ΚΟΣΜΟΣ

Οι ταξιδιώτες «ψηφίζουν» Ευρώπη για τις γιορτές – Ποιες πόλεις «βουλιάζουν» από κόσμο

Οι ταξιδιώτες «ψηφίζουν» Ευρώπη για τις γιορτές – Ποιες πόλεις «βουλιάζουν» από κόσμο
AP.

Μεγάλη «άνθιση» για τον τουριστικό κλάδο, ύστερα από αρκετά χρόνια ύφεσης, κυρίως λόγω της πανδημίας.

Συνωστισμός επικρατεί τις τελευταίες εβδομάδες σε χριστουγεννιάτικες αγορές και δημοφιλή τουριστικά αξιοθέατα πόλεων όπως το Άμστερνταμ, το Βερολίνο, το Μόναχο και το Παρίσι, αν και με ισχυρή παρουσία των δυνάμεων ασφαλείας, ενώ, τα ταξίδια κατά την περίοδο των εορτών μέσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση και τη Μεγάλη Βρετανία αναμένεται να αυξηθούν κατά 22% πάνω από τα επίπεδα του περασμένου έτους, σύμφωνα με τα δεδομένα της εταιρείας ForwardKeys για τα ταξίδια.

Αυτή η κορύφωση οφείλεται στο γεγονός ότι η ζήτηση για ταξίδια παραμένει αυξημένη μετά την πανδημία, σύμφωνα με στελέχη και αναλυτές του κλάδου, με ορισμένους να ταξιδεύουν για να βρεθούν ξανά με τα αγαπημένα τους πρόσωπα για πρώτη φορά εφέτος, μετά την πανδημία του κορονοϊού. Ο τουριστικός τομέας αναμένεται να αποφέρει περίπου 9,5 τρισ. δολάρια το 2023, το οποίο αντιστοιχεί στο 95% των επιπέδων πριν από την πανδημία, σύμφωνα με το Παγκόσμιο Συμβούλιο Ταξιδιών και Τουρισμού.

Παράλληλα, συνεχείς έλεγχοι και περιπολίες συνθέτουν το «παζλ» των δρακόντειων μέτρων που ισχύουν την περίοδο των εορτών στα περισσότερα κράτη της Ευρώπης, υπό τον φόβο νέων τρομοκρατικών επιθέσεων, μετά και το αιματοκύλισμα στο Πανεπιστήμιο του «Καρόλου», στην Πράγα, την 21η Δεκεμβρίου.

Χριστουγεννιάτικες αγορές και ναοί βρίσκονται στο επίκεντρο των ελέγχων

Στη Γερμανία, οι αρχές «σκανάρουν» τόσο τις χριστουγεννιάτικες αγορές που συγκεντρώνουν χιλιάδες κόσμου, όσο και σε καθεδρικούς ναούς. Αυξημένοι είναι οι έλεγχοι και στον καθεδρικό της Κολωνίας, μετά την σύλληψη ενός ανθρώπου.

«Μολονότι η πληροφορία αφορά την παραμονή της Πρωτοχρονιάς, θα φροντίσουμε από απόψε για την ασφάλεια των επισκεπτών του καθεδρικού ναού, εν όψει των Χριστουγέννων», υπογράμμισε ο Αρχηγός της αστυνομίας της Κολωνίας, Μίχαελ Έσερ.

Οι αρχές ασφαλείας του Βερολίνου προετοιμάζουν το έδαφος για τη μεγαλύτερη αστυνομική επιχείρηση των τελευταίων δεκαετιών εν όψει της Πρωτοχρονιάς και υπό τον φόβο βίαιων επεισοδίων, ακόμη και ενδεχόμενων επιθέσεων με ισλαμιστικό υπόβαθρο στη «σκιά» του πολέμου που μαίνεται στη Μέση Ανατολή ανάμεσα στον ισραηλινό στρατό και τη Χαμάς.

«Γι’ αυτό, οι εφετινές αστυνομικές επιχειρήσεις θα είναι πιο απαιτητικές και σύνθετες» όπως ανέφερε η επικεφαλής της αστυνομίας του Βερολίνου, Μπάρμπαρα Σλόβικ. Για τον κίνδυνο επεισοδίων την Πρωτοχρονιά, με «φόντο» τον πόλεμο Ισραήλ – Χαμάς, είχε προειδοποιήσει και η Υπουργός Εσωτερικών της Γερμανίας, Νάνσι Φέσερ.

Όλοι θέλουν να αποφευχθούν τα περυσινά έκτροπα σε πολλές περιοχές του Βερολίνου, όπως στη Νόικελν, όπου πέρα από τα πυροτεχνήματα, τα οποία αποτελούν μέρος των πρωτοχρονιάτικων παραδόσεων, είχαν σημειωθεί βίαιες επιθέσεις κατά αστυνομικών, πυροσβεστών, ασθενοφόρων και νοσηλευτών.

Πάνω από 2.000 αστυνομικοί

Την παραμονή της Πρωτοχρονιάς, αναμένονται επί ποδός 2.000 – 2.500 αστυνομικοί, οι οποίοι θα καταφθάσουν στη γερμανική πρωτεύουσα από διάφορα γερμανικά κρατίδια, ενώ, αυξημένα θα είναι τα μέτρα και σε μετρό και σιδηροδρόμους, σύμφωνα με τις επίσημες ανακοινώσεις της αστυνομίας του Βερολίνου.

Ήδη από νωρίς το πρωί (28/12), μέλη των δυνάμεων ασφαλείας «όργωναν» την κυβερνητική περιοχή, την περιοχή γύρω από την Πύλη του Βρανδεμβούργου, την Πρεσβεία των Ηνωμένων Πολιτειών και το Μνημείο του Ολοκαυτώματος και ήδη έχουν αποκλεισθεί κεντρικά σημεία και δρόμοι.

Σωματικοί έλεγχοι πριν από την είσοδο σε καθεδρικούς ναούς

«Την Κυριακή, όλοι οι επισκέπτες θα ελεγχθούν προτού εισέλθουν στον χώρο λατρείας», όπως ενημέρωσε η αστυνομία, συστήνοντας στους πιστούς να φθάσουν νωρίς και να μην έχουν τσάντες μαζί τους.

Παράλληλα, φόβους για τρομοκρατική επίθεση έχουν εκφράσει οι υπηρεσίες ασφαλείας της Αυστρίας, της Γερμανίας, της Ισπανίας και της Γαλλίας, με αυξημένη επικινδυνότητα το βράδυ των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς. Οι στόχοι ενδέχεται να είναι ναοί στην Κολωνία, τη Βιέννη και τη Μαδρίτη, σύμφωνα με τις υπηρεσίες ασφαλείας. Σε «συναγερμό» βρίσκονται και οι υπηρεσίες ασφαλείας σε Δανία και Ολλανδία.

Στην ανατολική Γαλλία, η αντιτρομοκρατική υπηρεσία προχώρησε σε πέντε συλλήψεις για απόπειρα τρομοκρατικής επίθεσης. Ο Υπουργός Εσωτερικών έκανε σύσταση στις αστυνομικές αρχές να παρακολουθούν ιδιαίτερα τις διαδηλώσεις και κτήρια θρησκευτικού χαρακτήρα κατά τη διάρκεια των εορτών.

Μάλιστα, οι γαλλικές αρχές προχώρησαν σε συλλήψεις επιβατών αεροπλάνου με 303 Ινδούς έπειτα από ανώνυμη καταγγελία για παράνομη διακίνηση ατόμων. Το ρουμανικό αεροπλάνο πραγματοποιούσε τη πτήση Ντουμπάι – Νικαράγουα, σταμάτησε για ανεφοδιασμό στο αεροδρόμιο του Βατρί, στην ανατολική Γαλλία.

Σχετικές ειδήσεις