ΚΟΣΜΟΣ

Ταϊβάν: Ο Λάι Τσινγκ-τε κέρδισε τις προεδρικές εκλογές - «Ένα νέο κεφάλαιο στη δημοκρατία»

Ταϊβάν: Ο Λάι Τσινγκ-τε κέρδισε τις προεδρικές εκλογές - «Ένα νέο κεφάλαιο στη δημοκρατία»
AP

Ποιος είναι ο 64χρονος Λάι Τσινγκ-τε και γιατί θεωρείται απειλή από την Κίνα

«Θέλω να ευχαριστήσω το λαό της Ταϊβάν επειδή έγραψε ένα νέο κεφάλαιο στη δημοκρατία μας». Με αυτά τα λόγια ξεκίνησε την ομιλία του ο Λάι Τσινγκ-τε, αμέσως μετά τη νίκη του στις προεδρικές εκλογές της Ταϊβάν.

«Λέμε στη διεθνή κοινότητα πως ανάμεσα στη δημοκρατία και τον αυταρχισμό, θα είμαστε με την πλευρά της δημοκρατίας» τόνισε ο 64χρονος Πρόεδρος και συμπλήρωσε: «Χάρη στη δράση μας, ο λαός της Ταϊβάν αντιστάθηκε με επιτυχία στις προσπάθειες εξωτερικών δυνάμεων να επηρεάσουν αυτές τις εκλογές».

Μάλιστα ο Λάι υποσχέθηκε να προστατεύσει την Ταϊβάν από τις απειλές της Κίνας. «Είμαστε αποφασισμένοι να προστατεύσουμε την Ταϊβάν από τις συνεχείς απειλές και τους συνεχείς εκφοβισμούς της Κίνας», δήλωσε.

Ποιος είναι ο νέος πρόεδρος της Ταϊβάν

Απερχόμενος αντιπρόεδρος της Ταϊβάν, ο Λάι Τσινγκ-τε του Δημοκρατικού Προοδευτικού Κόμματος (DPP) κέρδισε στις εκλογές το 40,2% των ψήφων, σύμφωνα με τα επίσημα σχεδόν τελικά αποτελέσματα, με καταμετρημένες τις ψήφους από το 98% των εκλογικών τμημάτων.

Ο Λάι Τσινγκ-Τε, 64 ετών, είχε χαρακτηρισθεί «σοβαρός κίνδυνος» από το Πεκίνο επειδή το κόμμα του διακηρύσσει ότι το νησί είναι ντε φάκτο ανεξάρτητο. Η Κίνα, η οποία θεωρεί την Ταϊβάν μία από τις επαρχίες της, είχε καλέσει τους ψηφοφόρους να κάνουν «τη σωστή επιλογή», με το στρατό της να υπόσχεται να «συντρίψει» οποιαδήποτε διάθεση για «ανεξαρτησία».