ΚΟΣΜΟΣ

Πόλεμος στο Ισραήλ: «Όχι» Νετανιάχου στην πρόταση της Χαμάς για εκεχειρία

Πόλεμος στο Ισραήλ: «Όχι» Νετανιάχου στην πρόταση της Χαμάς για εκεχειρία
AP.

Ο Πρωθυπουργός του Ισραήλ απέρριψε την πρόταση της Χαμάς για κατάπαυση του πυρός διάρκειας 135 ημερών στη Λωρίδα της Γάζας.

Ο Πρωθυπουργός του Ισραήλ, Μπενιαμίν Νετανιάχου, απέρριψε σήμερα (07/02) τους όρους της Χαμάς για συμφωνία κατάπαυσης του πυρός και απελευθέρωσης ομήρων, χαρακτηρίζοντας την πρόταση ως «παράλογη», μία θέση που περιπλέκει τις προσπάθειες για επίτευξη συμφωνίας μεταξύ των πλευρών.

Ο Νετανιάχου δεσμεύθηκε να συνεχίσει τον πόλεμο του Ισραήλ εναντίον της Χαμάς, που βρίσκεται στον πέμπτο μήνα, μέχρι να πετύχει την «απόλυτη νίκη», όπως τόνισε σε αποψινή (07/02) συνέντευξη Τύπου.

Η Χαμάς εκπόνησε ένα λεπτομερές σχέδιο τριών φάσεων που θα «έτρεχε» σε διάστημα τεσσεράμιση μηνών, ανταποκρινόμενη σε πρόταση που καταρτίσθηκε από τις Ηνωμένες Πολιτείες, το Ισραήλ, το Κατάρ και την Αίγυπτο.

Το σχέδιο προβλέπει τον τερματισμό του πολέμου και επίσης ότι όλοι οι όμηροι θα απελευθέρονταν με αντάλλαγμα εκατοντάδες Παλαιστίνιους που φυλακίσθηκαν από το Ισραήλ, συμπεριλαμβανομένων ανώτερων αξιωματικών.

«Η παράδοση στις παράλογες (σ.σ. εκτός πραγματικότητας) απαιτήσεις της Χαμάς που ακούσαμε τώρα, όχι μόνο δεν θα οδηγήσει στην απελευθέρωση των αιχμαλώτων, αλλά απλώς θα προσκαλέσει άλλη μία σφαγή. Βρισκόμαστε στον δρόμο προς μία απόλυτη νίκη. Η επιχείρηση θα διαρκέσει μήνες, όχι χρόνια. Δεν υπάρχει άλλη λύση», τόνισε σε τηλεοπτικό διάγγελμα προς τον ισραηλινό λαό.

Ακόμη, απέκλεισε κάθε συμφωνία που προσφέρει στη Χαμάς πλήρη ή μερικό έλεγχο της Λωρίδας της Γάζας. Επιπλέον, σημείωσε ότι το Ισραήλ αποτελεί τη «μόνη δύναμη» που μπορεί να εγγυηθεί την ασφάλεια μακροπρόθεσμα.

Σχετικές ειδήσεις