ΚΟΣΜΟΣ

Το Ισλαμικό Κράτος συνεχίζει να σκοτώνει στη Συρία

Το Ισλαμικό Κράτος συνεχίζει να σκοτώνει στη Συρία

Νέα επίθεση από τους τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους, κατά Σύρων στρατιωτών.

Πέντε μέλη δυνάμεων που έχουν ορκιστεί πίστη στο συριακό καθεστώς σκοτώθηκαν χθες Παρασκευή σε επίθεση της τζιχαντιστικής οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος (ΙΚ) εναντίον εγκατάστασης όπου έχουν επίσης τη βάση τους μαχητές προσκείμενοι στο Ιράν, στην περιοχή της Παλμύρας, στην κεντρική Συρία, ανέφερε ΜΚΟ.

«Πέντε φιλοκαθεστωτικοί μαχητές σκοτώθηκαν» στην επίθεση στην έρημο της Παλμύρας, είπε ο Ράμι Άμπντελ Ραχμάν, ο επικεφαλής του Συριακού Παρατηρητηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, οργάνωσης με έδρα τη Βρετανία που διαθέτει ευρύ δίκτυο πηγών στην εμπόλεμη Συρία.

Την 9η Ιανουαρίου, τζιχαντιστές του ΙΚ σκότωσαν τουλάχιστον 14 στρατιωτικούς του καθεστώτος στην ίδια περιοχή, στο ανατολικό τμήμα της επαρχίας Χομς, σύμφωνα με την ίδια πηγή.

Το ΙΚ έχει κλιμακώσει ξανά τις επιθέσεις του εναντίον δυνάμεων πιστών στον πρόεδρο Μπασάρ αλ Άσαντ, με ορμητήριο κυρίως την έρημο, όπου αναδιπλώθηκαν μέλη του καθώς κατέρρεε το «χαλιφάτο» τους, στα τέλη του 2019, κι απώλεσαν αχανείς περιοχές που έλεγχαν στη Συρία.

Μετά την κεραυνοβόλα ισχυροποίηση του το 2014, όταν κυρίευσε τομείς της Συρίας και του Ιράκ, η οργάνωση είδε το αυτοανακηρυγμένο «χαλιφάτο» της να καταρρέει δεχόμενο αλλεπάλληλες επιθέσεις από πολλαπλές κατευθύνσεις, τόσο από τις συριακές δυνάμεις με την υποστήριξη της Ρωσίας και του Ιράν, όσο και από κουρδικές οργανώσεις με υποστήριξη του διεθνούς αντιτζιχαντιστικού συνασπισμού των ΗΠΑ.

Η ήττα του ΙΚ στη Συρία ανακηρύχθηκε το 2019 —και στο Ιράκ το 2017—, όμως ο διεθνής συνασπισμός υπό τις ΗΠΑ διατήρησε στρατεύματα στη χώρα, που επιχειρούν κυρίως εναντίον ακόμη ενεργών πυρήνων τζιχαντιστών.

Ο ιδιαίτερα περίπλοκος πόλεμος στη Συρία, που ξέσπασε το 2011, με έναυσμα την αιματηρή καταστολή διαδηλώσεων με κεντρικό αίτημα τον εκδημοκρατισμό της χώρας, έχει στοιχίσει τη ζωή σε πάνω από μισό εκατομμύριο ανθρώπους, μετέτρεψε εκατομμύρια άλλους σε εσωτερικά εκτοπισμένους και πρόσφυγες κι κατατεμάχισε την επικράτειά της.