ΚΟΣΜΟΣ

Η εταιρική σχέση Ινδίας - Γαλλίας μπορεί να βοηθήσει στην οικοδόμηση της ευημερίας

Η εταιρική σχέση Ινδίας - Γαλλίας μπορεί να βοηθήσει στην οικοδόμηση της ευημερίας

Ο Ινδός πρωθυπουργός Μόντι και ο Γάλλος Πρόεδρος Μακρόν επιβεβαίωσαν το κοινό τους όραμα για διμερή συνεργασία και διεθνή εταιρική σχέση

Ο Ινδός πρωθυπουργός, Ναρέντρα Μόντι, και ο Γάλλος Πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν, επιβεβαίωσαν το όραμά τους ότι η Στρατηγική Συνεργασία Ινδίας - Γαλλίας μπορεί να βοηθήσει στην οικοδόμηση ευημερίας και ανθεκτικότητας στις οικονομίες τους, να προωθήσει την ασφάλεια των χωρών τους και να δημιουργήσει ένα πιο βιώσιμο και υγιέστερο μέλλον για τον πλανήτη.

Η εταιρική σχέση μπορεί να βοηθήσει στην αναζήτηση λύσεων για παγκόσμιες προκλήσεις, στην αναζωογόνηση της πολυμέρειας και στην οικοδόμηση μιας σταθερής διεθνούς τάξης και ενός πιο συνεκτικού και ενωμένου κόσμου, σύμφωνα με την κοινή δήλωση Ινδίας - Γαλλίας μετά την επίσημη επίσκεψη του Γάλλου Προέδρου, Εμανουέλ Μακρόν, στη χώρα για τον εορτασμό της Ημέρας της Δημοκρατίας.

Ο Ινδός πρωθυπουργός Μόντι και ο Γάλλος Πρόεδρος Μακρόν επιβεβαίωσαν το κοινό τους όραμα για διμερή συνεργασία και διεθνή εταιρική σχέση, που περιγράφεται στο Horizon 2047 και σε άλλα έγγραφα από τη Σύνοδο Κορυφής του Ιουλίου 2023.

Επαίνεσαν την πρόοδο στη διμερή συνεργασία και δεσμεύτηκαν να την επιταχύνουν περαιτέρω στους τρεις βασικούς πυλώνες της διμερούς συνεργασίας - Σύμπραξη για την Ειρήνη και Ευημερία, Σύμπραξη για τον Πλανήτη και Συνεργασία για τους Ανθρώπους - για να ενισχύσουν περαιτέρω την κοινή τους δέσμευση για κυριαρχία και στρατηγική αυτονομία, σύμφωνα με την κοινή δήλωση.

Πραγματοποίησαν εκτενείς συζητήσεις για τις μακροπρόθεσμες παγκόσμιες προκλήσεις και τις τρέχουσες διεθνείς εξελίξεις και, αντλώντας από τα συγκλίνοντα συμφέροντα και τις προσεγγίσεις τους, συμφώνησαν να εντείνουν την παγκόσμια και περιφερειακή τους δέσμευση, μεταξύ άλλων μέσω πολυμερών πρωτοβουλιών και θεσμών.

Στο μεταξύ, σε μια εκ νέου επιβεβαίωση της μακροχρόνιας φιλίας μεταξύ Ινδίας και Γαλλίας, ο Πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν ανέφερε την Παρασκευή: «Ζήτω η φιλία μεταξύ Γαλλίας και Ινδίας».

Στην αρχή της ομιλίας του κατά τη διάρκεια ενός συμποσίου που παρέθεσε ο Πρόεδρος Droupadi Murmu, ο Εμανουέλ Μακρόν εξέφρασε την εγκάρδια ευγνωμοσύνη του για τη θερμή υποδοχή που επεφύλαξε στην αντιπροσωπεία του. Ο Μακρόν μοιράστηκε την εκτίμησή του για τον μοναδικό δεσμό που ξεπερνά το χρόνο και τις κοινές αξίες.

Ο Γάλλος Πρόεδρος αναγνώρισε την εξαιρετική υποδοχή και υπενθύμισε τα πέντε χρόνια από την τελευταία κρατική επίσκεψή του, εκφράζοντας την ευχαρίστησή του που επέστρεψε στην Ινδία μετά την ηχηρή επιτυχία της G20 της Ινδίας. Ο Μακρόν εξέφρασε τη βαθιά τιμή που συμμετείχαν Γάλλοι στρατιώτες μαζί με τους Ινδούς ομολόγους τους, θεωρώντας ότι είναι αξέχαστη ανάμνηση για ολόκληρη την αντιπροσωπεία.

«Είναι με μεγάλη χαρά που βρισκόμαστε εδώ και επιστρέφουμε πέντε χρόνια μετά την προηγούμενη κρατική μας επίσκεψη και πέντε μήνες μετά την επιτυχία της G20 σας».