. «Η Ρωσία στοχεύει τη δημοκρατική διαδικασία του Ηνωμένου Βασιλείου», δήλωσαν δυτικοί αξιωματούχοι. Ωστόσο, η εκστρατεία κρίθηκε ότι δεν ήταν παρενέβη τελικά στη δημοκρατική διαδικασία.

Η δημόσια κατηγορία τέχει στόχο να διαταράξει το έργο της ομάδας και να αυξήσει την ευαισθητοποίηση ενόψει των μεγάλων εκλογών σε όλο τον κόσμο του επόμενου έτους. «Αυτή η ομάδα έχει αποκτήσει τεράστιο όγκο δεδομένων», δήλωσαν δυτικοί αξιωματούχοι. «Αυτές οι πληροφορίες χρησιμοποιούνται για να υπονομεύσουν τη Δύση με διάφορους τρόπους». Το Ηνωμένο Βασίλειο είχε ήδη κατηγορήσει τη Ρωσία για παρέμβαση στις εκλογές του 2019 μετά την κλοπή εγγράφων για το εμπόριο ΗΠΑ-ΗΒ από τον συντηρητικό βουλευτή Λάιαμ Φοξ, τα οποία στη συνέχεια διέρρευσαν.