ΚΟΣΜΟΣ

Ζahara: Πέθανε στα 35 της η αυτοδίδακτη μουσικός που είχε συγκινήσει τον Νέλσον Μαντέλα

H Zahara
H Zahara

Η Zahara, η Νοτιοαφρικανή τραγουδίστρια-τραγουδοποιός που είχε γίνει πλατινένια και είχε ερμηνεύσει μία επιτυχία της στον ίδιο τον Νέλσον Μαντέλα, λίγο πριν φύγει από τη ζωή, πέθανε σε ηλικία μόλις 35 ετών

Η Νοτιοαφρικανή ποπ τραγουδίστρια Zahara που με τη φωνή και τις δυνατές μπαλάντες της κέρδισε πολλά πλατινένια άλμπουμ στην πατρίδα της, πέθανε σε ηλικία 35 ετών.

Ο υπουργός Αθλητισμού, Τεχνών και Πολιτισμού της Νότιας Αφρικής, Zizi Kodwa, ανακοίνωσε τον θάνατό της, λέγοντας: «Τα θερμά μου συλλυπητήρια στην οικογένεια Mkutukana και στη μουσική βιομηχανία της Νότιας Αφρικής. Η κυβέρνηση είναι με την οικογένεια εδώ και αρκετό καιρό. Η Ζahara και η κιθάρα της είχαν μία απίστευτη και διαρκή επίδραση στη μουσική της Νότιας Αφρικής»

Τον περασμένο μήνα, ο μάνατζέρ της, Oyama Dyosiba, επιβεβαίωσε ότι είχε νοσηλευτεί «μετά από παράπονα για σωματικούς πόνους». Υπέφερε από ηπατική νόσο μετά από προβλήματα με αλκοολισμό, τα οποία επιβεβαίωσε ο ίδιος ο μάνατζέρ της το 2019. Η αδερφή της Nomonde είπε ότι εκείνη τη χρονιά οι γιατροί της είπαν, «αν [η Zahara] συνεχίσει να πίνει, θα πεθάνει… Φροντίζουμε να υπάρχει πάντα κάποιος γύρω της να την παρακολουθεί για να μην ξαναρχίσει να πίνει».

Γεννημένη ως Bulelwa Mkutukana το 1987, η Zahara ήταν αυτοδίδακτη στην κιθάρα και έκανε την εμφάνισή της το 2011 με το αρχικό της άλμπουμ, Loliwe, μια εμπορική επιτυχία που κέρδισε επίσης το άλμπουμ της χρονιάς στα μουσικά βραβεία της Νότιας Αφρικής.

Ερμήνευσε το ομώνυμο κομμάτι για τον Νέλσον Μαντέλα στο σπίτι του πριν από το θάνατό του το 2013 και αργότερα έγραψε ένα τραγούδι φόρο τιμής με τους στίχους: «Hρωας των Ηρώων/ Δεν υπάρχει κανένας σαν αυτόν». Αυτό το τραγούδι, όπως και η υπόλοιπη δισκογραφία της, τραγουδήθηκε σε ένα μείγμα Xhosa και αγγλικών.

Το δεύτερο άλμπουμ της με την ονομασία Phendula, άνοιξε με μια συνεργασία με τους Ladysmith Black Mambazo, ενώ το επόμενο άλμπουμ Country Girl, που επηρεάστηκε από τη χώρα, έγινε τρεις φορές πλατινένιο. Υπέγραψε με μια μεγάλη εταιρεία, τη Warner Music, για το τέταρτο άλμπουμ της, το Mgodi, μετά από μια διαμάχη με την προηγούμενη δισκογραφική της TS Records.

Έκανε επίσης εκστρατεία για την εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών, την οποία περιέγραψε το 2020 ως «πανδημία» στη Νότια Αφρική. Είπε ότι επέζησε μιας επίθεσης από έναν άνδρα που της έριξε σπρέι πιπεριού στο αυτοκίνητό του. «[Οι άντρες] νιώθουν ότι έχουν δικαίωμα στις γυναίκες και ότι είναι κτήμα τους», είπε στο BBC. «Άνδρες στη Νότια Αφρική, το μόνο που τους νοιάζει είναι ο εαυτός τους».