ΚΟΣΜΟΣ

Γαλλία: Πραγματοποιήθηκε άσκηση ετοιμότητας για τσουνάμι

Γαλλία: Πραγματοποιήθηκε άσκηση ετοιμότητας για τσουνάμι

Σύμφωνα με τις προειδοποιήσεις της UNESCO είναι πολύ πιθανό ένα τσουνάμι να πλήξει την περιοχή μέσα στα επόμενα τριάντα χρόνια.

Είναι ένα από τα πιο τρομακτικά θαλάσσια φαινόμενα, το οποίο δεν αντιμετωπίζεται. Ωστόσο, το πρωί της Παρασκευής, κάτοικοι εννέα νομών της νότιας Γαλλίας, έλαβαν μέρος σε άσκηση ετοιμότητας για να αντιμετωπίσουν ένα ενδεχόμενο τσουνάμι.

Οι πόλεις όπου πραγματοποιήθηκε η άσκηση ετοιμότητας ανήκουν στη νότια Γαλλία και βρέχονται από τη Μεσόγειο και σύμφωνα με την UNESCO είναι πιθανό ένα τσουνάμι να πλήξει την περιοχή μέσα στα επόμενα τριάντα χρόνια.

Όπως αναφέρει στην εφημερίδα Liberation ο ειδικός επιστήμονας της Unesco για θέματα τσουνάμι Μπερνάρ Αλιαγκά, πρέπει να δημιουργηθεί ένα αποτελεσματικό σύστημα προειδοποίησης και πρόληψης, επισημαίνοντας πως υπάρχουν πέντε περιφερειακά κέντρα παρακολούθησης στην Πορτογαλία, την Ιταλία, τη Γαλλία, την Τουρκία και την Ελλάδα.

«Όλα τους είναι σε θέση να εκδίδουν το συντομότερο δυνατό προειδοποιήσεις για τσουνάμι που προκαλούνται από σεισμούς και ηφαίστεια», τόνισε ο Αλιαγκά.