ΚΟΣΜΟΣ

Συναγερμός στη Δαμασκό: Δολοφονήθηκε αξιωματούχος των Φρουρών της Επανάστασης από ισραηλινό πλήγμα

Eκρήξεις στη Δαμασκό
Eκρήξεις στη Δαμασκό

Συρία: Τα κρατικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι μια πιθανή ισραηλινή επίθεση στη Δαμασκό σκότωσε αξιωματούχο των Φρουρών της Επανάστασης. Toυλάχιστον πέντε είναι συνολικά οι νεκροί από το πλήγμα

Μια ισραηλινή πυραυλική επίθεση στην πρωτεύουσα της Συρίας Δαμασκό το Σάββατο σκότωσε ένα μέλος των Φρουρών της Επανάστασης του Ιράν και τουλάχιστον 4 ακόμη ανθρώπους, όπως δήλωσε στο Reuters πηγή ασφαλείας της περιφερειακής συμμαχίας υπέρ της Συρίας.

Τα συριακά κρατικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι μια πιθανή ισραηλινή επίθεση είχε στόχο ένα κτήριο στη συνοικία Mαζέ της Δαμασκού που στεγάζει διπλωματικές αποστολές, ανάμεσά τους τις πρεσβείες του Λιβάνου και του Ιράν. Άλλα τοπικά μέσα ενημέρωσης στη Συρία ανέφεραν εκρήξεις που ακούστηκαν σε όλη τη συριακή πρωτεύουσα.

Η πηγή ασφαλείας, μέρος ενός δικτύου ομάδων κοντά στην κυβέρνηση της Συρίας και τον κύριο σύμμαχό της το Ιράν, είπε ότι το πολυώροφο κτήριο χρησιμοποιούνταν από Ιρανούς συμβούλους που στηρίζουν την κυβέρνηση του προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ και ότι ισοπεδώθηκε πλήρως από «στοχευμένα πλήγματα Ισραηλινών πυραύλων».

«Σύννεφα καπνού» παρατηρήθηκαν σε διάφορες τοποθεσίες της πόλης, ανέφερε το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Βίντεο, τα οποία το BBC δεν έχει επαληθεύσει, έδειξαν ένα μεγάλο σύννεφο καπνού και κτήρια κατεστραμμένα. Η είδηση προκαλεί ανησυχία εν μέσω αυξημένων εντάσεων στη Μέση Ανατολή μετά τον πόλεμο Ισραήλ-Γάζας.

Η συνοικία Mαζέ στη νοτιοδυτική Δαμασκό φιλοξενεί επίσης ένα στρατιωτικό αεροδρόμιο, καθώς και την έδρα του ΟΗΕ στη Δαμασκό, πρεσβείες και εστιατόρια. Ένας κάτοικος είπε στο πρακτορείο ειδήσεων AFP ότι είδε «εκρήξεις» και ένα μεγάλο σύννεφο καπνού «Ο ήχος ήταν παρόμοιος με έκρηξη πυραύλου και λίγα λεπτά αργότερα άκουσα τον ήχο των ασθενοφόρων», πρόσθεσε.